Start Ups Παρασκευή 4/02/2022, 11:49
START UPS

Marathon VC: Στα 70 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια του Marathon Fund II

Marathon VC: Στα 70 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια του Marathon Fund II

Στα 70 εκατ. ευρώ ανέρχονται πλέον τα κεφάλαια του Marathon Fund II, μετά την αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποίησε η Marathon Venture Capital, μια αύξηση που ξεπέρασε τον αρχικό στόχο των 50 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν έντονο σύμφωνα με την ανακοίνωση και παράλληλα το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το εκείνο του πρώτου fund του VC ύψους 32 εκατ. ευρώ.

Πριν από έναν περίπου χρόνο, η Marathon ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Marathon Fund II, με κεφάλαια αρχικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Έκτοτε πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξαγορά εταιρείας του χαρτοφυλακίου της, πέντε από τις εταιρείες της άντλησαν σημαντικά κεφάλαια από κορυφαίους διεθνείς επενδυτές, ενώ επίσης ανακοινώθηκαν επενδύσεις σε νέες startups με ρυθμό ταχύτερο από ποτέ. Ταυτόχρονα, η αγορά των startups με Έλληνες ιδρυτές αναπτύσσεται ταχύτατα προς κάθε κατεύθυνση, μεγαλώνοντας το 2021 κατά 2,4 φορές, ενώ οι startups στην Ελλάδα παρέχουν ελκυστικές αμοιβές, επιταχύνοντας περαιτέρω έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης.

Στους συμμετέχοντες στη νέα αύξηση κεφαλαίου περιλαμβάνονται υφιστάμενοι επενδυτές, όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), επίσης ένας σημαντικός αριθμός νέων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται θεσμικοί επενδυτές, όπως η EBRD, και ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός εταιρικών και ιδιωτών επενδυτών από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η συμμετοχή ολοένα και περισσότερων επιτυχημένων ιδρυτών, οι οποίοι και επιστρέφουν πλέον ως επενδυτές στην επόμενη γενιά startups.

Η επενδυτική στρατηγική της Marathon παραμένει η ίδια. Το fund ηγείται σε γύρους αρχικού σταδίου (seed), επενδύοντας τυπικά ποσά ύψους 1-1,5 εκατομμυρίου ευρώ για συμμετοχή 15-20% σε κάθε εταιρεία, με διαφανείς όρους. Σε επόμενους γύρους χρηματοδότησης, η Marathon συνεχίζει να επενδύει περαιτέρω σημαντικά ποσά, διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Marathon φιλοδοξεί να αποτελέσει τον έμπιστο συνεργάτη ενός ιδρυτή, όχι απλά έναν μέτοχο. Από την προσέλκυση ταλέντου, ως την ανάπτυξη προϊόντος και πωλήσεων, καθώς και την εύρεση επενδυτών και συνεργατών, η συμμετοχή της Marathon συνεπάγεται επίσης εκτενή υποστήριξη σε οτιδήποτε άπτεται της δημιουργίας μιας ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας τεχνολογίας, όπως επισημαίνεται. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα marathon.vc.

«Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, μας οδηγεί μία βαθιά πεποίθηση, ότι οι Έλληνες μπορούμε να δημιουργήσουμε πραγματικά επιτυχημένες εταιρείας τεχνολογίας. Ότι ξεκίνησε ως underground τάση σήμερα έρχεται στο προσκήνιο και οι Ελληνικές startups αποτελούν πλέον ελκυστικό προορισμό για σημαντικά κεφάλαια και –πρωτίστως– το πιο φιλόδοξο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας. Το ταλέντο που ανακαλύπτουμε καθημερινά και αφοσιώνει την καριέρα του σε καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας αποτελεί εχέγγυο ότι τα γεγονότα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου και είναι μονάχα η αρχή. Την ίδια στιγμή, η αποστολή μας στην Marathon συνεχίζει να είναι η ίδια –να υποστηρίζουμε Έλληνες ιδρυτές να φτάσουν ακόμα πιο μακριά», δήλωσε ο εταίρος της Marathon Γεώργιος Τζιραλής. 

Ο εταίρος της Marathon Πάνος Παπαδόπουλος πρόσθεσε: «Σήμερα είναι μια μέρα ορόσημο για το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας, καθώς το Marathon γίνεται το μεγαλύτερο fund με αποκλειστική στόχευση σε ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας αρχικού σταδίου. Είμαστε περήφανοι που ανάμεσα στους υποστηρικτές μας υπάρχουν πολλοί πετυχημένοι ιδρυτές τεχνολογικών εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η υποστήριξη από νέους θεσμικούς όπως η EBRD αποδεικνύει ότι οι επενδύσεις σε ελληνικές καινοτόμες εταιρείες αποτελούν πλέον ένα σημαντικό asset class. Καθώς το οικοσύστημά μας ωριμάζει σε συνδυασμό με τα νέα κεφάλαια που συγκεντρώσαμε, είμαστε πεπεισμένοι ότι μεγαλύτερες επιτυχίες έπονται».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την Marathon στην αποστολή της να υποστηρίξει Έλληνες ιδρυτές να χτίσουν την επόμενη γενιά εταιρειών τεχνολογίας. Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκή Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο Marathon Fund II αποτελεί την πρώτη σε ελληνικό venture capital fund και πρόκειται να συμβάλει στην συνεχιζόμενη εξέλιξη της Marathon τόσο ως επενδυτή αλλά και ως πρεσβευτή του ελληνικού startup οικοσυστήματος», δήλωσε o Michael Parry, Associate Director, EBRD.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς διαπιστώνουμε την ικανότητα δυναμικών ελληνικών επενδυτικών σχημάτων να προσελκύουν διεθνή κεφάλαια από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σαφή απόδειξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ομάδα και τη στρατηγική της Marathon, αλλά και συνολικά στην αναπτυξιακή πορεία και προοπτική που έχει πλέον η χώρα μας. Η ΕΑΤΕ συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια αυτή, ώστε να αυξήσει το επενδυτικό της εύρος, έχοντας έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο οικοσύστημα και συμβάλλοντας στο συνολικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα για τη χώρα», πρόσθεσε η Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΕΑΤΕ.

«Η Marathon Venture Capital βρίσκεται σε αποστολή να υποστηρίξει φιλόδοξους Έλληνες ιδρυτές στην δημιουργία εταιρειών τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης. Οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου της επιχειρούν να αντιμετωπίσουν μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας. 

Ενδεικτικά, αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή αυτοματοποιώντας την γεωργία ακριβείας, επιταχύνουν την έρευνα και ανάπτυξη νέων νέων θεραπειών, εκπαιδεύουν οργανισμούς ώστε να παραμένουν ασφαλείς από κυβερνοεπιθέσεις. Παράλληλα, δημιουργούν ίσως τα καλύτερα προϊόντα λογισμικού στο αντικείμενό τους στον κόσμο, έχουν πελάτες δεκάδες επιχειρήσεις που ανήκουν στη λίστα Fortune 500 και προσελκύουν κεφάλαια από τους κορυφαίους επενδυτές διεθνώς, από το Ισραήλ ως τη Silicon Valley», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

moneyrevieew.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News