Start Ups Τετάρτη 8/09/2021, 13:49 POWERED BY NATIONAL BANK OF GREECE
ΝΕΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Το app που συνδέει τους οδηγούς αυτοκινήτων με σταθμούς φόρτισης

Το app που συνδέει τους οδηγούς αυτοκινήτων με σταθμούς φόρτισης

Ένα βήμα πιο κοντά στην αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας βρίσκεται η EV Loader, η νεοφυής επιχείρηση που δημιούργησε μια εφαρμογή (app), η οποία συνδέει τους οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων με τους διαθέσιμους σταθμούς φόρτισης σε ξενοδοχεία, δήμους, πάρκινγκ και καταστήματα.
Η εταιρεία βρέθηκε μεταξύ των βραβευθέντων του 11ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, κατακτώντας το 5ο βραβείο και χρηματικό έπαθλο ύψους 1.500 ευρώ.

Με αφορμή τον 12o Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας, που αυτό το χρονικό διάστημα είναι σε εξέλιξη (οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά εδώ έως τις 4 Οκτωβρίου και ώρα 15.00), βρήκαμε την ευκαιρία να εστιάσουμε στην βραβευμένη ομάδα του προηγούμενου Διαγωνισμού. Το πρόγραμμα NBG Business Seeds, στο οποίο εντάσσεται ο Διαγωνισμός, παρέχει υπηρεσίες που διευκολύνουν τις προτάσεις να εξελιχθούν. Από την υποβολή της αρχικής πρότασης μέχρι την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού, οι ομάδες συμμετέχουν σε workshops, λαμβάνουν συμβουλές στελεχών της αγοράς και αξιολογούνται σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. 

Μιλώντας στο MR, η ομάδα της EV Loader εξήγησε την εμπειρία από τη συμμετοχή της στον Διαγωνισμό και την πορεία της μέχρι σήμερα.

Ποια ήταν η έμπνευση για τη δημιουργία του EV Loader; Σε ποιο βαθμό άλλαξε η αρχική σας ιδέα μέχρι την υποβολή της τελικής σας πρότασης στο Διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας;

Πριν ξεκινήσω την εταιρία EV Loader εργαζόμουν σε εταιρεία έργων πράσινης ενέργειας. Έτσι, το 2018 συναντήθηκα με συνάδελφο μου που ταξίδεψε από τη Ρουμανία μέχρι την Ελλάδα με ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Για να ολοκληρώσει το ταξίδι του, χρειάστηκε να κατεβάσει 10 διαφορετικές εφαρμογές εύρεσης σημείων φόρτισης, ενώ όταν έφτασε στην Ελλάδα δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να βρει ξενοδοχείο που να προσφέρει υποδομή φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος. Τότε, συζητήσαμε με τον συνεργάτη μου Αλέξη Καραδήμο, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και αποφασίσαμε να αναπτύξουμε μαζί μια εφαρμογή που θα βελτιώσει την εμπειρία οδηγών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ποιο θεωρείτε πως είναι το χαρακτηριστικότερο στοιχείο του EV Loader; Τι καινούργιο προσφέρει στην ελληνική σκηνή της νεοφυούς επιχειρηματικότητας;

Η εταιρεία αναπτύσσει την εφαρμογή EV Loader που βοηθά ιδιοκτήτες σταθμών φόρτισης (ξενοδοχεία, βενζινάδικα, parking, καταστήματα, ιδιώτες) να προσελκύσουν περισσότερους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων και να αυξήσουν τα έσοδά τους από τους σταθμούς τους. Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης εντοπίζει το σημείο φόρτισης στον χάρτη, κάνει κράτηση, οδηγεί στο σημείο, συνδέει το αυτοκίνητό του στην πρίζα και ξεκινά την φόρτιση από το κινητό του. Τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν ξεχωριστή είναι η δυνατότητα κράτησης φορτιστών και η αυτοματοποιημένη κοινοποίηση των σημείων φόρτισης του δικτύου EV Loader σε χάρτες άλλων εφαρμογών.

