Κόσμος Τετάρτη 6/01/2021, 07:08
ΗΠΑ

Στο «νήμα» κρίνονται οι εκλογές στη Τζόρτζια

Στο «νήμα» κρίνονται οι εκλογές στη Τζόρτζια

Στο «νήμα» φαίνεται να κρίνεται η κούρσα ανάδειξης νικητή στην πολιτεία της Τζόρτζια, ο οποίος θα κρίνει ποιός θα εξασφαλίσει τελικά εάν ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα εξασφαλίσει τελικά ολόκληρο τον έλεγχο του Κογκρέσου ή εάν η Γερουσία θα παραμείνει στους Ρεπουμπλικάνους. 

Με καταμετρημένο μέχρι στιγμής το 96% των ψήφων, ο Δημοκρατικός Ράφαελ Γουόρνοκ προηγείται της Ρεπουμπλικάνου Κέλι Λέφτερ λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ ο Δημοκρατικός Τζον Οσοφ ισοψηφεί αυτή τη στιγμή με τον Ντέιβιντ Περντιού των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με στοιχεία της Edison Research. 

Οι αναμετρήσεις αναμένονταν πολύ αμφίρροπες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.

Η επαναληπτική ψηφοφορία — πρόκειται για ιδιαιτερότητα της εκλογικής νομοθεσίας στην Τζόρτζια — χρειάστηκε να διεξαχθεί επειδή κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκέντρωσε πάνω από το 50% των ψήφων την 3η Νοεμβρίου. Κρίνει ποιο από τα δύο κόμματα, οι Ρεπουμπλικάνοι ή οι Δημοκρατικοί, θα ελέγχει τη Γερουσία και άρα, εν πολλοίς, την τύχη της νομοθετικής πτυχής της πολιτικής ατζέντας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται και τις δύο έδρες για να αποσπάσουν τον έλεγχο του σώματος από τους Ρεπουμπλικάνους. Εάν ο αιδεσιμότατος Γουόρνοκ και ο Όσοφ, πρώην δημοσιογράφος, δεν τα καταφέρουν, το GOP θα μπορεί πρακτικά να ασκεί βέτο σε αποφάσεις του πρώην αντιπροέδρου, που αναμένεται να αναλάβει τα νέα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι κανένας Δημοκρατικός δεν έχει κερδίσει την έδρα στη Γερουσία στην πολιτεία της Τζόρτζια τα τελευταία 20 χρόνια. Εάν εκλεγεί ο Δημοκρατικός Γουόρνοκ, θα είναι ο πρώτος Μαύρος Αμερικανός Γερουσιαστής και ο 33χρονος Οσοφ το νεότερο μέλος της Γερουσίας. Ο Περντιού είναι πρώην στέλεχος εταιρείας της λίστας του Fortune 500 που έχει ήδη υπηρετήσει μία θητεία στη Γερουσία. Η Λέφτερ, από τα πλουσιότερα μέλη του Κογκρέσου, διορίστηκε πέρυσι για να καλύψει την έδρα Γερουσιαστή που συνταξιοδοτήθηκε. 

Πηγή: Reuters

   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News