Start Ups Κυριακή 30/05/2021, 18:00
ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Πώς να ξεφύγεις από τον εθισμό του αυτοκινήτου – Μία startup δίδει τη λύση

Πώς να ξεφύγεις από τον εθισμό του αυτοκινήτου – Μία startup δίδει τη λύση

H ιδέα είναι απλή: μία υπηρεσία μετακινήσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς τόσο καλή που να μην χρειάζεσαι ξανά αυτοκίνητο. 

Είναι αυτό ακριβώς με το οποίο ασχολείται η φινλανδική νεοσύστατη εταιρεία MaaS Global Oy από το 2015. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μία εφαρμογή μέσω κινητού, τη Whim, η οποία χρησιμοποιείται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις και στο Τόκιο. Στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας που θεωρείται η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, το 12% των χρηστών αναφέρουν ότι η εν λόγω υπηρεσία τους έπεισε να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους, ενώ πολλοί άλλοι δηλώνουν ότι σκοπεύουν να τα αφήσουν. 

Η MaaS Global, με επενδυτές όπως ΒΡ, Μitsubishi και Toyota Financial Services, υποστηρίζει ότι η εφαρμογή της μπορεί να λύσει την κίνηση στους δρόμους και να μειώσει τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Οι έρευνες άλλωστε δείχνουν ότι το να ζεις σε ένα περιβάλλον πιο καθαρό συμβάλει στην ευτυχία και στην ευημερία. Μόνο στις ΗΠΑ, οι οδικές μεταφορές ευθύνονται για το 30% των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ποσοστό πολύ υψηλότερο από κάθε άλλη βιομηχανία. 

Η Whim, η οποία συγχωνεύθηκε πρόσφατα με την ισπανική Wondo, ανταγωνιστική υπηρεσία που δημιουργήθηκε από την εταιρεία υποδομών Ferrovial SA, προσφέρει στους χρήστες την επιλογή να σχεδιάζουν και να πληρώνουν για μία διαδρομή μέσω της εφαρμογής. Προσφέρει πρόσβαση σε μία σειρά από υπηρεσίες, όπως ηλεκτρικά scooters, ποδήλατα, δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμη και ταξί με προκαθορισμένη τιμή για μικρές αποστάσεις. Οι υπηρεσίες ποικίλουν από πόλη σε πόλη, με 300.000 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο να χρησιμοποιούν αυτή την στιγμή τη Whim. 

Η Whim είναι διαθέσιμη σε Ελσίνκι, Βιέννη, Ανβέρσα, στην περιοχή του Μπέρμινχαμ στη Βρετανία και στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο. Από 1ης Ιουνίου, θα αρχίσει να λειτουργεί και στην Ελβετία και θα είναι η πρώτη φορά που η υπηρεσία της MaaS θα επεκταθεί σε ολόκληρην την χώρα. Από την άλλη πλευρά, η Wondo λειτουργεί στη Μαδρίτη και σχεδιάζει να επεκταθεί σε ολόκληρη την Ισπανία και την Πορτογαλία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News