Κόσμος Δευτέρα 15/08/2022, 15:20
ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Σε φυλάκιση 6 ετών για διαφθορά η πρώην ηγέτιδα της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Τσι

Μιανμάρ: Σε φυλάκιση 6 ετών για διαφθορά η πρώην ηγέτιδα της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Τσι

Δικαστήριο στην υπό στρατιωτική χούντα Μιανμάρ καταδίκασε σήμερα την πρώην ηγέτιδα της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, σε φυλάκιση έξι ετών αφού έκρινε πως είναι ένοχη σε τέσσερις υποθέσεις διαφθοράς, δήλωσε πηγή που γνωρίζει τις διαδικασίες.

Η 77χρονη βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης και μορφή της εναντίωσης στη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ αντιμετωπίζει τουλάχιστον 18 κατηγορίες, από απάτη μέχρι παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας, που επιφέρουν συνολικά ποινές κάθειρξης μέχρι σχεδόν τα 190 έτη.

Η Σου Τσι έχει χαρακτηρίσει παράλογους όλους τους ισχυρισμούς εναντίον της και αρνείται όλες τις κατηγορίες σε βάρος της, αναφέρει το ΑΠΕ.

Σήμερα κρίθηκε ένοχη για κατάχρηση πόρων από το Daw Khin Kyi Foundation –μια οργάνωση που ίδρυσε η ίδια για την προώθηση της υγείας και της εκπαίδευσης– για την κατασκευή μιας κατοικίας, και για εκμίσθωση κυβερνητικής γης σε εκπτωτική τιμή, ανέφερε η πηγή.

Η Σου Τσι, που κρατείται σε ατομικό περιορισμό σε μια φυλακή στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, έχει ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση 11 ετών σε άλλες υποθέσεις.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος από πέρυσι όταν ο στρατός ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση υπό το κόμμα της Σου Τσι, που είχε κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, και επέβαλε φονική καταστολή των διαφωνούντων.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν φυλακιστεί και πολλοί έχουν υποστεί βασανιστήρια, έχουν χτυπηθεί ή σκοτωθεί σε αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η διεθνής κοινότητα έχει επιβάλει κυρώσεις στον στρατό και καταγγέλλει τις μυστικές δίκες της Σου Τσι ως παρωδία.

«Είναι μια μαζική επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων της, και μέρος της εκστρατείας για να θάψουν την ίδια και το NLD για πάντα», δήλωσε ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής για την Ασία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), αναφερόμενος στο κόμμα της, Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, που έχει τεθεί εκτός νόμου.

Η κόρη του επικεφαλής της εκστρατείας της Μιανμάρ για την ανεξαρτησία από την αποικιοκρατική Βρετανία ηγήθηκε της χώρας για πέντε χρόνια, στη διάρκεια μιας σύντομης περιόδου όπου επιχειρήθηκαν μεταρρυθμίσεις, μέχρι την ανατροπή της με το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021.

Ο στρατός κυβερνά τις πέντε από τις έξι τελευταίες δεκαετίες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News