Κόσμος Κυριακή 21/05/2023, 13:19
ΚΟΣΜΟΣ

Ασαφή μηνύματα για το Μπαχμούτ – «Η πόλη έπεσε», επιμένει ο Πούτιν – Διαψεύδουν οι Ουκρανοί

Ο Ζελένσκι κάνει λόγο για τεράστιες απώλειες των Ρώσων στο Μπαχμούτ

Ασαφή μηνύματα για το Μπαχμούτ – «Η πόλη έπεσε», επιμένει ο Πούτιν – Διαψεύδουν οι Ουκρανοί

Αβεβαιότητα επικρατεί σε ό,τι αφορά τη μοίρα του Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, με το Κίεβο και τη Μόσχα να προβαίνουν σε αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με το εάν η πόλη πέρασε υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσίας.

Ειδικότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τη μισθοφορική δύναμη Wagner και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις γι’ αυτό που αποκάλεσε «απελευθέρωση» του Μπαχμούτ, την οποία η Ρωσία ονομάζει Αρτιομόφσκ χρησιμοποιώντας την ονομασία που είχε κατά τη σοβιετική εποχή.

Ειδικότερα, σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, ο Πούτιν αναφέρει πως η πιο μακροχρόνια και αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία πήρε τέλος με νίκη της Ρωσίας και πως όλοι όσοι αρίστευσαν σ’ αυτή από την πλευρά της Μόσχας θα τιμηθούν με κρατικά βραβεία.

«Ο Αρχηγός του Κράτους συνεχάρη τις ομάδες επίθεσης της Βάγκνερ, καθώς και όλα τα μέλη των μονάδων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, που τους παρείχαν την απαραίτητη υποστήριξη και πλευρική κάλυψη, για την ολοκλήρωση της επιχείρησης να απελευθερώσουν το Αρτιομόφσκ (Μπαχμούτ)», αναφέρεται στη δήλωση.

«Σε όλους αυτούς που διακρίθηκαν θα απονεμηθούν κρατικά βραβεία», προστίθεται.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το Κίεβο ανακοίνωσε σήμερα πως εξακολουθεί να μάχεται για τον έλεγχο της ανατολικής πόλης, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει νωρίτερα πως η πόλη παραμένει «μόνο στις καρδιές μας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα του έχασε τον έλεγχο της ανατολικής πόλης Μπαχμούτ μετά από μήνες σφοδρών μαχών, αλλά το χαρακτήρισε ως πύρρειο νίκη για τη Ρωσία. 

Όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αν η Μπαχμούτ βρίσκεται ακόμη στα χέρια της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι είπε: «Νομίζω ότι όχι». «Είναι τραγωδία», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Δεν υπάρχει πια τίποτα εκεί πέρα». Το μόνο που έχει απομείνει, πρόσθεσε, είναι πολλοί νεκροί Ρώσοι.

Ο υπεύθυνος Τύπου του Ζελένσκι διευκρίνισε αργότερα πως ο πρόεδρος απάντησε μ’ αυτό τον τρόπο σε ένα άλλο μέρος της ερώτησης.

«Ερώτηση δημοσιογράφου: οι Ρώσοι είπαν πως κατέλαβαν το Μπαχμούτ», έγραψε στο Facebook ο Σέρχιι Νικιφόροφ. «Απάντηση προέδρου: Πιστεύω πως όχι».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε στα ουκρανικά: «Μ’ αυτό τον τρόπο, ο πρόεδρος αρνήθηκε πως το Μπαχμούτ κατελήφθη».

Ταυτόχρονα η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Hanna Maliar, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει εν μέρει την πολιορκημένη ανατολική πόλη Μπαχμούτ κατά μήκος των πλευρών και εξακολουθούν να ελέγχουν ένα μέρος της πόλης.

Η Maliar σημείωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν την προέλασή τους κατά μήκος των περιχώρων της Μπαχμούτ και έχουν διεκδικήσει μέρος των υψωμάτων που βλέπουν την πόλη.

«Οι δυνάμεις μας έχουν καταλάβει την πόλη σε μια ημικυκλική περιοχή, η οποία μας δίνει την ευκαιρία να καταστρέψουμε τον εχθρό», έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. «Ως εκ τούτου, ο εχθρός πρέπει να αμυνθεί στο τμήμα της πόλης που ελέγχει».

Η Maliar πρόσθεσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα εξακολουθούν να υπερασπίζονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις υποδομής στο Μπαχμούτ, καθώς και έναν ιδιωτικό τομέα της πόλης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters, kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News