Κόσμος Παρασκευή 8/01/2021, 08:36
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Υπόσχεται «ομαλή μεταβίβαση» της εξουσίας και καλεί σε «συμφιλίωση»

Τραμπ: Υπόσχεται «ομαλή μεταβίβαση» της εξουσίας και καλεί σε «συμφιλίωση»

«Ομαλή» και «συντεταγμένη» μεταβίβαση της εξουσίας υποσχέθηκε ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε βίντεο που ανέβασε στο Twitter ένα 24ωρο μετά την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο. Επισήμανε ακόμη πως είναι η στιιγμή της συμφιλίωσης και πρόσθεσε ότι αυτοί που ενεπλάκησαν στα βίαια επεισόδια δεν «αντιπροσωπεύουν» τις ΗΠΑ και θα «πληρώσουν».

Λίγες ώρες μετά την επικύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου από το Κογκρέσο, ο Τραμπ σημείωσε πως η «νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την 20ή Ιανουαρίου», και πως ο ίδιος στρέφει την προσοχή του «στο να εξασφαλίσει την ομαλή, συντεταγμένη και χωρίς προβλήματα μεταβίβαση της εξουσίας».

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αναφερθεί στη διάρκεια συζητήσεων με συνεργάτες του τις τελευταίες εβδομάδες στο ενδεχόμενο να δώσει χάρη στον εαυτό του. Ο Λευκός Οίκος πάντως δεν σχολίασε τις παραπάνω πληροφορίες.

Ο Πενς αντιτίθεται στην επίκληση της 25ης τροπολογίας 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται ΜΜΕ ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς φέρεται να αντιτίθεται στην επίκληση της 25ης τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ ώστε να απομακρυνθεί από το αξίωμά του ο Τραμπ.

Μετά την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο Δημοκρατικοί, αλλά και Ρεπουμπλικάνοι έχουν προτρέψει τα μέλη της κυβέρνησης του Τραμπ να επικαλεστούν την 25η τροπολογία και να απαλλάξουν άμεσα τον πρόεδρο από τα καθήκοντά του, δύο εβδομάδες πριν την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News