Start Ups Τετάρτη 13/01/2021, 16:41
START UPS

Ποια είναι η startup που εξαγοράζει αντί 1,4 δισ. δολαρίων η Qualcomm

Ποια είναι η startup που εξαγοράζει αντί 1,4 δισ. δολαρίων η Qualcomm

Στην εξαγορά της startup Nuvia, η οποία κατασκευάζει ημιαγωγούς, θα προχωρήσει η εκ των ηγέτιδων του κλάδου Qualcomm, αντί του ποσού του 1,4 δισ. δολαρίων, θέλοντας να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της εταιρείας στους επεξεργαστές που κατασκευάζει για smartphones, φορητούς υπολογιστές και αυτοκίνητα.  

Η Nuvia έχει ιδρυθεί από τρία πρώην στελέχη της Apple οι οποίοι απασχολούνταν στο τμήμα ημιαγωγών για τα τηλέφωνα iPhones και αναπτύσσει ένα πρωτότυπο επεξεργαστή CPU.

Με τη συμφωνία αυτή η Qualcomm επιδιώκει να αναλάβει την ηγετική θέση στον κλάδο των ημιαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά από χρόνιες νομικές αντιπαραθέσεις με την Apple και τις ρυθμιστικές αρχές. 

Ενώ οι κατασκευαστές των φορητών υπολογιστών προτιμούν τους επεξεργαστές της Intel, η Qualcomm προμηθεύει με ημιαγωγούς επιτραπέζιους υπολογιστές εταιρειών όπως η Samsung και η Microsoft. 

Με τη απόκτηση της Nuvia, σχεδιάζει να κάνει ευρεία χρήση των επεξεργαστών της, σε smartphones, φορητούς υπολογιστές νέα γενιάς, σε συστήματα infotainment και βοηθητικά συστήματα οδήγησης, ενώ θα συμβάλει ούτως ώστε η Qualcomm να εξαρτάται λιγότερο από την Arm, προμηθεύτριά της, η οποία εξαγοράσθηκε από την ανταγωνίστρια Nvidia για 40 δισ. δολάρια. 

Οι περισσότεροι από τους ημιαγωγούς της Qualcomm χρησιμοποιούν επεξεργαστές της Arm. Η χρήση επεξεργαστών με προσαρμοσμένο σχεδιασμό -πρακτική την οποία ήδη ακολουθεί η Apple-, αφενός θα μειώσει το κόστος για τα δικαιώματα άδειας χρήσης στην Arm βραχυπρόθεσμα, αφετέρου θα καταστήσει πιο εύκολο για την Qualcomm να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία άλλου προμηθευτή μακροπρόθεσμα. 

«Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε η Nuvia να προστίθεται στην ομάδα της Qualcomm», δήλωσε ο Πάνος Πανάι, επικεφαλής παραγωγής στην Microsoft. «Κοιτώντας μπροστά, έχουμε μια απίστευτη ευκαιρία να ενισχύσουμε τους πελάτες μας στο οικοσύστημα των Windows», συμπλήρωσε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News