Business & Finance Πέμπτη 2/03/2023, 21:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση: Υπέρβαρος περισσότερος από το μισό πληθυσμό έως το 2035

Έκθεση: Υπέρβαρος περισσότερος από το μισό πληθυσμό έως το 2035

Περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο μέχρι το 2035 εάν δεν ληφθούν σημαντικά μέτρα, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Ο φετινός άτλας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας προβλέπει ότι το 51% του πληθυσμού ή περισσότεροι από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι μέσα στα επόμενα 12 χρόνια.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται ιδιαίτερα γρήγορα μεταξύ των παιδιών και σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, σύμφωνα με την έκθεση.

Περιγράφοντας τα δεδομένα ως «σαφή προειδοποίηση», η Λουίζ Μπορ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δράσουν τώρα για να αποτρέψουν την επιδείνωση της κατάστασης.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπουμε τα ποσοστά παχυσαρκίας να αυξάνονται ταχύτερα μεταξύ των παιδιών και των εφήβων», ανέφερε σε δήλωσή της.

«Οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφευχθεί η μετακύλιση υγειονομικού, κοινωνικού και οικονομικού κόστους στη νεότερη γενιά».

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η παιδική παχυσαρκία θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί από τα επίπεδα του 2020, σε 208 εκατομμύρια αγόρια και 175 εκατομμύρια κορίτσια μέχρι το 2035.

Το κόστος για την κοινωνία είναι σημαντικό ως αποτέλεσμα των συνθηκών υγείας που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος, σύμφωνα με την ομοσπονδία: περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2035 ή 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι εκπονητές της έκθεσης σημειώνουν ότι δεν επιρρίπτουν κατηγορίες σε μεμονωμένα άτομα, αντιθέτως ζητούν να δοθεί έμφαση στους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και βιολογικούς παράγοντες που που ευθύνονται συνθήκες αύξησης του βάρους.

Η έκθεση χρησιμοποιεί το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) για τις αξιολογήσεις της, ένα μέγεθος που υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος ενός ατόμου σε κιλά με το ύψος του σε μέτρα στο τετράγωνο. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένας δείκτης ΔΜΣ πάνω από 25 είναι υπέρβαρος και άνω του 30 είναι παχύσαρκος.

Το 2020, 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανήκαν σε αυτές τις κατηγορίες, ήτοι το 38% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν όλες οι χώρες που αναμένεται να δουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην παχυσαρκία τα επόμενα χρόνια είναι χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος στην Ασία και την Αφρική.

Τα δεδομένα θα παρουσιαστούν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των Ηνωμένων Εθνών και στα κράτη μέλη την επόμενη εβδομάδα.

 

moneyereview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Σας βοηθάει το Apple Watch να χάσετε βάρος; Τέσσερις μελέτες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα

Παιδική παχυσαρκία: Πρόβλημα για 4 στα 10 Ελληνόπουλα

Φρέσκα λαχανικά ή σε κονσέρβα; Οι 10 διατροφικοί μύθοι που θα θέλαμε να εξαφανίσουμε

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News