Start Ups Κυριακή 5/09/2021, 20:21
START UPS

Σκάνδαλο Theranos: Δεν φόβησε τους επενδυτές

Σκάνδαλο Theranos: Δεν φόβησε τους επενδυτές

Απτόητες είναι από το σκάνδαλο Theranos οι επιχειρήσεις της Σίλικον Βάλει, οι οποίες εξακολουθούν να συγκεντρώνουν επενδύσεις για αντίστοιχα εγχειρήματα διάγνωσης ιατρικών προβλημάτων μέσω υπολογιστή με τη χρήση λίγων σταγόνων αίματος.

Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, οι επενδυτές διοχέτευσαν περισσότερα από 200 εκατ. δολάρια σε τρεις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να δημιουργήσουν συσκευές διάγνωσης αίματος. Μπορεί κανείς να συμπεράνει δηλαδή ότι η υπόθεση Theranos δεν έπληξε την αναπτυσσόμενη αγορά των ιατρικών διαγνώσεων.

Ειδικότερα, το τμήμα επιστημών της Aphabet, της μητρικής της Google, πραγματοποίησε χρηματοδοτικό γύρο για την εταιρεία Genalyte και συγκέντρωσε 50 εκατ. δολάρια τον Ιανουάριο. Η εταιρεία αναπτύσσει μηχανήματα για την διενέργεια τεστ σε μικρές ποσότητες αίματος.
Επίσης, το επενδυτικό κεφάλαιο (venture capital) General Catalyst στήριξε την Truvian Sciences, η οποία συγκέντρωσε 105 εκατ. δολάρια σε χρηματοδοτικό γύρο τον Φεβρουάριο. Η εταιρεία αυτη αναπτύσσει ένα μηχάνημα, το οποίο μπορεί να «πραγματοποιήσει την υπόσχεση της πραγματοποίησης προσβάσιμων τεστ αίματος από ένα μικρό δείγμα αίματος εντός λεπτών», σημειώνει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.

Εκτός αυτού, η εταιρεία Sight Diagnostics, η οποία εδράζει στο Ισραήλ, έχει λάβει έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) για την έρευνα σχετικά με την πραγματοποίηση πλήρους εξέτασης αίματος μέσω της συσκευής της. Ακόμη πιο σημαντικό είναι όμως το γεγονός ότ η εταιρεία συγκέντρωσε 71 εκατ. δολάρια από επενδυτές σε προηγούμενο χρηματοδοτικό γύρο και μεταξύ των επενδυτών βρέθηκε το venture capital της πολυεθνικής Koch Industries.

Σύμφωνα με στοιχεία της PitchBook data, εταιρείες στον ευρύτερο κλάδο ιατρικών διαγνώσεων έχουν αντλήσει 6,1 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους, δηλαδή ήδη περισσότερο από πέρυσι και σχεδόν τριπλάσιες επενδύσεις σε σχέση με το 2019.

Μάλιστα για ορισμένους, το σκάνδαλο Theranos δεν έριξε τον σχετικό χώρο, αλλά άσκησε ισχυρή πίεση στις εταιρείες να δουλέψουν σκληρότερα, προκειμένου να μην αφήσουν χώρο για αμφιβολίες από σκεπτικούς επενδυτές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από The Financial Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News