Κόσμος Δευτέρα 12/10/2020, 18:36
ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ο Τραμπ μπορεί να επηρεάσει τον Μπολσονάρο και τον Σαβλίνι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται ότι είναι ο εκλεκτός αρκετών ηγετών ανά τον κόσμο, οι οποίοι εμφορούνται από τις ίδιες πολιτικές αρχές. Πρόκειται για προέδρους και πρωθυπουργούς, οι οποίοι έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψεις με τον 74χρονο Ρεπουμπλικανό, και φυσικά συχνά-πυκνά προσφεύγουν στην ίδια φρασεολογία. Από τον Ματέο Σαλβίνι της ιταλικής Λέγκα του Βορρά έως τον Ζαΐρ Μπολσονάρο της Βραζιλίας.

Έτσι, πολλοί εξ αυτών έχουν συνδέσει την πολιτική τους μοίρα με τον Τραμπ. Όμως, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι αν ο Τραμπ ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, τότε αντίστοιχοι λαϊκιστές ηγέτες σ’ άλλες χώρες του πλανήτη, θα επηρεαστούν καταλυτικά, καθώς η δυναμική του λαϊκιστικού και ριζοσπαστικού λόγου θα αρχίσει να «ξεθωριάζει».

«Ο Τραμπ, ως ο λαϊκιστής ηγέτης της μοναδικής παγκόσμιας υπερδύναμης, είναι ο καλύτερος σύμμαχος κάθε λαϊκιστή. Εάν ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές σίγουρα θα προκαλέσει ένα σημαντικό πλήγμα στις λαϊκιστικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο» εκτιμάει η Έριν Κρίστιν Τζεν, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βιέννης. «Οι λαϊκιστές ηγέτες θέλουν να αλλάξουν το status της χώρας τους στη διεθνή τάξη πραγμάτων, αμφισβητώντας τις συστημικές δομές. Και για να το πράξουν αυτό, χρειάζονται συμμάχους» σπεύδει να προσθέσει.

Όλοι αυτοί οι ηγέτες χαρακτηρίζονται από ορισμένα κοινά γνωρίσματα. Κλίνουν προς τα δεξιά, προωθούν εθνικιστικές αντισυστημικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές και στέκονται αρνητικά απέναντι στην παγκοσμιοποίηση. Η εκλογή του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία του 2016 προσέδωσε ιδιαίτερο βάρος στη δυναμική τους. Λίγο νωρίτερα, μάλιστα, είχε προηγηθεί η επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, όμως, και εν μέσω της έντονης αμφισβήτησης που δέχεται ελέω της προβληματικής διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι άγνωστο αν θα καταφέρει να επικρατήσει του υποψήφιου των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα, ο τελευταίος διαθέτει προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του NBC News.

«Δεδομένης της επιρροής των ΗΠΑ στις δημοκρατικές χώρες και ιδίως στην Ευρώπη, δεν θα ήταν έκπληξη αν βλέπαμε μια πτώση των λαϊκιστών ηγετών, εφόσον ο Τραμπ έχανε στις εκλογές» δηλώνει η Νάντια Ουρμπινάτι, καθηγήτρια στο Κολούμπια University. «Διαχρονικά, έχουμε δει ότι οι λαϊκιστές αναζητούν την υποστήριξη άλλων λαϊκιστών» υπερθεματίζει η Έριν Κρίστιν Τζεν, παραπέμποντας στη συμμαχία των Ευρωπαίων εθνικιστών, όπως του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, με τον Πολωνό πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα, και τον Ματέο Σαλβίνι της Ιταλίας.

Πάντως, η Γιασμίν Σερχάν, αρθρογράφος στο περιοδικό «The Atlantic», εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξη, θεωρώντας ότι μια ήττα του Ντόναλντ Τραμπ δεν σημαίνει αυτομάτως και εκτροχιασμός του τρένου των λαϊκιστών διεθνώς. «Είναι δύσκολο να πούμε ότι οι άνθρωποι στην Ιταλία δεν θα ψηφίσουν τον Σαλβίνι, επειδή ο Τραμπ δεν βρίσκεται στην εξουσία» τονίζει, χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News