Κοινωνία Παρασκευή 25/12/2020, 18:58
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλιο: Πώς θα μπορούν να προγραμματίζουν ραντεβού οι πολίτες

Αναλυτικά τα βήματα όπως περιγράφονται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών

Φωτ. Intime

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι ετοιμασίες για την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού την ερχόμενη Κυριακή, καθώς αργά το απόγευμα πέρασαν τα ελληνικά σύνορα τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ το φορτηγό που μεταφέρει τις πρώτες 9.750 δόσεις εμβολίων πέρασε τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα και κινείται προς τη Θεσσαλονίκη. Στις 27 Δεκεμβρίου, θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας. Την Κυριακή θα εμβολιαστούν και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την επομένη θα γίνει η διανομή προς τα νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

Οι ομάδες προτεραιότητας

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη φάση του σχεδίου προτεραιοποίησης για τον εμβολιασμό αφορά τις εξής ομάδες:

  • Υγειονομικούς και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
  • Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
  • Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και
    κέντρων αποκατάστασης
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης

Σειρά θα έχουν: τα άτομα 70 ετών και άνω και ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων) και οι ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19. Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και πάνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Έλεγχος κριτηρίων πριν από τον προγραμματισμό ραντεβού

Σύμφωνα με τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών οι πολίτες που επιθυμούν να εμβολιαστούν θα πρέπει αρχικά να ελέγξουν αν ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες προτεραιότητας. Αυτό γίνεται με τους εξής τρόπους:
• Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το oνοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
• Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός ραντεβού

Από τον Ιανουάριο του 2021, οι πολίτες θα μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:
• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
• Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Ο κάθε πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Υπενθύμιση ραντεβού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διενέργεια εμβολιασμού

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.),στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το εμβολιαστικό κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News