Start Ups Κυριακή 5/09/2021, 13:50
START UPS

Ευρώπη: O δρόμος της επιτυχίας για τις τεχνολογικές startups

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ STARTUPS

Ευρώπη: O δρόμος της επιτυχίας για τις τεχνολογικές startups

Οι startups του τεχνολογικού κλάδου στην Ευρώπη είναι εκείνες που με διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους απολαμβάνουν την προτίμηση των επενδυτών και κατ’ επέκταση θεωρούνται οι πιο πετυχημένες νεοφυείς εταιρείες στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Άλλωστε η μία μετά την άλλη οι αναλύσεις κάνουν λόγο για ρεκόρ επενδύσεων στις ευρωπαϊκές startups το α΄ εξάμηνο του 2021.

Πρόσφατη έκθεση της εταιρείας αναλύσεων McKinsey προσπάθησε να «ρίξει φως» στο φαινόμενο αυτό. Η εταιρεία αναλύσεων για την έρευνά της χρησιμοποίησε ένα διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό δεδομένων: μελέτησε 1.000 ευρωπαϊκές τεχνολογικές startups από το 2000 έως σήμερα από 33 χώρες για να καταλήξει στα συμπεράσματά της. Ανάμεσα στις εταιρείες αυτές περιλαμβάνονται εταιρείες όπως οι Spotify, BioNTech.

Από πλευράς της προέλευσης των εταιρειών, σύμφωνα με την ανάλυση της McKinsey σχεδόν τα δύο τρίτα εξ αυτών, προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνεται καμιά startup από την Ελλάδα.

Ευρώπη: O δρόμος της επιτυχίας για τις τεχνολογικές startups-1

Σύμφωνα με την έρευνα της McKinsey η επιτυχία για τις τεχνολογικές startups στην ευρωπαϊκή ήπειρο εστιάζεται σε τέσσερις παράγοντες:

Tη δικτύωση, την κλίμακα ανάπτυξής τους, το ίδιο το προϊόν ή η υπηρεσία που προσφέρουν και η τεχνολογική ανάπτυξη. Καθένας από αυτούς διαδραματίζουν ρόλο στην αύξηση των εσόδων, στην ενίσχυση του εργατικού δυναμικού των startups και σε άλλα παρόμοια στοιχεία.

Ευρώπη: O δρόμος της επιτυχίας για τις τεχνολογικές startups-2

Η διαφορετική στρατηγική που εφαρμόζεται απαιτεί και διαφορετικούς παράγοντες για την επιτυχία, όπως η έκθεση των εταιρειών απέναντι σε μεγαλύτερης κλίμακας εταιρείας, η αρχική εστίαση σε συγκεκριμένα προϊόντα και η δραστηριότητα που αφορά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) από τις μεγαλύτερες εταιρείες.

Ευρώπη: O δρόμος της επιτυχίας για τις τεχνολογικές startups-3

Για να κατασθεί μια startup σε μονόκερο (αποτίμηση ίση ή μεγαλύτερη από 1 δισ. δολάρια) απαιτεί κατά μέσο όρο μια χρηματοδότηση ύψους από 100 έως 200 εκατ. ευρώ. Από τις unicorns που έχουν καταφέρει να κατακτήσουν το ορόσημο αυτό, περί του 70% με 80% το έχουν επιτύχει σε διάστημα δέκα ετών από την ίδρυσή τους.

Ευρώπη: O δρόμος της επιτυχίας για τις τεχνολογικές startups-4

Ένας άλλος σημαίνοντας παράγοντας στην ανάπτυξη των startups του τεχνολογικού κλάδου, σύμφωνα με την έκθεση της McKinsey είναι το γεγονός ότι είναι εκείνες που προσλαμβάνουν τα περισσότερα ταλέντα που αναδύονται από τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Ευρώπη: O δρόμος της επιτυχίας για τις τεχνολογικές startups-5

Αναφορικά με το πεδίο που δραστηριοποιούνται οι επιτυχημένες ευρωπαϊκές tech startups, ξεχωρίζουν εκείνες που αναπτύσσουν τεχνολογία και λύσεις για τον κλάδο υγείας (biotech), οι εταιρείες που προσφέρουν λογισμικά ως υπηρεσίες (Software as a Service) και οι startups που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη τεχνολογίας για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο (fintech). Περισσότερες από τις μισές επιτυχημένες εταιρείες προέρχονται από τους κλάδους αυτούς.

Ευρώπη: O δρόμος της επιτυχίας για τις τεχνολογικές startups-6

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News