Κόσμος Τρίτη 23/08/2022, 22:00
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν 23 εκατ. δολ. στη Νιγηρία που είχε καταχραστεί ο Αμπάτσα

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν 23 εκατ. δολ. στη Νιγηρία που είχε  καταχραστεί ο Αμπάτσα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραδώσουν στη Νιγηρία 23 εκατ. δολ. που πήρε ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης Σάνι Αμπάτσα, δήλωσαν αξιωματούχοι σε εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας την Τρίτη.

Η Νιγηρία έχει συνάψει αρκετές συμφωνίες για την επιστροφή κλεμμένων μετρητών τα τελευταία χρόνια. Ο Αμπάτσα κυβέρνησε το πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής και κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου από το 1993 μέχρι το θάνατό του το 1998, περίοδο κατά την οποία η Διεθνής Διαφάνεια υπολόγισε ότι καταχράστηκε έως και 5 δισ. δολ. δημόσιο χρήμα. Δεν κατηγορήθηκε ποτέ.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Μαίρη Μπεθ Λέοναρντ είπε ότι τα χρήματα ήταν σε λογαριασμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αναγνωρίστηκαν και δεσμεύτηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους. Πρόσθεσε ότι, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να επαναπατρίσουν περισσότερα από 334,7 εκατ. δολ. που συνδέονται με τον Αμπάτσα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Abubakar Malami είπε ότι τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για έργα υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του δρόμου Abuja-Kano, του αυτοκινητόδρομου Lagos-Ibadan και της δεύτερης γέφυρας του Νίγηρα υπό την επίβλεψη της Nigerian Sovereign Investment Authority (NSIA).

«Η εντολή του προέδρου στο γραφείο μου είναι να διασφαλίσει ότι όλα τα χρήματα που θα ανακτηθούν θα επενδύονται και θα παρακολουθούνται με διαφάνεια από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για να χρησιμοποιηθούν για αυτά τα τρία έργα εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος», δήλωσε ο Malami.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η Νιγηρία πρέπει να χρησιμοποιήσει χρήματα που επαναπατρίστηκαν από κεφάλαια που καταχράστηκε ο Abacha σε συμφωνημένα δημόσια έργα ή να αναγκαστεί να τα «αντικαταστήσει».

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Τι Starbucks, τι Stars Coffee: Οι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν -λίγη- φαντασία

Πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά εξήχθησαν από την Ουκρανία

Σενεγάλη: Θέλει να καταστεί νέα προμηθεύτρια φυσικού αερίου στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News