Start Ups Τετάρτη 26/05/2021, 16:24
START UPS

Glovo: Απόκτησε τις δραστηριότητες της Delivery Hero στα Βαλκάνια 

Oι συμφωνίες για να ολοκληρωθούν θα χρειασθούν την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών

Glovo: Απόκτησε τις δραστηριότητες της Delivery Hero στα Βαλκάνια 

Σε επέκταση των δραστηριότητών της προχώρησε η ισπανική startup υπηρεσιών delivery (γευμάτων και τροφίμων), Glovo, καθώς σήμερα ανακοίνωσε ότι αγόρασε αντί του ποσού των 170 εκατ. ευρώ, τις δραστηριότητες της γερμανικής επίσης εταιρείας υπηρεσιών delivery, Delivery Hero. 

Οι δυο εταιρείες δεν είναι άγνωστες μεταξύ τους, καθώς η γερμανική startup συμμετείχε στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης της ισπανικής τον Απρίλιο με 229 εκατ. ευρώ, σε έναν γύρο το ύψος του οποίου έφθασε στα 450 εκατ. ευρώ και καθιστά ρεκόρ στην Ισπανία για κεφάλαια που έχει αντλήσει ποτέ νεοφυής εταιρεία. Μετά τη συναλλαγή αυτή το ποσοστό της Delivery Hero στη Glovo διαμορφώθηκε στο 37%. 

Νωρίτερα στα τέλη του 2020, η Delivery Hero εξαγόρασε τις δραστηριότητες της Glovo στη Νότια Αμερική αντί του ποσού των 230 εκατ. ευρώ κι έτσι η τελευταία μεταξύ τους συμφωνία ήταν αντιστροφή της προηγούμενης με την ισπανική startup να αγοράζει τις δραστηριότητες της γερμανικής. 

Η εξαγορά συμπεριλαμβάνει την απόκτηση της Foodpanda σε Ρουμανία και Βουλγαρία, της Donesi σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία και Ερζεγοβίνη και την Pauza στην Κροατία, ενώ στις αρχές Μαΐου η Glovo ανακοίνωσε ότι απέκτησε την Ehranan στη Σλοβενία, δίχως όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας. 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία με έδρα τη Βαρκελώνη, οι συμφωνίες για να ολοκληρωθούν θα χρειασθούν την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών. 

«Ήταν πάντα ζωτικό σημείο στη μακροπρόθεσμη στρατηγική, μας να εστιάζουμε σε αγορές όπου διακρίνουμε ξεκάθαρες ευκαιρίες να ηγηθούμε και παράλληλα μπορούμε να οικοδομήσουμε βιώσιμες επιχειρήσεις», σημείωσε σε δήλωσή του που συμπεριλήφθηκε στην ανακοίνωση για τη συμφωνία, ο εκ των ιδρυτών και διευθύνων σύμβουλος της Glovo, Όσκαρ Πιερ.
Σε ξεχωριστή του δήλωση κι έπειτα από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για συγχώνευση μεταξύ των δύο εταιρειών, ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία του θέλει να παραμείνει ανεξάρτητη. 

Όπως αποκάλυψε στα σχέδιά της είναι να εισέλθει στο χρηματιστήριο σε τρία χρόνια, ενώ μετά τις απώλειες στο σύνολο του 2020, τα έσοδά της το α΄ τρίμηνο του 2021 παρουσίασαν τριπλάσια αύξηση, καθώς η ζήτηση για τις υπηρεσίες της έχει παρουσιάσει μεγάλη αύξηση απόρροια της πανδημίας. Επί του παρόντος, η Glovo εξυπηρετεί περισσότερο από 10 εκατ. καταναλωτές σε είκοσι χώρες ανά τον κόσμο. 

Στο μεταξύ η συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η startup, βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών στη χώρα της, με πολύ μεγάλες πιθανότητες να αναγκασθεί να αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο. 

Στις αρχές Μαΐου, η Μαδρίτη έδωσε περιθώριο τριών μηνών στις εταιρείες delivery, να προσλάβουν τους κούριερ ως μόνιμο προσωπικό στα πλαίσια ενός νέου νόμου, ένας από τους πρώτους στην Ευρώπη που επιβάλλει νομικό πλαίσιο στη λεγόμενη gig economy. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News