Κόσμος Τρίτη 28/06/2022, 21:59
ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Ανοίγει ο δρόμος για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

ΝΑΤΟ: Ανοίγει ο δρόμος για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

Tη συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. Μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Σύμφωνα επίσης με αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η Άγκυρα είναι ικανοποιημένη με τις δεσμεύσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών σε κουρδικές ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.

Λίγο νωρίτερα, ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο είχε δηλώσει ότι η Τουρκία συμφώνησε τελικά να στηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο.

Σύμφωνα με τον Νιινίστο, η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώσω αυτό το στάδιο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ανυπομονώ τώρα για γόνιμες συνομιλίες για τον ρόλο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με τους μελλοντικούς Συμμάχους μας εδώ στη Μαδρίτη», είπε ο Νιινίστο. 

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία ένταξης θα διαρκέσει ακόμα πολλούς μήνες, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης από τα κοινοβούλια των συμμάχων του ΝΑΤΟ, προτού η Φινλανδία και η Σουηδία γίνουν μέλη και μπορέσουν να επωφεληθούν από τις δεσμεύσεις συλλογικής άμυνας του άρθρου 5 της συμμαχίας. Και τα 30 μέλη της συμμαχίας πρέπει να υπογράψουν.

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News