Βαριέστε το γυμναστήριο; Πόσο κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία η έλλειψη άσκησης
Υψηλό είναι το τίμημα της σωματικής αδράνειας για την παγκόσμια οικονομία, καθώς αυξάνει το κόστος, αλλά και τη συχνότητα των ασθενειών, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Tο ετήσιο κόστος της φυσικής αδράνειας εκτιμάται στα 27,4 δισ. δολάρια, ενώ προβλέπεται ότι μέχρι το 2030 θα εμφανιστούν 500 εκατομμύρια νέα περιστατικά σωματικών και ψυχικών ασθενειών, οι οποίες δεν μεταδίδονται και θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί. Τα άμεσα κόστη προέρχονται ιδίως από τις περιπτώσεις κατάθλιψης, άνοιας και υπέρτασης, οι οποίες σωρευτικά αποτελούν περίπου το 70% του συνόλου.
«Περισσότερες χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν την εφαρμογή των πολιτικών για στήριξη ατόμων, ώστε να είναι πιο ενεργοί περπατώντας, κάνοντας ποδήλατο, σπορ και άλλου είδους σωματική άσκηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Τα οφέλη είναι μεγάλα, όχι μόνο για τη σωματική και την ψυχική υγεία των ανθρώπων, αλλά και για τις κοινωνίες, τα περιβάλλοντα και τις οικονομίες».
The cost of physical inactivity will reach over USD300 billion in 10 years if governments don’t take urgent action to encourage more physical activity among their populations.
The first-ever WHO Global status report on physical activity 2022 explains 👉https://t.co/eLeRuwqlMb pic.twitter.com/7DBzMEJFIF
— World Health Organization (WHO) (@WHO) October 19, 2022
Έλλειψη άσκησης
Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, οι ανησυχίες σχετικά με την παχυσαρκία, την κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης έχουν αυξηθεί σημαντικά , καθώς το 81% των εφήβων και το 27% των ενηλίκων αδυνατούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες για τα επίπεδα άσκησης και τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Σημειώνεται ότι κατά τον ΠΟΥ, αδράνεια σημαίνει λιγότερο από δυόμισι ώρες μέτριας άσκησης την εβδομάδα ή λιγότερα από 75 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης. Στην έρευνα εξετάστηκαν τα δεδομένα από 194 χώρες σε συνδυασμό με τα περιστατικά εγκεφαλικών, καρκίνου και άλλων ασθενειών, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί. Σημειώνεται ότι η έρευνα δεν είναι peer-reviewed και οι συγγραφείς αναγνωρίζουν πως είναι περιορισμένη λόγω έλλειψης δεδομένων σε χώρες με μέσο ή χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, όπου ο υπολογισμός του κόστους ήταν δυσκολότερος.
Η έρευνα δεν καταλήγει στο ότι η αύξηση της σωματικής άσκησης θα μπορούσε να διαγράψει πλήρως το προβλεπόμενο πολυετές κόστος των 302 δισ. δολαρίων, αφού θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπ’ όψιν το κόστος των προγραμμάτων και των κρατικών δράσεων για την κινητοποίηση των πολιτών.
Governments can prevent heart disease, obesity, diabetes or other noncommunicable diseases & #BeatNCDs by implementing policies that encourage physical activity.
But overall progress in 194 countries is slow, uneven & unfair 👉https://t.co/FOb7vDG3vl pic.twitter.com/h2GsI5f1wA
— World Health Organization (WHO) (@WHO) October 19, 2022
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Ο «χρυσός αριθμός» του ύπνου: Εάν κοιμάστε λιγότερες ώρες, κινδυνεύει η υγεία σας
Τα 5 τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε ποτέ: Το Νο1 είναι σε όλα τα τραπέζια
Πόσο ελεύθερο χρόνο χρειάζεστε για να είστε χαρούμενοι; Όχι όσο νομίζετε, λέει ψυχολόγος
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News