Business & Finance Τρίτη 8/02/2022, 14:07 ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ελληνική εταιρεία που μετράει τα καύσιμα της παγκόσμιας ναυτιλίας

Η επιβράβευση και η ανάδειξη μέσα από τα βραβεία καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας

Η ελληνική εταιρεία που μετράει τα καύσιμα της παγκόσμιας ναυτιλίας

Η MEΤIS Cyberspace Technology αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχίας του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Μία εταιρεία, η οποία παράγει έξυπνες λύσεις για την παγκόσμια ναυτιλία, εστιάζοντας στις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης.   

Και τι ακριβώς κάνει η MEΤIS; Κάτι πολύ απλό, μα συνάμα πολύ σημαντικό, όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, ο οποίος μιλάει στο «MR»:  

Η MEΤIS επιτρέπει στις ναυτιλιακές εταιρείες να προβλέπουν με εντυπωσιακή ακρίβεια την κατανάλωση καυσίμου του κάθε πλοίου μέχρι τον επόμενο προορισμό, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις καιρικές συνθήκες. 

Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων «ζωής», κομβική στιγμή για τη METIS αποτέλεσε η βράβευση από την Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο των βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας της Elevate Greece 2021.  

Έναν θεσμό, τον οποίο υποστηρίζει έμπρακτα η Εθνική Τράπεζα, προσφέροντας αφενός χρηματικά έπαθλα για τους νικητές, αφετέρου δωρεάν πρόσβαση σε σύγχρονες τραπεζικές υπηρεσίες, όπως οι υπηρεσίες e-commerce, η πρόσβαση σε μικροπιστώσεις κ.ο.κ. 

Αλλά τι καλύτερο από το να αφήσουμε τον ίδιο τον πρωταγωνιστή, τον κ. Κωνσταντινίδη, να ξεδιπλώσει το κουβάρι της ιστορίας της METIS. 

Η ελληνική εταιρεία που μετράει τα καύσιμα της παγκόσμιας ναυτιλίας-1

⦁ Ποιο είναι το αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιείται η METIS Cyberspace Technology; Ποιο είναι το χαρακτηριστικό, που τη διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές της;  

H METIS σήμερα είναι μια πρωτοπόρα εταιρεία με αναγνωρισιμότητα στα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα, η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την παγκόσμια ναυτιλία και η οποία βασίζει σημαντικό μέρος της προστιθέμενης αξίας της στην εφαρμογή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης.  

Στόχος της METIS είναι να εξασφαλίζει μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη διαδικασία συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων και να προσφέρει χρήσιμη και αξιοποιήσιμη πληροφόρηση στα στελέχη των ναυτιλιακών εταιρειών με τον πιο πρωτοποριακό τρόπο. Στις μέρες μας, η ναυτιλία παγκοσμίως λόγω της αξιοποίησης των τεχνολογιών κυρίως της Τεχνητής Νοημοσύνης, βρίσκεται στην 4η επανάσταση της ιστορίας της, που δημιουργεί συνθήκες ριζικής ανατροπής του επιχειρηματικού μοντέλου της.  

Θέτοντας την επεξεργασία και την ανάλυση των στοιχείων στη διάθεση της παγκόσμιας ναυτιλίας, η METIS συμβάλλει καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, προσφέροντας προϊόντα που επιτρέπουν την ολοκληρωμένη διαχείριση των ναυτιλιακών πόρων καλύπτοντας τις ανάγκες πολλαπλών τμημάτων, ρόλων και επιπέδων διοίκησης.   

Η δυνατότητα που προσφέρει η METIS στους πελάτες μας να προβλέπουν με εντυπωσιακή ακρίβεια την ακριβέστατη κατανάλωση καυσίμου του κάθε πλοίου τους μέχρι τον επόμενο προορισμό τους, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις καιρικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν, είναι η πραγματικά επαναστατική αλλαγή στη λήψη τόσο των καθημερινών όσο και των στρατηγικών αποφάσεων τους.  

Η METIS έχει ενσωματώσει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες και έχει πιστοποιηθεί από διεθνώς αναγνωρισμένους και έγκυρους νηογνώμονες για το εξειδικευμένο σύστημα συλλογής δεδομένων που έχει αναπτύξει ειδικά για τις ανάγκες της ναυτιλίας, ενώ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της έχει λάβει και αρκετά βραβεία ως αναγνώριση για τις καινοτόμες υπηρεσίες που παρέχει. 

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της METIS βασίζεται στο ότι έχει σχεδιαστεί με τρόπο ολιστικό και πολυσυλλεκτικό, χωρίς να αποτελεί την μονοσήμαντη ψηφιακή έκδοση κάποιας υπάρχουσας μηχανής ή συσκευής και άρα προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο διαλειτουργικότητας με τον εξοπλισμό του πλοίου και στη συνέχεια την αξιοποίηση των δεδομένων με την καθοριστική βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.  

