BUSINESS & FINANCE

Ελληνικές επιχειρήσεις «εγκλωβισμένες» στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ελληνικές επιχειρήσεις «εγκλωβισμένες» στον πόλεμο της Ουκρανίας

Αντιμέτωπες με πολλαπλούς κινδύνους και το χειρότερο ίσως με πολλαπλές αβεβαιότητες βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που είχαν εξαγωγική, εμπορική ή ακόμη και παραγωγική δραστηριότητα σε Ρωσία και Ουκρανία.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις, από πολυεθνικούς ομίλους όπως η Coca-Cola HBC, η Frigoglass και ο όμιλος Σαράντη έως μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαγωγής φρούτων και λαχανικών καθώς και γουναρικών, υφίστανται ήδη σημαντικά πλήγματα που σχετίζονται με τη διακοπή παραγωγής αλλά και με τη δυσκολία στις συναλλαγές λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε ρωσικές τράπεζες.

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκονται και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και είχαν βασικούς προμηθευτές πρώτων υλών τη Ρωσία και την Ουκρανία, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εστιάζονται στους κλάδους της αλευροβιομηχανίας, της μεταλλουργίας, των γουνοποιίας και της ξυλείας για παλέτες, εμπορευματοκιβώτια και καλούπωμα οικοδομών.

Coca-Cola HBC

Η Coca-Cola 3E έχει ήδη διακόψει από τις 24 Φεβρουαρίου τη λειτουργία του εργοστασίου της στο Κίεβο, ενώ την ίδια ώρα η κρίση αναμένεται ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στη λειτουργία της στη Ρωσία, αλλά και στο σύνολο της δραστηριότητάς της. Η Coca-Cola HBC λειτουργεί δέκα εργοστάσια στη Ρωσία, από τη Μόσχα έως το Βλαδιβοστόκ, με πάνω από 8.000 υπαλλήλους. Στη Ρωσία και την Ουκρανία πραγματοποιήθηκε το 2021 το 20% του όγκου πωλήσεών της και των προ φόρων κερδών της, ενώ μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν δύο αγορές με μεγάλη δυναμική ανάπτυξης. Πέρα από το γεγονός ότι ο όμιλος δεν γνωρίζει εάν και πότε θα επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο στο Κίεβο, είναι άγνωστες και ποιες θα είναι οι συνέπειες για την παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα στη Ρωσία. Γι’ αυτόν τον λόγο ο όμιλος αναγκάστηκε να αποσύρει τις εκτιμήσεις στις οποίες είχε προβεί στις 22 Φεβρουαρίου σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης του 2022, ενώ επεξεργάζεται σενάρια για ανακατανομή των επενδυτικών δαπανών και των δαπανών για την προώθηση των προϊόντων του, έτσι ώστε αυτές να κατευθυνθούν σε άλλες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Την ίδια ώρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβεί σε ανατιμήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά και την υποχώρηση του ρωσικού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Frigoglass

Προβλήματα ήδη στον εφοδιασμό του με πρώτες ύλες αλλά και στις τραπεζικές συναλλαγές αντιμετωπίζει ο όμιλος της Frigoglass, ο οποίος διατηρεί εργοστάσιο κατασκευής επαγγελματικών ψυγείων στη Ρωσία, προβλήματα που είναι μάλλον μεγαλύτερα από την πιθανή απώλεια πωλήσεων. Οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας αποτελούν το 14,5% και το 2,4% των πωλήσεων του ομίλου αντιστοίχως, σύμφωνα με τα μη ελεγμένα στοιχεία του 2021. Το κυριότερο όμως ζήτημα είναι ότι το εργοστάσιο στη Ρωσία αποτελεί την κύρια μονάδα παραγωγής επαγγελματικών ψυγείων της Frigoglass στην Ευρώπη, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο εργοστάσιό της στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας τον περασμένο Ιούνιο. Επιπλέον, ο όμιλος διατηρεί πιστωτικές γραμμές σε διεθνείς και κρατικές τράπεζες στη Ρωσία, και η θυγατρική του εκεί, η Frigoglass Eurasia LLC, είχε στις 31 Δεκεμβρίου 2021 δανεισμό ύψους 34 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο όμιλος προμηθεύεται πρώτες ύλες από τη Ρωσία, οι οποίες καταναλώνονται από τη θυγατρική του εκεί και αντιπροσωπεύουν το 23% των συνολικών αγορών του κλάδου επαγγελματικής ψύξης το 2021.

