Κόσμος Πέμπτη 7/01/2021, 11:37
ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ

Είναι «τρομοκρατική επίθεση», λέει Αμερικανός ιστορικός

Είναι «τρομοκρατική επίθεση», λέει Αμερικανός ιστορικός

Τα γεγονότα της Τετάρτης στο Καπιτώλιο αποτελούν «τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο ιστορικός για θέματα προεδρίας του NBC News, Michael Beschloss. 

«Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου ο χαρακτηρισμός της τρομοκρατίας είναι η χρήση βίας, ειδικά απέναντι σε απλούς πολίτες, με σκοπό την επίτευξη ενός πολιτικού στόχου. Αυτή ήταν μία τρομοκρατική επίθεση κατά του Κογκρέσου μας και του Καπιτωλίου των ΗΠΑ», είπε ο Beschloss, μιλώντας στο CNBC. 

Όπως εξήγησε ο ιστορικός, η καταμέτρηση των ψήφων είναι συνήθως «τυπική» και «κάτι που απλά θεωρούμε ότι είναι μέρος της ειρηνικής μετάβασης της εξουσίας». Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε σε χιλιάδες υποστηρικτές του ότι «δεν θα παραδεχθούμε ποτέ την ήττα» και τους κάλεσε σε μία επίδειξη δύναμης. 

«Θα περπατήσουμε προς το Καπιτώλιο και θα επευφημήσουμε τους γενναίους γερουσιαστές και τα μέλη του Κογκρέσου. Μάλλον δεν θα επευφημήσουμε τόσο πολύ κάποιους από αυτούς, γιατί ποτέ δεν θα πάρετε πίσω τη χώρα μας επιδεικνύοντας αδυναμία. Πρέπει να δείξετε ισχύ και πρέπει να  είστε δυνατοί», είπε.  

Η απραξία του Ντόναλντ Τραμπ όταν ο όχλος των υποστηρικτών του εισέβαλε στο Κογκρέσο οφείλεται στο ότι σκεφτόταν το συμφέρον του, εν όψει των νομικών και οικονομικών προβλημάτων που τον περιμένουν όταν παραδώσει την εξουσία, σύμφωνα με τον Beschloss.  «Είναι απελπισμένος να αποφύγει το διωγμό του από το αξίωμα, το οποίο θα γίνει σε δύο εβδομάδες. Έχει μεγάλο όφελος από την παραμονή του στην προεδρία, γιατί θα είχε πολλή ασυλία, επομένως μόνο για αυτό είναι διατεθειμένος να θυσιάσει δυνητικά τη δημοκρατία μας», είπε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News