Start Ups Τρίτη 28/09/2021, 14:33
ΝΕΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Η τεχνητή νοημοσύνη εισέρχεται στον αγροδιατροφικό τομέα

Η τεχνητή νοημοσύνη εισέρχεται στον αγροδιατροφικό τομέα

Το Eden Library απευθύνεται σε εταιρείες και σε ερευνητές, προσφέροντας τη δυνατότητα εύρεσης και συλλογής ποιοτικών και προσαρμοσμένων δεδομένων του αγροδιατροφικού τομέα μέσω τεχνητής νοημοσύνης. 

Το προϊόν δημιούργησε η ομάδα της EdenCore Technologies, η οποία βραβεύτηκε στον 11ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας και αναδείχθηκε μεταξύ των ομάδων που διακρίθηκαν με το 5ο βραβείο. Ο Διαγωνισμός είναι μόνο μία από τις δράσεις του NBG Business Seeds, ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για τη στήριξη της δημιουργικότητας, των νέων ταλέντων και της κουλτούρας καινοτομίας. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα σεμινάρια, να συμβουλευτούν ειδήμονες του χώρου και να συνεργαστούν με έμπειρα στελέχη, ώστε να βελτιώσουν το business plan τους και να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους. Η αξιολόγηση και η τελική λίστα των βραβευθέντων ολοκληρώνεται σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο ο 12ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας, καθώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την πρότασή τους μέχρι και τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 15.00. Για περισσότερες πληροφορίες, μπείτε στην ηλεκτρονική σελίδα της Εθνικής Τράπεζας https://www.nbg.gr/el/nbgseeds/competition.

Μιλώντας στο MR, η ομάδα της EdenCore Technologies ανέλυσε την πορεία της και όσα κέρδισε μέσα από τον Διαγωνισμό.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της Eden Library και πόσο χρόνο χρειάστηκε για να αναπτυχθεί μέχρι το σημείο που βρίσκεται σήμερα;

Η ιδέα της Eden Library «γεννήθηκε» μέσα από το εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας του Γεωπονικού Παν/μιου Αθηνών, με αφορμή το κενό που παρατηρήσαμε στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στην γεωργία. Πιο συγκεκριμένα, την έλλειψη αντιπροσωπευτικών δεδομένων που αφορούν καλλιέργειες και μπορούν να βοηθήσουν στην αυτοματοποίηση εργασιών, όπως ο ψεκασμός και η ζιζανιοκτονία. Η Eden Library είναι μια καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα που φιλοξενεί φωτογραφικό υλικό και αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης για δεκάδες καλλιέργειες, ζιζάνια, ασθένειες, εντομολογικές προσβολές κλπ. Σαν project ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2020, ενώ συνεχώς βελτιώνουμε τις διαθέσιμες υπηρεσίες μας με επιπλέον δεδομένα και μοντέλα Τενχητής Νοημοσύνης.

Πώς σας βοήθησε το πρόγραμμα NBG Business Seeds να βελτιώσετε την ιδέα σας; Ποιο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που αντλήσατε από το πρόγραμμα;

Η συμμετοχή μας στον Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Tράπεζας ήρθε λίγους μήνες πριν την δημοσιοποίηση της ψηφιακής μας πλατφόρμας. Αυτό μας έδωσε την δυνατότητα να πάρουμε ιδέες από τα θεματικά εργαστήρια και τις παρουσιάσεις ειδικών στους τομείς της επιχειρηματικότητας, marketing, νομικών ζητημάτων κ.α.

Ως σημαντικό στοιχείο, θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε την νοοτροπία της ευέλικτης επιχειρηματικότητας που καλλιεργήθηκε μέσα στο πρόγραμμα, με αναφορά στο πως μια startup θα πρέπει να αντλεί δεδομένα συνεχώς από τους πελάτες της, να πειραματίζεται και να αξιολογεί διαρκώς την αποδοχή του προϊόντος της.

