START UPS

Τι αλλάζει στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων και τις startups

Τι αλλάζει στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων και τις startups

Τη μετατροπή του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων σε ανώνυμη εταιρεία προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Μάλιστα, μετά τη σύσταση και τη λειτουργία της νέας εταιρείας, ως νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) με όποιες ευνοϊκές διατάξεις έχουν θεσμοθετηθεί ή θα θεσμοθετηθούν θα νοούνται μόνο όσες θα είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο της νέας εταιρείας. 

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία εταιρείας με την επωνυμία «Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ElevateGreece Α.Ε.». Στη νέα εταιρεία μεταφέρεται αυτοδικαίως το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων που έχει συσταθεί και διατηρείται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. 

Σκοπός της «Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε.» είναι η διαχείριση και λειτουργία του ως άνω Μητρώου, η επίσημη και αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών (startup) επιχειρήσεων της Χώρας, η χαρτογράφηση του οικοσυστήματος που αυτές συνθέτουν, η μεταξύ τους δικτύωση, η δικτύωση με την επιχειρηματική κοινότητα και την ελληνική βιομηχανία με σκοπό την ανατροφοδότηση αναγκών της αγοράς, η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων αυτών, η παρακολούθηση της πορείας τους στη βάση κρίσιμων δεικτών, η δημιουργία βάσης δεδομένων για την εύρεση εξειδικευμένων – επιστημονικών θέσεων εργασίας σε νεοφυείς επιχειρήσεις, η λειτουργία της πλατφόρμας ως πόλου έλξης για επενδυτές, όπως επενδυτικούς αγγέλους, venture capital funds και επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η στοχευμένη υποστήριξή τους με διάφορα δυνητικά μέτρα χρηματοδότησης από την Πολιτεία και η χορήγηση επιχειρηματικών βραβείων, όπως αναλυτικότερα αναφέρονται στο καταστατικό της. 

Έδρα της εταιρείας ορίζεται ο Δήμος Αθηναίων. Είναι δυνατή η ίδρυση παραρτημάτων, υποκαταστημάτων και γραφείων της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ορίζεται σε διακόσιες χιλιάδες 200.000 ευρώ, διαιρείται σε 2.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 100 ευρώ η καθεμία και καλύπτεται ολόκληρο από το Ελληνικό Δημόσιο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας είναι πενταμελές, περιλαμβανομένου του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, και του Διευθύνοντος Συμβούλου και η θητεία του είναι πενταετής. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του εποπτεύοντος την Εταιρεία Υπουργού. Εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μπορούν να επαναδιορισθούν, η συνολική όμως θητεία αδιαλείπτως δεν είναι δυνατόν να υπερβεί τον χρόνο δύο θητειών. Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναλαμβάνει αυτοδικαίως καθήκοντα Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας καθήκοντα Αντιπροέδρου.

Στην εταιρεία συστήνονται 20 θέσεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, 2 θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή και μία θέση εσωτερικού ελεγκτή.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας μπορεί να συνάπτονται συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου με χρηματοοικονομικούς, νομικούς, τεχνικούς και άλλους εξειδικευμένους συμβούλους, με σκοπό την αξιολόγηση των αιτήσεων για την ένταξη των νεοφυών επιχειρήσεων στο Μητρώο της εταιρίας, καθώς και για την υποστήριξη των λοιπών αρμοδιοτήτων της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το Μητρώο αριθμεί 547 startups. Συνολικά έχουν ολοκληρωθεί 1134 αξιολογήσεις ενώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα 64 αξιολογήσεις. Οι περισσότερες από τις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον κλάδο των επιστημών ζωής (72) του τουρισμού (54), του περιβάλλοντος και της «πράσινης» οικονομίας (44), της αγροτικής τεχνολογίας και τεχνολογίας τροφίμων (41).  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News