Επιπλέον, βασιζόμενη σε ανοιχτά πρότυπα και ευέλικτη cloud αρχιτεκτονική, η METIS, προσφέρει ένα μοναδικό περιβάλλον συγκέντρωσης και ολοκλήρωσης δεδομένων από διαφορετικές πηγές και μεμονωμένες λύσεις τρίτων κατασκευαστών, εξασφαλίζοντας την μεγιστοποίηση της αξίας που λαμβάνει ο πελάτης και αντίστοιχα τη γρήγορη απόσβεση της επένδυσης.  

Τέλος, προσφέρει ένα μοναδικά ενοποιημένο περιβάλλον μέσα από το οποίο ο χρήστης γίνεται δέκτης της πληροφορίας και μπορεί να την αξιοποιήσει για να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, να επιλύσει προβλήματα και γενικά να κάνει πιο αποδοτική τη λειτουργία του στόλου μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος.  

Σημαντική και επίσης μοναδική καινοτομία αποτελεί η υλοποίηση του πρώτου έξυπνου chatbot ειδικά σχεδιασμένου για τις ανάγκες της ναυτιλίας. Το chatbot αποτελεί έναν εικονικό προσωπικό βοηθό (virtual personal assistant), πλήρως καταρτισμένο και εξειδικευμένο, ο οποίος μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση, να δημιουργήσει σε δευτερόλεπτα οποιαδήποτε ανάλυση η αναφορά του ζητηθεί αλλά και να στείλει σε πραγματικό χρόνο ειδοποιήσεις για κρίσιμα συμβάντα.  

⦁ Πώς ακριβώς σας ήρθε η ιδέα για METIS; Είδατε κάποιο κενό στην αγορά; Αντιληφθήκατε τις τάσεις του μέλλοντος; Ένας συνδυασμός παραγόντων; 

Η ιδέα για την ίδρυση της METIS προήλθε από μια ομάδα 7 μηχανικών με σημαντικό τεχνολογικό υπόβαθρο, σπουδές και εμπειρία, οι οποίοι είχαμε το ίδιο όραμα για το ψηφιακό μέλλον της ναυτιλίας, μιας παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας που έχει μείνει σχετικά πίσω όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της (smart shipping).  

Σήμερα με πάνω από 70 εξειδικευμένους μηχανικούς και εξειδικευμένους επιστήμονες, έχοντας πλέον ακόμη μεγαλύτερη εμπειρία και τεχνογνωσία στη συγκεκριμένη βιομηχανία, προσφέρουμε μια σύγχρονη λύση η οποία οδηγεί στη νέα εποχή της ναυτιλίας με ολιστικό τρόπο. Στην αγορά, αντίθετα υπήρχαν και αδυνατούν να εξελιχθούν, κάποιες κατακερματισμένες εφαρμογές, οι οποίες όμως αντιμετώπιζαν με απαρχαιωμένο τρόπο εντελώς αποσπασματικά και πολύ περιορισμένα προβλήματα κάθε φορά.  

Έτσι οι ναυτιλιακές εταιρείες θα έπρεπε να αγοράσουν ένα αναποτελεσματικό συνονθύλευμα εφαρμογών, οι οποίες τις περισσότερες μάλιστα φορές δεν μπορούν ούτε καν να ανταλλάξουν δεδομένα ή να οδηγήσουν έστω σε κάποια εφαρμόσιμα συμπεράσματα. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της METIS, μίας σύγχρονης συνολικής λύσης η οποία σχεδιάστηκε εξαρχής με βάση τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες και ήρθε να δώσει λύση στην ανάγκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλίας με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.  

⦁ Πρόσφατα διακριθήκατε στα Βραβεία Elevate Greece, αποσπώντας το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Ανάπτυξη και Εξωστρέφεια». Τι σημαίνει για εσάς η βράβευσή σας από την Εθνική Τράπεζα που χορήγησε μέρος του χρηματικού επάθλου; Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στην καινοτομία για την επόμενη ημέρα;  

Στη δύσκολη πορεία που διανύουμε υπάρχουν κάποιες πολύ ευχάριστες στιγμές, όπως αυτή της βράβευσής μας, στις οποίες εισπράττουμε την αναγνώριση και αισθανόμαστε πραγματικά ότι η προσπάθεια και οι κόποι μας ανταμείβονται. Πόσο μάλλον, στη συγκεκριμένη περίπτωση που η βράβευση έγινε από έναν οργανισμό του μεγέθους και του κύρους της Εθνικής Τράπεζας. Η βράβευση αυτή ήταν σημαντική τιμή για εμάς και μας κάνει εξαιρετικά χαρούμενους. 

