Κόσμος Πέμπτη 23/03/2023, 14:56
ΚΟΣΜΟΣ

Ζυρίχη: Προχωρά σε δοκιμαστική νομιμοποίηση πώλησης και κατανάλωσης της κάνναβης 

Ζυρίχη: Προχωρά σε δοκιμαστική νομιμοποίηση πώλησης και κατανάλωσης της κάνναβης 

Η ελβετική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδια για τη νομιμοποίηση της πώλησης και της κατανάλωσης κάνναβης στη Ζυρίχη, σε δοκιμαστική βάση, που έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από την αλλαγή ρύθμισης του ναρκωτικού.

Από αυτό το καλοκαίρι, μια ομάδα 2.100 κατοίκων της Ζυρίχης θα επιτρέπεται να αγοράζει ρυθμιζόμενες δόσεις του ναρκωτικού για προσωπική χρήση από φαρμακεία, ειδικά ιατρεία και κοινωνικούς συλλόγους σε όλη την πόλη.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να απαντούν σε ένα ερωτηματολόγιο κάθε έξι μήνες σχετικά με τις καταναλωτικές τους συνήθειες και τις επιπτώσεις στην υγεία ως μέρος της μελέτης, η οποία διεξάγεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Η δοκιμή στοχεύει τελικά να καθορίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η νομιμοποίηση της κάνναβης στην Ελβετία μπορεί να είναι συμβατή με την «προαγωγή της ατομικής και δημόσιας υγείας και ασφάλειας», ανέφεραν οι επικεφαλής της μελέτης, σύμφωνα με το CNBC. 

Οι κάτοικοι της Ζυρίχης που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη δοκιμή καλούνται να εγγραφούν, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ενεργοί χρήστες κάνναβης σε νόμιμη ηλικία, δεν έχουν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και δεν εργάζονται επί του παρόντος ως επαγγελματίες οδηγοί.

Περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων στην Ελβετία έχουν δοκιμάσει κάνναβη, σύμφωνα με έρευνες. Στη Ζυρίχη – την πολυπληθέστερη πόλη της χώρας με περισσότερους από 420.000 κατοίκους – υπολογίζεται ότι 13.000 κάτοικοι είναι τακτικοί χρήστες.

Η κίνηση έρχεται καθώς άλλα μέρη της Ευρώπης επανεξετάζουν τη νομοθεσία τους για τη μαριχουάνα ως απάντηση στις ευρύτερες αλλαγές της πολιτικής για τα ναρκωτικά σε όλο τον κόσμο.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αναμένεται να εισαγάγει ένα νομοσχέδιο για την κατανάλωση και πώληση κάνναβης εντός των επόμενων εβδομάδων – μια κίνηση που θα την έκανε την πρώτη χώρα στην ΕΕ που θα επιτρέψει την εμπορική πώλησή της σε εθνικό επίπεδο.

Το γειτονικό Λουξεμβούργο και η Τσεχία έχουν ήδη προτείνει σχέδια για τη νομιμοποίηση της κάνναβης σε ενήλικες, ενώ στην Αυστρία, την Ιταλία και την Ισπανία, δεν αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα η κατοχή μικρών ποσοτήτων του ναρκωτικού για προσωπική κατανάλωση.

Η Μάλτα, το μικρότερο κράτος μέλος της ΕΕ, το 2021 έγινε η πρώτη χώρα του μπλοκ που νομιμοποίησε την προσωπική κατοχή του ναρκωτικού και επέτρεψε ιδιωτικές «λέσχες κάνναβης», όπου τα μέλη μπορούν να καλλιεργήσουν και να μοιραστούν το ναρκωτικό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Καναδάς, η Ουρουγουάη και, πρόσφατα, η Ταϊλάνδη, έχουν προχωρήσει στη νομιμοποίηση του ναρκωτικού την τελευταία δεκαετία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ένα βήμα πριν τη νομιμοποίηση της κάνναβης είναι η Γερμανία

Έρευνα: Η καθημερινή χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Τι περιμένει η Ελλάδα από τις business της κάνναβης: Εγκαινιάστηκε η πρώτη μονάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News