Κόσμος Τρίτη 28/06/2022, 22:04
ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστήριο των ΗΠΑ αθωώνει τις Hershey, Nestle, Cargill για υπόθεση παιδικής δουλείας

Δικαστήριο των ΗΠΑ αθωώνει τις Hershey, Nestle, Cargill για υπόθεση παιδικής δουλείας

Ο ομοσπονδιακός δικαστής στην Ουάσιγκτον απέρριψε την Τρίτη μήνυση οκτώ πολιτών του Μάλι που προσπάθησαν να θέσουν την Hershey Co, τη Nestle SA, την Cargill Inc και άλλους υπεύθυνους για δουλεία παιδιών στην Ακτή Ελεφαντοστού σε φάρμες κακάο.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Dabney Friedrich είπε ότι οι ενάγοντες στη συγκεκριμένη ομαδική αγωγή δεν είχαν το δικαίωμα να μηνύσουν επειδή δεν έδειξαν «ανιχνεύσιμη σύνδεση» μεταξύ των επτά κατηγορουμένων εταιρειών και των συγκεκριμένων φυτειών όπου εργάζονταν.

Είπε ότι οι ενάγοντες δεν εξήγησαν επίσης επαρκώς τον ρόλο των μεσαζόντων στην αλυσίδα εφοδιασμού κακάο, σημειώνοντας ότι οι εταιρείες δεν παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα σε «ελεύθερες ζώνες» όπου παράγεται περίπου το 70% έως το 80% του κακάο.

Οι ενάγοντες είπαν ότι έπεσαν θύματα εμπορίας ως παιδιά αφού τους προσέγγισαν άγνωστοι άντρες που τους υποσχέθηκαν αμειβόμενες δουλειές, αλλά τελικά δεν πληρώθηκαν για την εργασία τους, απειλήθηκαν με πείνα αν δεν δούλευαν και τους ζητούσαν να ζήσουν σε άθλιες συνθήκες.

Ο δικηγόρος τους, Terry Collingsworth, είπε ότι οι ενάγοντες σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση, ελπίζοντας να «αναγκάσουν τις εταιρείες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τερματίσουν αυτό το απεχθές σύστημα που έχουν δημιουργήσει».

Στους κατηγορούμενες συμπεριλαμβάνονται οις ιδιωτικές Mars Inc, Mondelez International Inc, Barry Callebaut και Olam International Ltd.

Στα δικαστικά έγγραφα, οι επτά κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι «καταδικάζουν σθεναρά τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας» και εργάζονται για την αντιμετώπιση της μη καταναγκαστικής παιδικής εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού κακάο.

Οι ενάγοντες είχαν κάνει μήνυση βάσει του ομοσπονδιακού νόμου για την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Τον περασμένο Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε μια παρόμοια μήνυση από έξι πολίτες του Μάλι κατά της Cargill και της Nestle, βάσει του νόμου περί αλλοδαπών αδικοπραξιών, ενός ομοσπονδιακού νόμου του 1789.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News