Κόσμος Τρίτη 26/04/2022, 21:42
ΚΟΣΜΟΣ

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πόλεις της Τουρκίας μετά την καταδίκη του Οσμάν Καβαλά

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πόλεις της Τουρκίας μετά την καταδίκη του Οσμάν Καβαλά

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν απόψε στους δρόμους μεγάλων πόλεων της Τουρκίας, μεταξύ αυτών στην Κωνσταντινούπολη, φωνάζοντας το σύνθημα «Αντίσταση παντού!», την επομένη της καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη του μαικήνα Οσμάν Καβαλά, με την κατηγορία ότι ήθελε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

«Ταξίμ παντού! Αντίσταση Παντού!», φώναζαν οι διαδηλωτές, όπως και το σύνθημα «Αυτή είναι μόνο η αρχή, ο αγώνας συνεχίζεται!».

Πέραν της Κωνσταντινούπολης, όπου οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε κοντινή απόσταση από την πλατεία Ταξίμ, πλήθος κόσμου διαδήλωσε σε ειρηνικό κλίμα στην Άγκυρα και τη Σμύρνη, τρεις πόλεις οι δημοτικές αρχές των οποίων ανήκουν στην αντιπολίτευση, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία δεν επενέβη, παρά την ισχυρή παρουσία δυνάμεών της.

Σημαντική προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, που κρατείτο εδώ και 4,5 χρόνια, ο Οσμάν Καβαλά, ηλικίας 64 ετών, εξακολουθεί και αρνείται τις κατηγορίες που τον βαρύνουν -κατηγορήθηκε ότι χρηματοδότησε το τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας του 2013 στο πάρκο Γκεζί.

«Μαύρο πρόβατο» του καθεστώτος, ο Καβαλά κατήγγειλε ενώπιον του δικαστηρίου μια «δικαστική δολοφονία» εναντίον του προσώπου του και την επιρροή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη δίκη του.

Οι συνήγοροί του ζήτησαν την αθώωσή του λόγω έλλειψης αποδείξεων, όμως ο Καβαλά καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς τη δυνατότητα μείωσης της ποινής του.

«Η ετυμηγορία αυτής της δίκης είναι μια τιμωρία κατά της δημοκρατίας. Αγνοεί το κράτος δικαίου», είπε από την Κωνσταντινούπολη ο Ακίφ Μπουράκ Ατλάρ, εκπρόσωπος της πλατφόρμας διαμαρτυρίας Taksim Solidarity.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και η Γαλλία κατήγγειλαν την καταδικαστική αυτή απόφαση και ζήτησαν την άμεση αποφυλάκιση του Καβαλά.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News