Start Ups Κυριακή 20/03/2022, 07:19 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
START UPS

Νέα επενδυτικά funds για τις ελληνικές startups

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότησή τους

Νέα επενδυτικά funds για τις ελληνικές startups

 Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να λανσαριστούν τα νέα επενδυτικά funds που θα χρηματοδοτήσουν ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας, ενδυναμώνοντας το οικοσύστημα των startups, που αποτιμάται κοντά στα 6 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, funds που ανακοίνωσαν τη δημιουργία τους μέσα στο 2021, πραγματοποιούν τις πρώτες τους επενδύσεις, ενώ επενδυτικά σχήματα του Equifund, που διοχετεύουν κεφάλαια στην αγορά από το 2017-2018, σχεδιάζουν τη σύσταση και δεύτερων funds, με κεφάλαια που προέρχονται τις περισσότερες φορές από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ) αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Μάλιστα, κύκλοι θεσμικών επενδυτών, κάνοντας κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις, θεωρούν πως τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια των funds που έχουν ήδη δημιουργηθεί αλλά και όσων θα μπορούσαν να προκύψουν από τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος για σύσταση επενδυτικών σχημάτων διαχείρισης κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital funds) από την ΕΑΤΕ, μπορεί να ανέλθουν το επόμενο διάστημα στην περιοχή των 400-500 εκατ.

Ενδεικτικά, στην τελική ευθεία για τη δημιουργία του δεύτερου fund βρίσκεται το Metavallon VC, fund του Equifund, γνωστό για την επένδυσή του στην πατρινή Think Silicon, την οποία εξαγόρασε η αμερικανική Applied Materials. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Metavallon VC αναμένεται να ολοκληρώσει τις διαδικασίες σύστασης του νέου fund σύντομα, με στόχο το ύψος του fund να ανέλθει στα 30 εκατομμύρια μέσα στον χρόνο.

Σε αντίστοιχη φάση βρίσκεται και το Uni.fund, που βρίσκεται σε αναζήτηση κεφαλαίων για τη δημιουργία ενός δεύτερου επενδυτικού σχήματος από περίπου 30 εκατ. έως και 50 εκατ. ευρώ (second closing), με τη συμμετοχή θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών.

Αρκετά funds αναμένουν και την πρόσκληση που θα κάνει η ΕΑΤΕ –κατά πληροφορίες προς τα τέλη του μηνός– για τη χρηματοδότηση του διαδόχου σχήματος του Equifund, ύψους 100 εκατ. ευρώ (InnovateNow).

Παράλληλα, το Big Pi Ventures, που διαχειρίζεται κεφάλαια 50 εκατ. και έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως η Accusonus, που εξαγοράστηκε από τη Facebook, θα λανσάρει το δεύτερο fund μεταξύ Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, έχοντας μια αναλογία 50/50 σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Εκπρόσωποι του επενδυτικού κεφαλαίου υποστηρίζουν πως το μέγεθός του θα είναι διπλάσιο από το προηγούμενο, προσθέτοντας στην ομάδα νέα άτομα με μεγάλη εμπειρία στο εξωτερικό.

Εκτός από τα νέα funds, η αγορά των startups ήδη ενισχύεται από την επενδυτική δραστηριότητα του Marathon Fund II. Η διαχειριστική ομάδα του προχώρησε προσφάτως σε αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων από 40 εκατ. ευρώ σε 70 εκατ. ευρώ, ενώ ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν στη νέα αύξηση κεφαλαίου ήταν η ΕΑΤΕ και η ΕBRD. Υπενθυμίζεται ότι το Marathon Venture Capital έχει επενδύσει σε νεοφυείς εταιρείες όπως η Lenses.io, εταιρεία τεχνολογίας που εξαγοράστηκε από τη γερμανική εταιρεία λογισμικού Celonis.

Παράλληλα, οι VentureFriends, που έχουν επενδύσει σε startups όπως η Blueground και η InstaShop (εξαγοράστηκε έναντι 360 εκατ. δολ.), ανακοίνωσαν στα τέλη Δεκεμβρίου τη σύσταση τρίτου fund, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Με αντίστοιχο ποσό κεφαλαίων ξεκινά και τη δραστηριότητά του το «Φαιστός», κάποια εκ των οποία θα διοχετευτούν σε νεοφυείς εταιρείες, ενώ την πρώτη του επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Pragma IoT, spin off του ΕΚΕΤΑ, ανακοίνωσε το νεοσύστατο Northern Greece Investment Fund, που διαχειρίζεται 30 εκατ. ευρώ. Στη λίστα προστίθεται και το Genesis Ventures Fund, που διαχειρίζεται 20 εκατ. ευρώ, μοχλεύοντας επιπλέον κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News