Κόσμος Δευτέρα 24/10/2022, 22:45
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αγωγή στη L’Oreal για πρόκληση καρκίνου από ισιωτικό μαλλιών

ΗΠΑ: Αγωγή στη L’Oreal για πρόκληση καρκίνου από ισιωτικό μαλλιών

Μήνυση κατά της L’Oreal υπέβαλε μία γυναίκα από το Μιζούρι, ισχυριζόμενη ότι ανέπτυξε καρκίνο της μήτρας ως αποτέλεσμα της χρήσης προϊόντων ισιώματος μαλλιών της γαλλικής εταιρείας καλλυντικών.

Η μήνυση, που κατατέθηκε την Παρασκευή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σικάγο, ήρθε λίγες ημέρες μετά από μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Ασφάλειας της Υγείας των ΗΠΑ (NIEHS) που διαπίστωσε ότι τα προϊόντα για το ίσιωμα των μαλλιών μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας μεταξύ των συχνών χρηστών.

Η ενάγουσα, Jennifer Mitchell, δήλωσε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο της μήτρας το 2018, αφού χρησιμοποιούσε προϊόντα της L’Oreal από το 2000 περίπου, όταν ήταν 10 ετών. Ζητά από το δικαστήριο να διατάξει την L’Oreal να καταβάλει χρηματική αποζημίωση και να πληρώσει για ιατρική παρακολούθηση.

Η Diandra Debrosse Zimmermann, δικηγόρος της Mitchell, δήλωσε ότι η εταιρεία της έχει ήδη και άλλους πελάτες με παρόμοιες περιπτώσεις. Είπε ότι πιθανότατα θα υπάρξουν περισσότερες αγωγές στο μέλλον, καθώς «πολλές γυναίκες θα βγουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να αναζητήσουν ευθύνες».

Η L’Oreal δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, αναφέρει το Reuters.

Ο καρκίνος της μήτρας είναι ο πιο συχνός γυναικολογικός καρκίνος στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με τα ποσοστά να αυξάνονται, ιδίως μεταξύ των μαύρων γυναικών. Ο ερευνητής του NIEHS, Che-Jung Chang δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η νέα μελέτη θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερη σημασία για τις μαύρες γυναίκες, επειδή τείνουν να χρησιμοποιούν πιο συχνά ισιωτικά μαλλιών και μάλιστα ξεκινούν σε μικρότερες ηλικίες από ό,τι οι άνθρωποι άλλων φυλών.

Η Mitchell, η οποία είναι μαύρη, κατηγορεί την L’Oreal ότι προωθούσε σκόπιμα τα προϊόντα ισιώματος μαλλιών της σε μαύρες γυναίκες και κορίτσια και δεν προειδοποίησε για τους κινδύνους, παρά το γεγονός ότι γνώριζε τουλάχιστον από το 2015 ότι περιείχαν δυνητικά επικίνδυνα χημικά.

Η εταιρεία «επωφελήθηκε, σημαντικά» από την «ανήθικη και παράνομη συμπεριφορά που προκάλεσε την αγορά και τη συνήθη χρήση ενός επικίνδυνου και ελαττωματικού προϊόντος από την ενάγουσα», αναφέρεται στην αγωγή.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News