Δεδομένου ότι ο κλάδος της ηλεκτροκίνησης ενισχύεται συνεχώς, ποιο πιστεύετε πως είναι το πιο επείγον ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί όσον αφορά τους σταθμούς φόρτισης και πώς συνεισφέρει το EV Loader σε αυτό;

Η πιο σημαντική πρόκληση για ένα οδηγό ηλεκτρικού οχήματος είναι η εύρεση γρήγορης φόρτισης κατά την διάρκεια του ταξιδιού του. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά περιορισμένες υποδομές ταχείας φόρτισης καθ’ οδόν ( π.χ. ΣΕΑ Εθνικών Οδών). Για παράδειγμα, ταξιδεύοντας από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη συναντάμε συνολικά 3 ταχυφορτιστές ( από 1 σε ΣΕΑ Αταλάντης, Σκοτίνας και Πλατάνου) Οι φορτιστές αυτοί αποδίδουν ισχύ 50 kW και απαιτούν 1 ώρα για την πλήρη φόρτιση του μέσου αυτοκινήτου. Οι υποδομές στον κυριότερο οδικό άξονα της χώρας είναι στο κατώτερο άκρο ισχύος παρόμοιων υποδομών του εξωτερικού, όπου συνήθως ξεπερνούν τα 150kW και φορτίζουν πλήρως το αυτοκίνητο σε λιγότερο από 30 λεπτά. Γίνεται κατανοητό ότι αυτή η υποδομή δεν επαρκεί ούτε για τα υφιστάμενα 3000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που βρίσκονται στην χώρα ή άλλα που εισέρχονται από το εξωτερικό την περίοδο της τουριστικής σεζόν. Την καλοκαιρινή σεζόν δημιουργήθηκε συχνά αναμονή σε φορτιστές των ΣΕΑ, με πάνω από ένα όχημα να περιμένει να φορτίσει.

Πώς μπορεί να αλλάξει η οδηγική εμπειρία για κάποιον που έχει την εφαρμογή του EV Loader;

Η εφαρμογή EV Loader προσφέρει δυο βασικές λειτουργίες που διευκολύνουν τους οδηγούς. Η πρώτη είναι η δυνατότητα κράτησης σταθμού φόρτισης μέσω της εφαρμογής. Ο οδηγός, μέσω αυτής της λειτουργίας, μπορεί να δεσμεύσει ένα σταθμό φόρτισης σε χρονικό διάστημα στο μέλλον. Οι υπόλοιποι χρήστες ενημερώνονται για την κράτηση αυτή, ενώ δεν μπορούν να εκκινήσουν φόρτιση στον ίδιο φορτιστή το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η δεύτερη λειτουργία είναι ότι επιτρέπει στους οδηγούς να εντοπίσουν στο χάρτη ξενοδοχεία με σταθμό φόρτισης. Οι πρώτοι μας πελάτες ήταν κυρίως ξενοδοχεία, τα οποία αρχικά τα καθοδηγήσαμε για τα βήματα επιλογής και εγκατάστασης φορτιστή και, έπειτα, πρόσθεσαν τον φορτιστή τους στο λογισμικό μας. Η φόρτιση κατά την άφιξη στον προορισμό, μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, είναι σημαντική πρόκληση για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων. Τα ξενοδοχεία με κατάλληλη υποδομή μπορούν να εξυπηρετήσουν τους συγκεκριμένους οδηγούς και έτσι να έχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων καταλυμάτων στην περιοχή.

Ποιο είναι το όραμα του EV Loader για την Ελλάδα ή και το εξωτερικό; Πώς έχει βοηθήσει στην πραγματοποίηση αυτού του οράματος το πρόγραμμα NBG Business Seeds και ο Διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας;

Πλέον η εφαρμογή EV LOADER διαχειρίζεται πάνω από 50 σταθμούς φόρτισης σε όλη την Ελλάδα. Ήδη διαμορφώνουμε συνεργασίες για να διεισδύσουμε σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στην Κύπρο και να διαχειριστούμε σταθμούς φόρτισης εκτός Ελληνικών συνόρων. Στόχος μας είναι το EV Loader να αποτελέσει την εφαρμογή πρώτης προτίμησης για την διαχείριση σταθμών φόρτισης σε δημοσίως προσβάσιμα σημεία στα Βαλκάνια. Ο Διαγωνισμός μάς επέτρεψε να έρθουμε σε επαφή με μέντορες, όπως στελέχη μεγάλων εταιρειών και εκπροσώπους από ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capitals) για να διαμορφώσουμε καλύτερα την στρατηγική μας και να μεγαλώσουμε τον αριθμό σημείων φόρτισης που διαχειριζόμαστε. Ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η συμμετοχή στο Διαγωνισμό περιλάμβανε την εκπόνηση πλήρους επιχειρηματικού πλάνου για το εγχείρημα μας. Η διαδικασία αυτή μας βοήθησε να εξετάσουμε τις οικονομικές μας προβλέψεις και να στοχεύσουμε ομάδες πελάτων που θα μας επιτρέψουν να είμαστε οικονομικά βιώσιμοι.

*Η ομάδα της EV Loader απαρτίζεται από 3 άτομα, τον Χ. Στεφανάτο (ιδρυτή και project lead), τον Α. Καραδήμο (CTO) και τον Α. Στάικο (business lead).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News