Κόσμος Τετάρτη 12/04/2023, 20:54
ΚΟΣΜΟΣ

Η Juul θα πληρώσει 462 εκατ. δολ. σε 6 πολιτείες των ΗΠΑ για ισχυρισμούς περί εθισμού των νέων

Η Juul θα πληρώσει 462 εκατ. δολ. σε 6 πολιτείες των ΗΠΑ για ισχυρισμούς περί εθισμού των νέων

Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών τσιγάρων Juul Labs Inc συμφώνησε να καταβάλει 462 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς σε έξι αμερικανικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με τους οποίους προωθούσε παράνομα τα εθιστικά προϊόντα της σε ανηλίκους, όπως ανακοίνωσαν οι πολιτείες την Τετάρτη.

Με αυτή τη συμφωνία, η Juul έχει πλέον συμβιβαστεί με 45 πολιτείες για περισσότερα από 1 δισ. δολάρια. Η εταιρεία δεν παραδέχτηκε αδικήματα στο πλαίσιο του διακανονισμού, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης το Κολοράντο, το Ιλινόις, τη Μασαχουσέτη και το Νέο Μεξικό, καθώς και την Περιφέρεια της Κολούμπια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η Juul προωθούσε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα της ισχυριζόμενη, ψευδώς, ότι είναι λιγότερο εθιστικά από τα τσιγάρα και στόχευε ανηλίκους με γοητευτικές διαφημιστικές καμπάνιες.

«Τα ψέματα της Juul οδήγησαν σε μια πανεθνική κρίση δημόσιας υγείας και έφεραν εθιστικά προϊόντα στα χέρια ανηλίκων που νόμιζαν ότι έκαναν κάτι αβλαβές», δήλωσε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Letitia James σε συνέντευξη Τύπου.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η χρήση των προϊόντων της από άτομα κάτω των 18 ετών μειώθηκε κατά 95% από το φθινόπωρο του 2019, όταν άλλαξε τις πρακτικές μάρκετινγκ στο πλαίσιο μιας «ευρείας αναδιάρθρωσης σε ολόκληρη την εταιρεία».

«Με αυτόν τον διακανονισμό, πλησιάζουμε στην πλήρη επίλυση των ιστορικών νομικών προκλήσεων της εταιρείας και διασφαλίζουμε τη σταθερότητα για το μέλλον μας», ανέφερε η Juul.

Η εταιρεία εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με αγωγή στη Μινεσότα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη δίκη, καθώς και αγωγές ή εκκρεμείς έρευνες από τη Φλόριντα, το Μίσιγκαν, το Μέιν και την Αλάσκα. Εκτός από τους διακανονισμούς σε επίπεδο πολιτείας, η εταιρεία συμφώνησε πέρυσι να καταβάλει 1,7 δισ. δολάρια για να διευθετήσει χιλιάδες αγωγές από φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και μεμονωμένους καταναλωτές.

Υπό την πίεση των ρυθμιστικών αρχών, η Juul το 2019 απέσυρε τις περισσότερες γεύσεις της από την αγορά και σταμάτησε μεγάλο μέρος της διαφήμισής της. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τον περασμένο Ιούνιο απαγόρευσε για μικρό διάστημα τα προϊόντα, αν και έθεσε την απαγόρευση σε αναμονή και συμφώνησε να επανεξετάσει την ενέργεια μετά την προσφυγή της εταιρείας.

Ο πρώην μεγαλύτερος επενδυτής της Juul, η εταιρεία παραγωγής τσιγάρων Marlboro Altria Group Inc MO.N, αντιμετωπίζει επίσης αξιώσεις σχετικά με τον υποτιθέμενο ρόλο στην εμπορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων της Juul και δεν έχει συμβιβαστεί.

Η Altria ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι παραιτήθηκε από την επένδυσή της στην Juul με αντάλλαγμα μέρος της πνευματικής ιδιοκτησίας της Juul. Από τον Δεκέμβριο, το μερίδιό της στην Juul αποτιμήθηκε σε 250 εκατ. δολάρια, από 12,8 δισ. δολάρια το 2018.

Ο επικεφαλής του κέντρου του FDA για τα προϊόντα καπνού δήλωσε πέρυσι ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων από εφήβους στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέμενε σε ανησυχητικά επίπεδα και αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν τον περασμένο Οκτώβριο ότι περίπου 2,55 εκατομμύρια μαθητές γυμνασίου και λυκείου των ΗΠΑ ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα κατά τη διάρκεια ενός τετραμήνου νωρίτερα το 2022.

Τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη, την εθιστική ουσία που υπάρχει και στα κανονικά τσιγάρα, τα πούρα και άλλα προϊόντα καπνού, και η νικοτίνη στην εφηβεία μπορεί να βλάψει τα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την προσοχή, τη μάθηση, τη διάθεση και τον έλεγχο των παρορμήσεων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Το CDC έχει επίσης αναφέρει ότι η χρήση νικοτίνης στην εφηβεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μελλοντικό εθισμό σε άλλα ναρκωτικά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News