Κίνα: Aφαιρεί το στόχο για την φετινή της ανάπτυξη – Είναι πλέον ανέφικτος
Η Κίνα θα προσπαθήσει σκληρά να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την οικονομία της φέτος, όπως ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης, μετά από συνεδρίαση υψηλού προφίλ που έγινε από το Κομμουνιστικό Κόμμα, απαλείφοντας πλέον το στόχο που είχε θέσει για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2022.
«Στο δεύτερο εξάμηνο, η Κίνα θα πρέπει να σταθεροποιήσει την αγορά εργασίας και τις τιμές, να διατηρήσει τις οικονομικές δραστηριότητές της σε ένα λογικό πλαίσιο και να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», είναι η ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, μετά τη συνεδρίαση του Politburo με επικεφαλής τον πρόεδρο Σι Τζινπινγκ.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη απέφυγε οριακά τη συρρίκνωση στο δεύτερο τρίμηνο εν μέσω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο στόχος για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 5,5% φαίνεται πλέον άπιαστος. Η Κίνα είχε χάσει το στόχο για την ανάπτυξη και το 2015.
Το ΑΕΠ πρώτου εξαμήνου της Κίνας αυξήθηκε μόλις 2,5% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, γεγονός που σημαίνει ότι οι πιέσεις θα συνεχιστούν και στο δεύτερο εξάμηνο, εν μέσω ανησυχιών για παγκόσμια ύφεση, τις αβεβαιότητες που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα συνεχιζόμενα lockdowns.
Πάντως, μετά τη συνεδρίαση του Politburo τον Απρίλιο, μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι η Κίνα «θα δυσκολευθεί να ανταποκριθεί στους ετήσιους οικονομικούς στόχους της». Στις 22 Ιουνίου, ο Κινέζος πρόεδρος Σι είχε δηλώσει στην έναρξη της συνάντησης των BRICS ότι η Κίνα θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα για να επιτύχει τους στόχους της και να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο από τα μέτρα κατά του Covid.
«Η ανακοίνωσε από τη νέα συνεδρίαση ενισχύει την άποψη ότι τα μέτρα στήριξης θα παραμείνουν σχετικά περιορισμένα φέτος και ότι η οικονομία θα συνεχίσει να λειτουργεί χαμηλότερα της δυναμικής της τα επόμενα τρίμηνα», αναφέρει ο Julian Evans-Pritchard της Capital Economics.
Μεγάλο πλήγμα υπέστη η κινεζική οικονομία από τον κλάδο ακινήτων, καθότι κλυδωνίζεται από τη μία κρίση στην άλλη, οι κατασκευαστές στερούνται ρευστότητας και βλέπουν το χρέος τους να συσσωρεύεται.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Κίνα: Χαμηλότερη των προβλέψεων η ανάπτυξη
Η Ρωσία αναμένει ότι το εμπόριο με την Κίνα θα φτάσει τα 200 δισ. δολάρια έως το 2024
Κίνα: Εμφάνισε ανάπτυξη 4,8% το πρώτο τρίμηνο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News