Κοινωνία Πέμπτη 30/12/2021, 10:14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Στο 7μηνο η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ανεξαρτήτως ηλικίας

Πιθανή η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Θ. Πλεύρης: Στο 7μηνο η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ανεξαρτήτως ηλικίας

Τον περιορισμό της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους επτά μήνες για όλο τον πληθυσμό, ανεξαρτήτως ηλικίας, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τις γιορτές. 

Αυτό, εν ολίγοις, σημαίνει ότι όσοι δεν κάνουν την τρίτη ή αναμνηστική δόση επτά μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, θα χάνουν τα «προνόμια» των εμβολιασμένων. 

Υπενθυμίζεται ότι το παραπάνω ήδη ισχύει για τους πολίτες άνω των 60 ετών και επομένως από τις αρχές του 2022 θα επεκταθεί σε όλο τον γενικό πληθυσμό. 

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού με ηλικιακά κριτήρια, χωρίς βέβαια να υπάρχει οριστική απόφαση.  

Άφησε, συγκεκριμένα, ανοικτό το ενδεχόμενο να ισχύσει και στις ηλικίες άνω των 50 ετών (σήμερα ισχύει στις ηλικίες άνω των 60 ετών). «Δεν είμαστε δογματικοί στην υποχρεωτικότητα, αλλά εξετάζουμε να επεκταθεί με ηλικιακά κριτήρια» τόνισε. 

Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην έχουν πρόσβαση ούτε στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, σημειώνοντας ότι το ζήτημα έχει ήδη συζητηθεί από τους ειδικούς. 

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι μεγάλη και ότι ο δείκτης θετικότητας είναι αυξημένος ιδιαίτερα στην Αττική.  

«Αυτό που παρακολουθούμε είναι κατά πόσο προκαλεί νοσηλείες» συμπλήρωσε και σημείωσε ότι «το πρόβλημα είναι ότι παράλληλα υπάρχει η Δέλτα», στην οποία αποδίδονται επί του παρόντος οι περισσότερες νοσηλείες. 

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι η Όμικρον κινείται κυρίως σε μικρότερες ηλικίες και επέμεινε ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι να μην μεταφερθεί σε γονείς και παππούδες». Σημείωσε πάντως, ότι τα στοιχεία δείχνουν πως Όμικρον κάνει γρήγορα τον κύκλο της. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση – Προειδοποιήσεις για κινητοποιήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News