Κόσμος Σάββατο 18/02/2023, 15:40
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ζωτικής σημασίας για την Αφρική η ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

ΟΗΕ: Ζωτικής σημασίας για την Αφρική η ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

Η αποτυχία ανανέωσης μιας πρωτοβουλίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια που έχουν αποκλειστεί από τη Ρωσία θα ήταν καταστροφική, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού, προειδοποίησε το Σάββατο ο επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ.

Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν σε μια εβδομάδα για την παράταση της εμπορικής συμφωνίας, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.

«Είναι κρίσιμο», δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ – WFP) Ντέιβιντ Μπίσλεϊ σε συνέντευξή του στο περιθώριο του Φόρουμ Ασφαλείας του Μονάχου.

«Με όλες τις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε σε όλο τον κόσμο με την κλιματική αλλαγή, τις ξηρασίες, τις ξαφνικές πλημμύρες, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχει η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας», πρόσθεσε.

Η συμφωνία για τα σιτηρά η οποία επετεύχθη τον περασμένο Ιούλιο με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας επέτρεψε τις εξαγωγές από τρία ουκρανικά λιμάνια.

Η συμφωνία παρατάθηκε κατά 120 επιπλέον ημέρες τον Νοέμβριο και πρόκειται να ανανεωθεί και πάλι τον Μάρτιο, αλλά η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν είναι ικανοποιημένη με ορισμένες πτυχές της συμφωνίας και έχει ζητήσει την άρση των κυρώσεων που επηρεάζουν τις γεωργικές εξαγωγές της.

Ο Μπίσλεϊ δήλωσε ότι η τρέχουσα ροή αγαθών και σιτηρών, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ έχει ωφελήσει ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα και την Τουρκία, δεν πλησιάζει σήμερα σε καμμία περίπτωση το επίπεδο που θα έπρεπε να είναι.

Προειδοποίησε τη Μόσχα ότι το κλείσιμο των λιμανιών θα ήταν καταστροφικό, ιδίως για την Αφρική, όπου εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με λιμούς. «Η Αφρική είναι σε πολύ εύθραυστη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα όρια του λιμού», είπε.

«Με την εκτόξευση των τιμών των τροφίμων, το κόστος των καυσίμων, τον πληθωρισμό του χρέους και τρία χρόνια COVID οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον καμία δυνατότητα να ανταπεξέλθουν και αν δεν λάβουμε μέτρα και δεν μειώσουμε το κόστος, τότε το 2024 θα μπορούσε να είναι η χειρότερη χρονιά που έχουμε δει εδώ και αρκετές εκατοντάδες χρόνια».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News