Κόσμος Παρασκευή 14/04/2023, 19:02
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε το νέο συνταξιοδοτικό

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε στα συνδικάτα να συναντηθούν την Τρίτη στο Ελιζέ

Γαλλία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε το νέο συνταξιοδοτικό

Tο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας επικύρωσε σήμερα τα σχέδια της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα, μετέδωσε το δίκτυο BFM TV, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει.

Νωρίτερα, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τα γαλλικά συνδικάτα να τον συναντήσουν την Τρίτη, «όποια κι αν είναι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου» που θα εκδοθεί αργότερα σήμερα για την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Θα είναι απαραίτητα η αρχή ενός κύκλου που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους. Η πόρτα του Ελιζέ θα παραμείνει ανοιχτή, χωρίς προϋποθέσεις, για τον διάλογο αυτό», ανέφερε το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Η κυβέρνηση Μακρόν ήλπιζε σε ένα πράσινο φως, καθώς θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις διαμαρτυρίες και να της επιτρέψει να θεσπίσει το νομοσχέδιο και να προχωρήσει σε άλλες μεταρρυθμίσεις.

«Η χώρα πρέπει να συνεχίσει να προχωρά, να εργάζεται και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που μας περιμένουν», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Ολλανδία.

Ομως τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση προειδοποιούν ότι πολύμηνες σπασμωδικές συζητήσεις και διαμαρτυρίες για το νομοσχέδιο για τις συντάξεις, το οποίο η κυβέρνηση προώθησε στο κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία λόγω έλλειψης πλειοψηφίας, δεν θα περάσουν γρήγορα, ακόμα και με την έγκριση του Συμβουλίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο «διαφορετικά δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει αυτή τη χώρα», δήλωσε την Πέμπτη η νέα επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, Σοφί Μπινέ, προειδοποιώντας για περισσότερες απεργίες που θα ακολουθήσουν.

Πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι η εκτεταμένη δυσαρέσκεια για τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής ώθησης για την ακροδεξιά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από AFP/Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News