Κοινωνία Παρασκευή 25/12/2020, 22:51
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται η μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα

Φωτ. Intime News

Πτωτική παραμένει η τάση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο διάγραμμα για την εξέλιξη της πανδημίας στην πόλη, που καταρτίζει η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εξορθολογισμός της τελευταίας μέτρησης, που ολοκληρώθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων, επιβεβαιώνει ότι μετά από μία εβδομάδα, κατά την οποία το ιικό φορτίο είχε παραμείνει σε σταθερά επίπεδα, η αποκλιμάκωση από τις 18 Δεκεμβρίου και μετά συνεχίζεται με ταχύτερο ρυθμό.

Οι τελευταίες μετρήσεις αφορούν δειγματοληψίες στα λύματα, σε ημέρες που περιλαμβάνουν το μερικό άνοιγμα της αγοράς (click away, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία κλπ). Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθ. Νίκος Παπαϊωάννου επισήμανε πως τα πρώτα δείγματα είναι θετικά, αλλά πρόσθεσε πως θα πρέπει να περιμένουμε να επιβεβαιωθούν και από τις επόμενες μετρήσεις.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση η παραπάνω εξέλιξη δεν επιτρέπει εφησυχασμό και χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων.

Για το αν μέσα από τη μεθοδολογία που εφαρμόζει η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ είναι εφικτή και η ανίχνευση στα λύματα του νέου στελέχους του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε πως «είναι κάτι στο οποίο έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε απαντήσεις και ήδη διερευνούμε τη διαδικασία στησίματος μια επιστημονικά ακριβούς μεθοδολογίας, τα αποτελέσματα της οποίας, όπως και όσα αποτελέσματα έχουμε παράξει μέχρι σήμερα, θα τεθούν στη διάθεση της Πολιτείας».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News