Κόσμος Παρασκευή 24/02/2023, 19:24
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία – Ζελένσκι: Λατινική Αμερική, Αφρική, Κίνα και Ινδία να συμμετάσχουν στο ειρηνευτικό σχέδιο

O Ζελένσκι πρότεινε τη διοργάνωση συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της Λατινικής Αμερικής

Ουκρανία – Ζελένσκι: Λατινική Αμερική, Αφρική, Κίνα και Ινδία να συμμετάσχουν στο ειρηνευτικό σχέδιο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι θέλει χώρες από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, καθώς και την Κίνα και την Ινδία, να συμμετάσχουν στο ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Κίεβο με αφορμή την πρώτη επέτειο της ευρείας κλίμακας εισβολής της Μόσχας, ο Ζελένσκι πρότεινε τη διοργάνωση συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της Λατινικής Αμερικής και δήλωσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να λάβει μέτρα για την οικοδόμηση σχέσεων με τις αφρικανικές χώρες.

Σημειώνεται ότι το Κίεβο ότι υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε νωρίτερα ότι το όποιο σχέδιο για τερματισμό του πολέμου θα πρέπει να περιλαμβάνει την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα του 1991.

Ο πολιτικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ έκανε τα σχόλια αυτά αφού η Κίνα παρουσίασε ένα σχέδιο 12 σημείων για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία. Ο Ποντολιάκ αναφερόταν στα σύνορα της Ουκρανίας την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

«Το όποιο “ειρηνευτικό σχέδιο” μόνο με κατάπαυση πυρός και, ως εκ τούτου, νέα οριοθέτησησυνόρων και συνέχιση της κατοχής ουκρανικού εδάφους δεν συνιστά ειρήνη αλλά πάγωμα των εχθροπραξιών, ουκρανική ήττα, (και τις) επόμενες φάσεις της γενοκτονίας από τη Ρωσία», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter. «Η θέση της Ουκρανίας είναι γνωστή –υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στη γραμμή των συνόρων του 1991».

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Τα δέκα σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου Ζελένσκι και οι επιφυλάξεις της Δύσης

Ουκρανία: Πέντε σενάρια για την εξέλιξη του πολέμου το 2023

Ζελένσκι: Προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια άμυνας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News