Ομιλος Σαράντη

Στη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου του στο Κανίβ, στην κεντρική Ουκρανία, αναγκάστηκε να προχωρήσει ο όμιλος Σαράντη. Πέρα από το γεγονός ότι είναι άγνωστο το εάν και πότε θα λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο στην Ουκρανία, το εργοστάσιο της Ergopack που αποτελεί τη θυγατρική του στην εν λόγω χώρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον όμιλο στην παρούσα φάση είναι η κάλυψη των αναγκών των γειτονικών χωρών στις οποίες έκανε εξαγωγές ειδών νοικοκυριού η Ergopack. Οι εξαγωγές, μάλιστα, αποτελούσαν το 50% των συνολικών πωλήσεων της Ergopack. Ενα από τα βασικά σενάρια είναι η κάλυψη των αναγκών από τις παραγωγικές μονάδες που διαθέτει στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Στην Πολωνία, εξάλλου, ο όμιλος εξαγόρασε ακόμη μία μεγάλη εταιρεία σε αυτόν τον κλάδο, τη Stella Pack.

Επιχειρήσεις γουνοποιίας

Αντιμέτωπες με το «λουκέτο» είναι άλλωστε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις γουνοποιίας, καθώς οι πωλήσεις τους στη Ρωσία και την Ουκρανία αντιστοιχούν σε πάνω από 50% των συνολικών πωλήσεών τους. Λόγω, δε, των κυρώσεων στις ρωσικές τράπεζες και του αποκλεισμού τους από το σύστημα SWIFT, οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου δεν μπορούν να εισπράξουν ούτε καν παλαιές οφειλές από πελάτες χονδρικής στη Ρωσία, ενώ πολλοί γουνοποιοί είναι εκτεθειμένοι από τις πρόσφατες αγορές γουνοδερμάτων που πραγματοποίησαν στην Αγία Πετρούπολη. Τα γουνοδέρματα έχουν πληρωθεί στη διαδικασία της δημοπρασίας που έγινε στη ρωσική πόλη, όμως αυτά κινδυνεύουν να μη φθάσουν ποτέ στην Ελλάδα από τους Ρώσους προμηθευτές.

Οι εξαγωγές

«Στον πάγο», εξάλλου, έχουν μπει συνολικά οι εξαγωγές κατ’ αρχάς προς την Ουκρανία και σε σημαντικό βαθμό και προς τη Ρωσία. Κάποια εμπορεύματα που έφθασαν στη Ρωσία οδικώς από την Ελλάδα εκτελωνίσθηκαν, καθώς είχε γίνει αποστολή εμβάσματος από ρωσική τράπεζα η οποία δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο αυτών στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Ελληνικές επιχειρήσεις «εγκλωβισμένες» στον πόλεμο της Ουκρανίας-1Το 2021 οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Ουκρανία διαμορφώθηκαν σε 338,6 εκατ. ευρώ, ενώ προς τη Ρωσία έφτασαν τα 206,6 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Ελληνικές βιομηχανίες και εξαγωγικές: Ποιες εταιρείες μετρούν ζημιές σε Ουκρανία και Ρωσία

Σχέδια «πολέμου» για τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν συμφέροντα σε Ουκρανία-Ρωσία

Coca – Cola HBC: Πώς έχασε 3,5 δισ. ευρώ μέσα σε 30 ημέρες

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News