Business & Finance Τετάρτη 12/04/2023, 22:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πτωχευμένο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης FTX ανέκτησε περιουσιακά στοιχεία 7,3 δισ. δολ.

Το πτωχευμένο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης FTX ανέκτησε περιουσιακά στοιχεία 7,3 δισ. δολ.

Το πτωχευμένο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης FTX έχει ανακτήσει πάνω από 7,3 δισ. δολάρια σε μετρητά και ρευστά περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα, μια αύξηση άνω των 800 εκατ. δολαρίων από τον Ιανουάριο, δήλωσε ο δικηγόρος της εταιρείας την Τετάρτη σε ακρόαση στο αμερικανικό πτωχευτικό δικαστήριο στο Delaware.

Ο δικηγόρος της FTX, Andy Dietderich, δήλωσε ότι η εταιρεία αρχίζει να σκέφτεται το μέλλον της μετά από μήνες προσπάθειας που αφιερώθηκε στη συλλογή πόρων και στην εξιχνίαση του τι πήγε στραβά υπό την ηγεσία του κατηγορούμενου πρώην ιδρυτή Sam Bankman-Fried, ο οποίος έχει δηλώσει αθώος.

«Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο Dietderich.

Η FTX επωφελήθηκε από την πρόσφατη άνοδο των τιμών κρυπτονομισμάτων, δήλωσε ο Dietderich. Η συνολική αποτίμηση εκτιμάται σε 6,2 δισ. δολάρια με βάση τις τιμές από τον Νοέμβριο του 2022, όταν κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, αφού οι επενδυτές απέσυραν 6 δισ. δολάρια από την πλατφόρμα σε τρεις ημέρες και το ανταγωνιστικό ανταλλακτήριο Binance αποσύρθηκε από μια συμφωνία διάσωσης.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της FTX, John Ray, έχει περιγράψει λεπτομερώς τις αθέμιτες μεταφορές κεφαλαίων και την ελλιπή τήρηση λογιστικών στοιχείων στο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης που κατέρρευσε, περιγράφοντας το ως πλήρη αποτυχία των ελέγχων.

Καθώς κοιτάζει προς το μέλλον, η FTX διαπραγματεύεται με τους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με τις επιλογές για την επανεκκίνηση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων και ενδέχεται να λάβει απόφαση σχετικά με αυτό το τρέχον τρίμηνο, δήλωσε ο Dietderich.

Ανέφερε λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα μπορούσε να σημαίνει μια επανεκκίνηση για τους πελάτες της FTX των οποίων οι καταθέσεις κρυπτονομισμάτων έχουν δεσμευθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πτώχευσης.

Μέχρι στιγμής, οι πελάτες της FTX στην Ιαπωνία ήταν οι μόνοι που μπόρεσαν να αποσύρουν χρήματα, λόγω των σχετικά ισχυρών κανονισμών της χώρας αυτής, δήλωσε ο Dietderich.

Η FTX θα χρειαζόταν σημαντικά κεφάλαια για να επανεκκινήσει το ανταλλακτήριο, επειδή η υπάρχουσα αλληλεπίδραση των πελατών είχε μικρή σχέση με την κίνηση των χρημάτων στο παρασκήνιο, δήλωσε ο δικηγόρος.

«Η εφαρμογή λειτουργούσε όμορφα, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια βιτρίνα», δήλωσε ο Dietderich.

Δεν είναι σαφές εάν η FTX θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα δικά της κεφάλαια για την επανεκκίνηση του ανταλλακτηρίου, αντί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να εξοφλήσει τους πελάτες, δήλωσε ο Dietderich. Η επανεκκίνηση του ανταλλακτηρίου μπορεί να απαιτήσει εξωτερική χρηματοδότηση ή πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Η FTX επεξεργάζεται επίσης ένα προκαταρκτικό σχέδιο του κεφαλαίου 11 που θα προσφέρει στην εταιρεία μια διέξοδο από την πτώχευση, δήλωσε ο Dietderich.

Η FTX σκοπεύει να καταθέσει το σχέδιο αυτό μέχρι τον Ιούλιο, αλλά αναγνώρισε ότι θα πρέπει να καθοριστούν πολλές λεπτομέρειες καθώς οι πιστωτές θα διεκδικούν το μερίδιό τους από τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Η FTX δεν αναμένει ότι οποιοδήποτε σχέδιο του κεφαλαίου 11 θα εγκριθεί πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Ο Bankman-Fried και αρκετοί εσωτερικοί υπάλληλοι της εταιρείας έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με κατηγορίες για απάτη για τον ρόλο τους στην κατάρρευση της εταιρείας. Σε αντίθεση με την αθωωτική δήλωση του Bankman-Fried, τα πρώην μέλη του στενού του κύκλου έχουν δηλώσει ένοχοι και συμφώνησαν να συνεργαστούν με τους εισαγγελείς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 30.000 δολαρίων – Οι επόμενοι στόχοι

Τι έγινε στην FTX: Ύβρις, ανικανότητα, απληστία και χαμένα εκατομμύρια

Τα δύο γεγονότα που άλλαξαν το ταμπλό στα cryptos – Χαμηλή η δυναμική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News