Κόσμος Τρίτη 9/05/2023, 19:19
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πρώην διευθυντής της Coinbase καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκισης

ΗΠΑ: Πρώην διευθυντής της Coinbase καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκισης

Ο Ishan Wahi, πρώην διευθυντής προϊόντων της Coinbase Global Inc, καταδικάστηκε την Τρίτη σε δύο χρόνια φυλάκισης σε μια υπόθεση που οι εισαγγελείς των ΗΠΑ αποκάλεσαν την πρώτη υπόθεση συναλλαγών εμπιστευτικών πληροφοριών που αφορά κρυπτονόμισμα.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Loretta Preska καταδίκασε τον Ishan Wahi, 32 ετών, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, αφού ο κατηγορούμενος δήλωσε ένοχος τον Φεβρουάριο σε δύο κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη απάτης μέσω διαδικτύου. Πρόκειται για μία από τις πολλές υποθέσεις υψηλού προφίλ που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα που έχουν ασκήσει οι εισαγγελείς των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη, μεταξύ των οποίων και μία εναντίον του ιδρυτή της FTX Sam Bankman-Fried, ο οποίος έχει δηλώσει αθώος.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Wahi μοιράστηκε εμπιστευτικές πληροφορίες με τον αδελφό του Nikhil και τον φίλο τους Sameer Ramani σχετικά με το ποια ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία θα εισαχθούν στο Coinbase, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Η πληροφορία αυτή επέτρεψε στους τρεις άνδρες να κερδίσουν 1,5 εκατομμύριο δολάρια από τη διαπραγμάτευση 55 ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων πριν από τις ανακοινώσεις για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο μεταξύ Ιουνίου 2021 και Απριλίου 2022, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο Nikhil Wahi ομολόγησε την ενοχή του τον Σεπτέμβριο σε κατηγορία συνωμοσίας για απάτη μέσω διαδικτύου και τον Ιανουάριο καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση. Ο Ramani παραμένει ελεύθερος.

Ο Ishan Wahi είχε ζητήσει ποινή όχι μεγαλύτερη από αυτή του αδελφού του, επικαλούμενος άλλες υποθέσεις εμπιστευτικών συναλλαγών που κατέληξαν σε μικρό ή καθόλου χρόνο φυλάκισης.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ο Ishan Wahi να περάσει περισσότερα από τρία χρόνια στη φυλακή για να αποτρέψει άλλους insiders κρυπτονομισμάτων από την κατάχρηση εταιρικών πληροφοριών.

Οι εισαγγελείς μπορούν να απαγγείλουν κατηγορίες για απάτη σε περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκε εξαπάτηση για την επιδίωξη οικονομικού κέρδους, ανεξάρτητα από το είδος του περιουσιακού στοιχείου που εμπλέκεται. Αυτό δίνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μεγαλύτερο περιθώριο να κυνηγήσει αδικήματα που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα σε σχέση με την αντίστοιχη αστική αρχή, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η οποία περιορίζεται στην αστυνόμευση των αγορών κινητών αξιών.

Η SEC έχει υποστηρίξει σε αγωγές, συμπεριλαμβανομένης αυτής που κατέθεσε κατά των Ishan και Nikhil Wahi για τις συναλλαγές τους, ότι πολλά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία είναι τίτλοι. Ο Ishan Wahi και η SEC έχουν καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία για τον διακανονισμό των αγωγών, ενώ ο Nikhil Wahi και η SEC βρίσκονται επίσης σε συζητήσεις διακανονισμού, όπως έδειξαν τα δικαστικά έγγραφα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Τερματισμό της ανωνυμίας στην αγορά των crypto προτείνουν ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ

Πώς ανεβαίνει το Bitcoin – Προβλέψεις για 50.000 δολάρια το 2024

Το πτωχευμένο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης FTX ανέκτησε περιουσιακά στοιχεία 7,3 δισ. δολ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News