Εντοπίζετε κάποιο στοιχείο που καθιστά την ομάδα της Eden Library μοναδική σε σχέση με άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις στο σχετικό τομέα;

Αυτό που ξεχωρίζει την Eden Library είναι ότι εξ αρχής προσπαθήσαμε να φέρουμε τις τεχνολογίες στα μέτρα των προβλημάτων του αγρού και όχι το αντίστροφο. Με άλλα λόγια, τα πάνω από 30 χιλιάδες δεδομένα εικόνας που επεξεργαζόμαστε και οι προκλήσεις των πελατών μας στο χωράφι είναι ο βασικός οδηγός για να αναπτύξουμε λύσεις αυτοματισμού, ενώ οι αλγόριθμοί μας εμπεριέχουν και την γνώση των επιστημόνων γεωπόνων της ομάδας μας.  

Ποια κενά καλύπτει η Eden Library στον αγροδιατροφικό τομέα; Δεδομένου ότι η ελληνική παραγωγή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον σχετικό κλάδο, ποιο είναι το όραμα σας για τα επόμενα χρόνια;

Στόχος της Eden Library είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις τεχνολογίες επεξεργασίας εικόνας και τα πραγματικά προβλήματα στον αγρό. Ο κλάδος της αγροτεχνολογίας εμφανίζει σημαντική άνθιση, καθώς ολοένα και περισσότερες καινοτόμες λύσεις φιλοδοξούν να λύσουν προβλήματα, όπως ο έλεγχος και η καταπολέμηση ασθενειών, η αποτελεσματική διαχείριση εισροών, αλλά και η πρόβλεψη της παραγωγής. Παρόλα αυτά, για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η τεχνητή νοημοσύνη στις παραπάνω εφαρμογές, απαιτούνται τεράστιοι όγκοι ποιοτικών δεδομένων, που θα «εκπαιδεύσουν» μοντέλα πρόβλεψης. Η Eden Library δημιουργεί ένα ψηφιακό marketplace, μέσα από το οποίο θέλουμε να κλιμακώσουμε την συμμετοχή των χρηστών, παρέχοντάς τους οικονομικά κίνητρα για διάθεση δεδομένων στην πλατφόρμα. Αυτό, τελικά, θα μας οδηγήσει στο να εμπλουτίζουμε συνεχώς τα μοντέλα μας, κατατάσσοντάς μας ως μια από τις λίγες εταιρείες του χώρου με διαθέσιμους όγκους εικόνων για καινοτόμες και αποτελεσματικές υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης.

Από ποιους κινδύνους θα μπορούσε να προστατεύσει η Eden Library τον αγροδιατροφικό τομέα, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή;

Πράγματι, η κλιματική αλλαγή είναι ένα κρίσιμο θέμα που μας αφορά όλους, αλλά ιδιαίτερα τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αγροδιατροφής. Η Eden Library, μέσα από την μαζική ψηφιοποίηση περιστατικών σε καλλιέργειες (π.χ ασθένειες, τροφοπενείες), έχει την δυνατότητα να προσφέρει λύσεις αυτοματοποιημένης και ορθολογικής διαχείρισης λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τα οποία ευθύνονται για τη σοβαρή ρύπανση του περιβάλλοντος και τη μείωση της βιοποικιλότητας. Ακόμα, η Eden Library μπορεί μελλοντικά να επεκταθεί και σε ψηφιακή αποτύπωση της χλωρίδας και των αυτοφυών φυτών, προσφέροντας λύσεις αναγνώρισης και προστασίας σπάνιων ειδών και ποικιλιών που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.

*Η ομάδα της EdenCore Technologies απαρτίζεται από 6 άτομα, τους Ν. Μυλωνά (συνιδρυτή και CEO), Σ. Φούντα (συνιδρυτή), Γ. Μαλούνα (COO), Σ. Μουσέτη (CTO), Μ. Γέμτου (CMO) και Γ. Τσιαντή (CFO). 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News