Start Ups Τετάρτη 9/03/2022, 07:01
START UPS

Το ουκρανικό success story σε startups και τεχνολογία

Το ουκρανικό success story σε startups και τεχνολογία

Η Ουκρανία είναι μια χώρα με αρκετά έντονη παρουσία στον τεχνολογικό τομέα, καθώς εκτός από τις εγχώριες εταιρείες, υπολογίζεται ότι περισσότερες από 100 πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν εγκαθιδρύσει θυγατρικές ή τμήματά τους εκεί. Χαρακτηριστικά, τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Microsoft, η Samsung, η Google, η Oracle και η Ericsson διατηρούν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα. Το γεγονός αυτό συνδέεται με το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών που αποφοιτούν από τις σχολές της χώρας, που είναι διπλάσιος από αυτόν της Βρετανίας και τοποθετεί τηn Ουκρανία ανάμεσα στις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη. Ένας άλλος παράγοντας είναι το χαμηλό κόστος διαβίωσης στη χώρα, ενώ η γεωγραφική της θέση την κατατάσσει σε προνομιακό σημείο ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία. Οι ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις είναι δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια ανάπτυξης του εγχώριου οικοσυστήματος.

Όμως, και στον τομέα των startups, υπολογίζεται πως μόνο στο Κίεβο στεγάζονται περισσότερες από 1.000 εταιρείες, ενώ και άλλες πόλεις όπως το Χάρκοβο, η Οδησσός και η Βινίτσια αποτελούν κέντρα σημαντικής δραστηριότητας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής. Σύμφωνα με το Crunchbase, το 2021 καταγράφηκαν επενδύσεις στη χώρα που φτάνουν τα 33,8 εκατομμύρια. Υπολογίζεται επίσης πως ξεπερνούν τους 200.000 οι υπάλληλοι τεχνικής ειδίκευσης που εργάζονται εκεί, σύμφωνα με ένα report του BeetRoot. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία του Pitchbook, 126 startups απ’ όλο τον κόσμο διατηρούν γραφεία με προσωπικό στην Ουκρανία.

Ας δούμε μερικές από τις πιο γνωστές εταιρείες που γεννήθηκαν επί ουκρανικού εδάφους. 

Η Grammarly αναπτύσσει μια πλατφόρμα ορθογραφικού και συντακτικού ελέγχου που χρησιμοποιούν περισσότεροι από 30 εκατομμύρια χρήστες. Η εταιρεία έχει γραφεία στις ΗΠΑ, και αποτίμηση που φτάνει τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Και οι τρεις ιδρυτές της είναι Ουκρανοί, όπως και πολλοί από τους υπαλλήλους της. Ο λογότυπος της εταιρείας πλέον φέρει τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, η Grammarly δεσμεύτηκε να προσφέρει 5 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς (όλα τα έσοδά της από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από το 2014 που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Κριμαία μέχρι και σήμερα), ενώ τερμάτισε τις υπηρεσίες της σε Ρωσία και Λευκορωσία και προτρέπει τους χρήστες της να συνδράμουν με δωρεές.

Το GitLab είναι πολύ γνωστό ανάμεσα στις κοινότητες των developers, καθώς αποτελεί μια δημοφιλή πλατφόρμα συνεργασίας. Γεννήθηκε το 2011 σε μια προσπάθεια να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους τα τρία πρώτα μέλη της ομάδας, που βρίσκονταν ανάμεσα σε Ουκρανία, Κάτω Χώρες και Σερβία. Έχει συγκεντρώσει 394 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση. Το χαρακτηριστικό «Tanuki» logo του GitLab είναι πλέον μπλε και κίτρινο.

Η δημοφιλής εφαρμογή RefaceAI που επιτρέπει στους χρήστες να τοποθετούν τη φωτογραφία τους σε σώματα διασημοτήτων, αγαλμάτων, έργων τέχνης και ηρώων κόμικς με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, έχει ιδρυθεί επίσης από τρεις Ουκρανούς φίλους το 2011. Την έχει χρησιμοποιήσει μέχρι και ο Elon Musk, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα στο Twitter. Έχει λάβει χρηματοδότηση από την Andreessen Horowitz.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ουκρανίας, και η υπηρεσία αναζήτησης εργασίας Jooble, μια από τις πιο δημοφιλείς παγκοσμίως, έχει ουκρανικές ρίζες. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2006 από δύο Ουκρανούς, λειτουργεί πλέον σε περισσότερες από 70 χώρες και σε 25 γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες και η ελληνική. Αν επισκεφθεί κανείς την ιστοσελίδα της εταιρείας αυτή τη στιγμή, θα συναντήσει ένα μεγάλο banner που προτρέπει τους επισκέπτες να κάνουν δωρεά στον Ουκρανικό στρατό.

Το Preply ιδρύθηκε το 2013 από τρεις Ουκρανούς και εδρεύει στο Κίεβο. Είναι μια πλατφόρμα online διδασκαλίας που συνδέει καθηγητές με μαθητές μέσω τεχνολογιών μηχανικής μάθησης. Και το logo του Preply πλέον φέρει τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, ενώ ένα banner προτρέπει τους χρήστες να υποστηρίξουν ανθρωπιστικές οργανώσεις. 

Άλλες εταιρείες που αξίζει να αναφερθούν είναι οι Readdle, MacPaw, PetCube, Ajax Systems και Spark email app.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις πολλών τεχνολογικών εταιρειών, καταβάλλονται προσπάθειες για να μεταφερθεί το προσωπικό των τοπικών τμημάτων σε ασφαλείς τοποθεσίες, αν και, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Business Insider, η μετακίνηση σε άλλες πόλεις ή χώρες είναι προαιρετική και πολλοί επιλέγουν να μείνουν στην περιοχή τους, ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις κατάταξης στον στρατό. Αρκετές γειτονικές χώρες με ανεπτυγμένες τεχνολογικές και επιχειρηματικές κοινότητες έχουν ήδη σπεύσει να βοηθήσουν, κυρίως μέσω ιδιωτικών πρωτοβουλιών, προσφέροντας στέγη και χώρο εργασίας σε Ουκρανούς κατοίκους που θα επιλέξουν ή θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Το Found.ation γράφει για το MoneyReview

Διαβάστε επίσης:

Στο ραντάρ των funds της ΝΑ Ευρώπης οι ελληνικές startups

Ελληνικές επιχειρήσεις «εγκλωβισμένες» στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News