Start Ups Τρίτη 8/03/2022, 16:12 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
START UPS

Στο ραντάρ των funds της ΝΑ Ευρώπης οι ελληνικές startups

Στο ραντάρ των funds της ΝΑ Ευρώπης οι ελληνικές startups

Σε αναδυόμενο τεχνολογικό hub εντός του οποίου αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες τοπικά venture capitals μετατρέπεται η περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την Ελλάδα να βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο ενδιαφέροντός τους. Επενδυτικά κεφάλαια από τη Βουλγαρία, όπως το Eleven Ventures και το LAUNCHub Ventures, έχουν ήδη επενδύσει σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες, ανακοινώνοντας και τη δημιουργία νέων επενδυτικών σχημάτων, πρόθυμων να επενδύσουν σε ελληνικές startups.

Εκτός από τα funds, τελευταία, αρκετές νεοφυείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίες από χώρες όπως Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία κ.ά. έχουν «σηκώσει» αξιοσημείωτα ποσά επένδυσης, δείχνοντας έτσι τις προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργούνται στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το site The Recursive, το 2021 καταγράφηκαν στην περιοχή 210 deals αξίας άνω των 2,5 δισ. δολ., με τη ρουμανική UiPath, εταιρεία-unicorn (με αξία άνω του 1 δισ. δολ.) να βρίσκεται πρώτη στη λίστα, αντλώντας πέρυσι 750 εκατ. δολ. Ακολουθεί η εταιρεία Infobip από την Κροατία που άντλησε 500 εκατ. δολ., ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η ελληνική εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων Blueground, η οποία πέρυσι «σήκωσε» 180 εκατ. δολάρια.

Το Εleven Ventures, που έχει έδρα στη Σόφια της Βουλγαρίας, επένδυσε πέρυσι στην ελληνική Biopix-T. Η εταιρεία ιδρύθηκε από ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας στην Κρήτη και διαθέτει εμπορικά τη φορητή μοριακή διαγνωστική συσκευή «pebble» καθώς και το συμβατό με αυτήν διαγνωστικό τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού κ.ά. Προσφάτως το Eleven Ventures ανακοίνωσε την άντληση νέων κεφαλαίων για το fund Eleven III (final closing), φθάνοντας τα 60 εκατ. ευρώ σε υπό διαχείριση κεφάλαια. Το fund –που έχει επενδύσει σε unicorn επιχειρήσεις όπως η βουλγαρική fintech εταιρεία Payhawk– αναζητάει ευκαιρίες σε startups που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης (seed, pre-seed) και δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την Ελλάδα να συνεχίζει να βρίσκεται στο ραντάρ του.

Το LAUNCHub Ventures, που τον Δεκέμβριο του 2021 ανακοίνωσε τη δημιουργία του δεύτερου επενδυτικού σχήματος ύψους 74 εκατ. ευρώ, έχει γνωστοποιήσει πως εξετάζει ευκαιρίες στην Ελλάδα, κάτι που ενδέχεται να ενταθεί έπειτα και από τις εξαγορές που ανακοινώθηκαν στις αρχές του 2022. Είχε μάλιστα προηγηθεί η επένδυση του LAUNCHub Ventures στην ελληνική Ferryhopper το 2020, εταιρεία που έχει αναπτύξει πλατφόρμα για την κράτηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως κινείται και το South Central Ventures (SCV), το οποίο, σύμφωνα με το The Recursive, πριν από περίπου μία εβδομάδα ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου fund ύψους 70 εκατ. ευρώ με στόχο να επενδύσει σε startups που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Εκπρόσωποι του fund εκφράζουν ενδιαφέρον να επενδύσουν σε ελληνικές startups, προτιμώντας ιδανικά να συνεπενδύσουν με κάποιο τοπικό ελληνικό venture capital. Το SCV έχει γραφεία στη Λιουμπλιάνα, στο Ζάγκρεμπ, στο Βελιγράδι αλλά και στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ έχει επενδύσει μέχρι στιγμής σε περίπου 30 εταιρείες που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης (seed and early stage companies).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα συνδέει startups με επενδυτές

Endeavor: Οι 18 startups που μπαίνουν στο πρόγραμμα ScaleUp

Docandu: Σε διαδικασία ένταξης στο Elevate Greece

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News