Φυσικά, το χρηματικό έπαθλο το οποίο συν-χρηματοδότησε η Εθνική Τράπεζα αποτελεί μια συμβολική βοήθεια για την εταιρεία μας, όμως η ηθική ικανοποίηση η οποία συνοδεύει τη βράβευση μας δυναμώνει, και μας κάνει να παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο για τη δημιουργία πρωτοποριακών λύσεων που θα πρωταγωνιστήσουν στην υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού για τη ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο και ταυτόχρονα θα αναδείξουν την Ελλάδα ως μια σημαντική τεχνολογική δύναμη στο συγκεκριμένο τομέα.  

Πρέπει να προσθέσω, ότι η Εθνική Τράπεζα, με σημαντική δραστηριότητα μεταξύ πολλών άλλων και στη χρηματοδότηση του ναυτιλιακού τομέα, τίμησε και επέλεξε την εταιρεία μας λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη οι χρηματοδοτήσεις των ναυτιλιακών επηρεάζονται σημαντικά από την απόδοσή τους στη διαχείριση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και στην επίτευξη των στόχων για μείωση των καυσαερίων ρύπων. Μεγάλες τράπεζες στον παγκόσμιο χάρτη, ήδη χρηματοδοτούν με προνομιακούς όρους μόνο τις ναυτιλιακές εταιρείες οι οποίες με αποδεδειγμένο τρόπο λειτουργούν τα πλοία τους με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και φροντίζουν αυτά να είναι συμβατά με τα νέα όρια εκπομπών CO2. 

Η METIS αποτελεί μέρος της λύσης του συγκεκριμένου περίπλοκου ζητήματος, αφού όχι μόνο καταγράφει αντικειμενικά όλα τα απαραίτητα στοιχεία και υποβάλλει με αξιόπιστο τρόπο τις υποχρεωτικές αναφορές που απαιτούνται από τις τράπεζες, αλλά ταυτόχρονα προτείνει και στην πλοιοκτήτρια εταιρεία τα συγκεκριμένα μέτρα και τις συγκεκριμένες ενέργειες που αποδεδειγμένα θα βοηθήσουν θα βελτιωθεί το λειτουργικό προφίλ κάθε πλοίου, ώστε να χαρακτηρισθεί «πράσινο» και να μπορεί να επωφεληθεί των εξαιρετικά προνομιακών όρων χρηματοδότησης.   

Οι πελάτες μας διαπιστώνουν με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, ότι η συσχέτιση μεταξύ ταχύτητας και κατανάλωσης καυσίμου, δεν ακολουθεί γραμμική ή έστω προβλέψιμη σχέση. Η μείωση της ταχύτητας των πλοίων τους, δεν αποτελεί πανάκεια και πάρα πολλές φορές δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα, παρά αποτελεί λύση. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η λήψη αξιόπιστων μετρήσεων και συνεχών σημάτων από όλα τα μηχανικά μέρη και αισθητήρες όλων των πλοίων και στη συνέχεια να γίνεται συνεχώς και αυτοματοποιημένη ανάλυση με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, ώστε να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις και οι κατάλληλοι χειρισμοί (βέλτιστη πορεία και προφίλ ταχύτητας για το συγκεκριμένο πλοίο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) που οδηγούν στην βέλτιστη απόδοση και εξοικονόμηση καυσίμου με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των ρύπων. 

⦁ Ποια ήταν τα μεγαλύτερα εμπόδια που συναντήσατε κατά τα πρώτα βήματα εξέλιξης της METIS; Και πώς καταφέρετε να τα ξεπεράσετε;  

Για την επιτυχία μιας startup είναι απαραίτητο να ικανοποιούνται 5 προϋποθέσεις: Η ιδέα, η δυνατότητα υλοποίησής της από ικανή και αποτελεσματική ομάδα, το timing στην αγορά, το business model το οποίο να μπορεί να παράγει αειφόρα και βιώσιμη κερδοφορία και τελευταία και απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση, η ικανή χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος. Στη METIS, είχαμε σε εξαιρετικά ικανοποιητικό βαθμό καλύψει τα πρώτα τέσσερα από τα πρώτα μας βήματα.  

To πρώτο εμπόδιο λοιπόν ήταν η εύρεση χρηματοδότησης, ικανής να στηρίξει το ξεκίνημα της εταιρείας και να της δώσει τη δυνατότητα να αποδείξει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει το όραμά της.  Παρότι η πρόσβαση σε επαρκή κεφάλαια αποτελεί διαχρονικά την Αχίλλειο πτέρνα της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε όμως να αντιμετωπίζουμε έχουν να κάνουν με την φυσιολογική αντίσταση που παρατηρείται σε πολλές ναυτιλιακές εταιρείες σε όλο τον κόσμο κατά την αλλαγή του τρόπου εργασίας και στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τη μετάβαση από τη νοοτροπία της απλής ανταπόκρισης σε όποιες συνθήκες παρουσιαστούν (reactive) στη νοοτροπία της πρόληψης (proactive) και της εκ των προτέρων δημιουργίας των συνθηκών που θα εξασφαλίσουν τη βέλτιστη δυνατή απόδοση. 

