Κόσμος Παρασκευή 28/04/2023, 20:09
GZERO

Τι θα γίνει εάν ο Ερντογάν χάσει στις εκλογές;

Τι θα γίνει εάν ο Ερντογάν χάσει στις εκλογές;

Στην Τουρκία μια ισχυρή ένωση στηρίζει την αντιπολίτευση, ο πληθωρισμός καλπάζει, η λίρα κατρακυλά, ενώ παράλληλα έρχονται στην επιφάνεια σκάνδαλα σχετικά με τους καταστροφικούς σεισμούς. Μερικές εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές, οι παράγοντες αυτοί έχουν φέρει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δύσκολη θέση, απειλώντας για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια την εξουσία του στη χώρα. Σύμφωνα με το GZERO, ένα από τα πολλά ερωτηματικά που τίθενται πριν τη 14η Μαΐου είναι πώς θα φερθεί ο Ερντογάν σε περίπτωση που χάσει με οριακή διαφορά τις εκλογές.

Το ερώτημα αυτό άλλωστε δεν είναι τυχαίο, αφού το 2019, όταν ο εκλεκτός του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, έχασε τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης -μια πόλη 10 εκατ. κατοίκων- για μόλις 13.000 ψήφους, ο Ερντογάν αρνήθηκε να αποδεχθεί την ήττα. Αντιθέτως, άσκησε πίεση στο αρμόδιο εκλογικό συμβούλιο να ακυρώσει το αποτέλεσμα και να διενεργηθούν εκ νέου οι εκλογές. Στην επανάληψη, τρεις μήνες μετά, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, κέρδισε ξανά, αυτή τη φορά με διαφορά σχεδόν 800.000 ψήφων, που ούτε ο Ερντογάν δεν μπορούσε να αμφισβητήσει.

Μπορεί αυτό να γίνει σε εθνικό επίπεδο;

Σύμφωνα με το GZERO, στις επερχόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, η διαφορά με την αντιπολίτευση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να είναι οριακή, όπως άλλωστε δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Εάν στον πρώτο γύρο των εκλογών δεν καταφέρει κανείς να αποσπάσει το 50% των ψήφων, τότε οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι θα προχωρήσουν σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.

Στην περίπτωση οριακής ήττας, ο Ερντογάν θα μπορούσε κάλλιστα να ακολουθήσει την ίδια στρατηγική με τις εκλογές του 2019, ζητώντας ακύρωση του αποτελέσματος. Σύμφωνα μάλιστα με την Eurasia Group, αυτό όχι μόνο είναι εφικτό είναι και πιθανό. Ωστόσο, γνωρίζοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα σε έναν δεύτερο γύρο εκλογών θα χάσει, ο Ερντογάν ενδέχεται να προκαλέσει μια κρίση, λέει η Eurasia Group.

Τι θα γίνει εάν ο Ερντογάν χάσει στις εκλογές;-1
φωτ. Reuters

 

Τι σημαίνει μια κρίση στην Τουρκία

Ειδικότερα, προβλέπει ότι στην περίπτωση οριακής ήττας, ο Ερντογάν θα απαιτήσει ακύρωση του αποτελέσματος, την οποία θα αρνηθεί η αρμόδια επιτροπή, και θα ζητήσει από τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους της Τουρκίας. Ίσως δούμε οδοφράγματα σε δημόσια κτίρια και στην τουρκική βουλή, καθώς και την αστυνομία να στρέφεται κατά των διαδηλωτών υπέρ και εναντίον του Ερντογάν.

Ο τουρκικός στρατός, η σύνθεση του οποίου έχει αλλάξει μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος το 2016, θα προσπαθήσει κατά πάσα πιθανότητα να παραμείνει ουδέτερος. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα και τη διάθεση της αστυνομίας να διατηρήσει την τάξη. 

Σύμφωνα με την Eurasia Group, οι ημέρες λίγο πριν την υποθετική επανάληψη των εκλογών είναι επικίνδυνα απρόβλεπτες. Ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση, η αντιπολίτευση ενδέχεται να εστιάσει λιγότερο στις διαδηλώσεις και περισσότερο στην απόκτηση της εξουσίας με ξεκάθαρο προβάδισμα, όπως έγινε και πριν από τέσσερα χρόνια στην Κωνσταντινούπολη.

Ένας σημαντικός αστερίσκος

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως παρότι ο Ερντογάν πράγματι αποδέχθηκε το αποτέλεσμα των επαναληπτικών στην Κωνσταντινούπολη το 2019, ο Ιμάμογλου κατηγορήθηκε αργότερα για εξύβριση εναντίον των μελών του εκλογικού συμβουλίου. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών και 7 μηνών και σε αποκλεισμό από την πολιτική, αν και αυτή τη στιγμή παραμένει ελεύθερος μέχρι την απόφαση στο εφετείο. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν ήθελε τον αποκλεισμό του, διότι ο Ιμάμογλου θα ήταν ισχυρός αντίπαλος στις προεδρικές εκλογές. Σημειώνεται πως ο Κιλιτσντάρογλου έχει δεσμευτεί να καταστήσει τον Ιμάμογλου αντιπρόεδρο της κυβέρνησή του, εάν πράγματι αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από GZERO

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Τι θα σήμαινε για την οικονομία η ήττα του Ερντογάν

Τουρκία: Θα κάνει ο Ερντογάν στροφή στην οικονομική πολιτική μετά τις εκλογές;

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια πριν τις εκλογές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News