Κοινωνία Τρίτη 4/01/2022, 12:29
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσοι Έλληνες τρώνε φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα – Η σύγκριση με τους Ευρωπαίους

Πόσοι Έλληνες τρώνε φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα – Η σύγκριση με τους Ευρωπαίους

Μόλις το 12,4% των Ελλήνων καταναλώνουν τουλάχιστον πέντε μερίδες λαχανικών ή φρούτων ημερησίως (όπως προτείνουν οι περισσότεροι ειδικοί) ενώ την ίδια ώρα, περίπου το 55% καταναλώνει από μία έως τέσσερις μερίδες. 

Τα συγκεκριμένα ποσοστά, τα οποία προκύπτουν από έρευνα της Eurostat για το 2021, ουσιαστικά τοποθετούν την Ελλάδα ακριβώς στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς την ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. 

Συνολικά, σε όλη την Ε.Ε., το 33% δεν περιλαμβάνει καθόλου φρούτα ή λαχανικά στην ημερήσια διατροφή του, ενώ μόλις το 12% τρώει τουλάχιστον πέντε ημερίδες, όπως συνιστάται από τους γιατρούς. 

Από την άλλη πλευρά, το 55% των Ευρωπαίων ισχυρίζεται ότι καταναλώνει από μία έως τέσσερις μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. 

Infographic: Daily consumption of fruit and vegetables in the EU, 2019

Βέβαια, σε κάθε χώρα παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις και διακυμάνσεις. Ενδεικτικά, στην Ιρλανδία το 33% τρώει τουλάχιστον πέντε μερίδες κάθε ημέρα, ενώ το ίδιο πράττει το 30% στην Ολλανδία, το 23% στη Δανία και το 20% στη Δανία. 

Αντίθετα, στη Ρουμανία το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 2%, στη Βουλγαρία και στη Σλοβενία στο 5% και στην Αυστρία στο 6%. 

Infographic: Daily consumption 5 portions or more of fruit and vegetables, 2019

Όσον αφορά τα δύο φύλα, οι γυναίκες φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή τους, καθώς το 58% καταναλώνει έως τέσσερις μερίδες και το 15% τουλάχιστον πέντε μερίδες. 

Το αντίστοιχα ποσοστά στους άνδρες διαμορφώνονται σε 51% και σε 10%. 

Infographic: Daily consumption of fruit and vegetables by gender in the EU, 2019

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Crémant: Ένα ποτό που συναγωνίζεται τη σαμπάνια

Πίνετε τον καφέ σας σκέτο; Τότε είστε γενετικά τυχεροί

Γιατί στέλνονται αεροπλάνα γεμάτα… πατάτες στην Ιαπωνία;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News