Start Ups Τρίτη 12/01/2021, 19:19
START UPS

Η Fiat Chrysler στους αιθέρες μέσω αμερικανικής startup

Η Fiat Chrysler στους αιθέρες μέσω αμερικανικής startup

Στους ουρανούς επιδιώκει να μεταφέρει την τεχνολογία και την τεχνογνωσία της η Fiat Chrysler (FCA ), την ώρα που ετοιμάζεται να συγχωνευθεί με τον όμιλο PSA της Peugeot, μια συγχώνευση η οποία θα δημιουργήσει την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

Ειδικότερα θα συνεργασθεί με την Archer, μια startup η οποία αναπτύσσει ηλεκτρικά αεροσκάφη κατακόρυφης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) για χρήση στις αστικές μεταφορές. Η συμβολή της FCA στη συνεργασία αυτή θα είναι να μεταδώσει την εμπειρία της στη μηχανική, στον σχεδιασμό, στην αλυσίδα εφοδιασμού και στην επεξεργασία των υλικών, ενώ θα προσφέρει την άφθονη τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει έχοντας σχεδιάσει τους χώρους για οδηγούς για πολλές δεκαετίες, για την ανάπτυξη του πιλοτηρίου.  

Η τεχνολογική εταιρεία με έδρα το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια δεν είναι κάποια τυχαία, καθώς με επικεφαλής τους συνιδρυτές Μπρετ Άντκοκ και Άνταμ Γκολνστέιν, έχει στο δυναμικό της ως επικεφαλής μηχανικό τον Τζεφ Μπάουερ, ο οποίος ήταν στο αντίστοιχο project eVTOL της Airbus, με την ονομασία Vahana. Παράλληλα έχει τη στήριξη του νυν προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Walmart Μαρκ Λορ.

Βάσει των σχεδίων της Archer το πρώτο μοντέλο eVTOL αναμένεται να παρουσιασθεί στις αρχές του τρέχοντος έτους, με το χρονοδιάγραμμα για την ευρείας κλίμακας παραγωγή του από το 2023.

Το ιπτάμενο eVTOL όχημα της Archer θα τροφοδοτείται με ηλεκτρικό κινητήρα και η εμβέλεια πτήσης του θα φθάνει έως και τα 60 μίλια με τελική ταχύτητα 150 μιλίων ανά ώρα. Έχει σχεδιαστεί για να είναι αθόρυβο και αποτελεσματικό και η συνεργασία με την FCA αποσκοπεί στο να μειωθεί το κόστος της κατασκευής του, ούτως ώστε να είναι βιώσιμη η ευρείας κλίμακας ανάπτυξη και παραγωγή του.

Η Archer επιδιώκει να παράγει χιλιάδες eVTOL ετησίως, καθώς οι υπηρεσίες αστικής μετακίνησης αναμένεται να εκτοξευθούν τα επόμενα χρόνια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από techcrunch

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News