Κόσμος Τετάρτη 19/04/2023, 22:13
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Διακανονισμός ύψους 2,45 δισ.δολαρίων στην υπόθεση κακοποίησης 80.000 προσκόπων

ΗΠΑ: Διακανονισμός ύψους 2,45 δισ.δολαρίων στην υπόθεση κακοποίησης 80.000 προσκόπων

H Ένωση Προσκόπων της Αμερικής ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι βγήκαν από τον Πτωχευτικό Κώδικα 11 της αμερικανικής νομοθεσίας μετά από προσφυγές για διακανονισμό ύψους 2,46 δισεκατομμυρίων δολαρίων για κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης που εκρεμμούσαν πολλές δεκαετίες.

Η τριετής υπόθεση της πτώχευσης της Ένωσης οδήγησε στη μεγαλύτερη υπόθεση διακανονισμού σεξουαλικής κακοποίησης στην ιστορία των ΗΠΑ και επιλύει τις αξιώσεις περισσότερων από 80.000 ανδρών που λένε ότι κακοποιήθηκαν ως παιδιά από ομαδάρχες, σύμφωνα με την ένωση. Ο διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανικής Ένωσης Προσκόπων, Roger Mosby, ευχαρίστησε τους άνδρες που μίλησαν για την κακοποίηση, λέγοντας ότι η κατάθεσή τους θα προστατεύσει τους σημερινούς και μελλοντικούς προσκόπους από ανάλογα συμβάντα που έγιναν στο παρελθόν.

«Σας έχουμε απογοητεύσει και λυπόμαστε πραγματικά», είπε ο Μosby σε ανοιχτή επιστολή προς τα θύματα κακοποίησης. «H γενναιότητα σας μας έχει συγκινήσει και αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια». Ο Άνταμ Σλέιτερ, δικηγόρος που εκπροσωπεί τα θύματα κακοποίησης, είπε ότι ο διακανονισμός θα αποδώσει «κάποιο απτό μέτρο δικαιοσύνης» σε άνδρες που υπέφεραν μέσα στη σιωπή για χρόνια.

Ο διακανονισμός υποστηρίχθηκε από το 86% των ατόμων που είχαν κάνει λόγο για κακοποίηση και από τους δύο μεγαλύτερους ασφαλιστές της Ένωσης, οι οποίοι χρηματοδότησαν ένα μεγάλο μέρος του διακανονισμού. Η Ένωση μπόρεσε να βγει από τη χρεοκοπία αφού το 3ο Εφετείο των ΗΠΑ με έδρα τη Φιλαδέφεια αρνήθηκε να θέσει τον διακανονισμό σε αναμονή, ενώ οι προσφυγές από άλλη ομάδα ασφαλιστών και μια μειοψηφία εναγόντων  συνεχίζονται. Ένα περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ είχε προηγουμένως απορρίψει τους ισχυρισμούς τους.

Τα χρήματα για τον διακανονισμό προέρχονται από τους ίδιους τους Προσκόπους, τα τοπικά συμβούλια, τους ασφαλιστές και τους οργανισμούς που έχουν μισθώσει μονάδες και δραστηριότητες Προσκοπισμού, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών. Ο διακανονισμός μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερος εάν και άλλοι ασφαλιστές και μισθωμένοι οργανισμοί συμφωνήσουν να συνεισφέρουν στο ταμείο. Η Ένωση των Προσκόπων έχει συνεισφέρει πρόσθετα ασφαλιστικά δικαιώματα στο ταμείο διακανονισμού, το οποίο μπορεί να ανέρχεται σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Το χρηματικό ποσό που πρόκειται να κερδίσουν τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης από το σχέδιο πτώχευσης κυμαίνεται από 3.500 έως 2,7 εκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με τη σοβαρότητα της φερόμενης κακοποίησης, πού και πότε συνέβη και άλλους παράγοντες.

Η Ένωση είχε καταθέσει αίτηση πτώχευσης τον Φεβρουάριο του 2020, αφού πολλές πολιτείες των ΗΠΑ θέσπισαν  νόμους που επιτρέπουν στους κατηγόρους να καταθέσουν μηνύσεις για καταγγελίες κακοποίησης αρκετές δεκαετίες πίσω. Ο 113χρονος οργανισμός, που ήδη αντιμετωπίζει μείωση των μελών του, είχε ανακοινώσει ότι μπορεί να μην επιβιώσει εάν δεν επιλύσει αυτές τις αγωγές σε περίπτωση πτώχευσης.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News