Σήμερα, βέβαια όλο και περισσότερες παραδοσιακές ναυτιλιακές εταιρείες παγκοσμίως αντιλαμβάνονται ότι είναι εξαιρετικά επιτακτική και άμεση η ανάγκη να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.  

Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένας αρκετά ασαφής όρος επιτρέπει σε πολλές εταιρείες να τον επικαλούνται προσφέροντας πολύ μικρή αξία και αρκετά περιορισμένο εύρος λειτουργικότητας, κάτι όμως το οποίο δημιουργεί θόρυβο στα αυτιά του πελάτη και μια θολή εικόνα στην οποία δεν μπορεί εύκολα να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ των διαφόρων προσφερόμενων λύσεων. Είναι μεγάλη η έμφαση που δίνουμε σε αυτόν τον τομέα προσπαθώντας να αναδείξουμε τα στοιχεία που διαφοροποιούν τη πλατφόρμα της METIS, την πληρότητα της λύσης και την προστιθέμενη αξία που προσφέρει στους πελάτες μας.  

⦁ Ποιο είναι το όραμά σας για τα επόμενα 5 ή 10 χρόνια; Πώς βλέπετε δηλαδή, τη METIS σε ορίζοντα λίγων ετών από σήμερα; 

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή της και πριν ακόμη συμπληρωθούν 5 έτη από την έναρξη των δραστηριοτήτων μας, η METIS έχει καταφέρει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη της ναυτιλιακής κοινότητας στην Ελλάδα ενώ παράλληλα, εφαρμόζοντας ένα καλά δομημένο επιχειρηματικό σχέδιο, έχει αρχίσει την  ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό.  

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει ήδη ιδρύσει θυγατρικές εταιρίες στο Βανκούβερ του Καναδά και στη Σιγκαπούρη, ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να διεισδύσει ακόμη πιο δυναμικά στις αγορές της Γερμανίας και της Νορβηγίας με γραφεία πωλήσεων στο Αμβούργο και στο Όσλο, αντίστοιχα.  

Προτεραιότητά μας για τα επόμενα χρόνια είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων μας και σε άλλες σημαντικές πρωτεύουσες της ναυτιλίας και η εδραίωσή μας ως τον κυρίαρχο πρωταγωνιστή στη διαμόρφωση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο.  Στη συγκεκριμένη φάση της ανάπτυξής μας, έχουμε ως εφόδιο την ρητή επιβεβαίωση της αξιοπιστίας μας και την ενθάρρυνση που μας προσφέρουν οι πελάτες μας που αξιοποιούν τη λύση μας.   

Έχουμε ήδη ένα συνεχώς αυξανόμενο πελατολόγιο με τις πλέον δυναμικές κορυφαίες παγκοσμίως ναυτιλιακές δυνάμεις που τις διακρίνει η διορατικότητα και η επιχειρηματική πρωτοπορία.  Μας θεωρούν στενό συνεργάτη τους και μας αναθέτουν το σύνολο των στόλων τους, ώστε να αξιοποιήσουν τα μέγιστα οφέλη για την κερδοφορία αλλά και την ραγδαία αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους, την οποία συνεχώς βελτιώνουν με τη METIS. 

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα ακόμη μεγαλύτερα κεφάλαια θα πρέπει να επενδυθούν στην εταιρία μας, ώστε να χρηματοδοτήσουν ραγδαίους ρυθμούς περαιτέρω κερδοφόρας στρατηγικής ανάπτυξης. 

Στηρίζοντας την καινοτομία 

Λαμβάνοντας κανείς υπόψη όλα τα παραπάνω, καθίσταται κάτι παραπάνω από σαφές το πόσο πολύ η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους καινοτόμες εταιρείες. Εταιρείες, δηλαδή, οι οποίες πρωταγωνιστούν στον κλάδο τους, έχοντας ως βάση μια πολύ ανταγωνιστική ιδέα και ένα άρτιο ανθρώπινο δυναμικό. 

Σαφές, επίσης, γίνεται και το γεγονός ότι, όπως και στην περίπτωση της Metis, έτσι κι αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να στηριχθούν. Γι΄ αυτό τον λόγο, από το 2010 έως και σήμερα, η Εθνική Τράπεζα έχει θεσμοθετήσει τον Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας, στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο αποσκοπεί στην ανάδειξη και την στήριξη των καινοτόμων ιδεών. 

Εκτός αυτού, η Εθνική Τράπεζα μαζί με άλλους σημαντικούς φορείς, έχει προχωρήσει στη δημιουργία του Greek Fintech Hub, μιας πρωτοβουλίας για
τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News