ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση – Προειδοποιήσεις για κινητοποιήσεις

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση –  Προειδοποιήσεις για κινητοποιήσεις

Όχι μόνο θα κλείνουν νωρίτερα οι επιχειρήσεις εστίασης από σήμερα, αλλά θα μπορούν να εξυπηρετούν τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους λιγότερα άτομα, καθώς επανήλθε η υποχρέωση της ύπαρξης συγκεκριμένων ελάχιστων αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, υποχρέωση που είχε καταργηθεί το προηγούμενο διάστημα σε ό,τι αφορά τους εσωτερικούς χώρους και ίσχυε μόνο για τους εξωτερικούς. Η δυναμικότητα επίσης των καταστημάτων στην ουσία θα μειωθεί και από το γεγονός ότι θα επιτρέπεται οι πελάτες να είναι όρθιοι, ενώ επίσης μειώνεται ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι, στα 6 από 10 άτομα που ήταν μέχρι χθες. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την νέα κοινή υπουργική απόφαση που ισχύει από σήμερα μέχρι τουλάχιστον και το πρωί της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου 2022 και στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης θα πρέπει να υπάρχουν κατ’ ελάχιστον οι ακόλουθες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων:

–          0,90 εκατοστά μεταξύ των τραπεζιών όταν στον ενδιάμεσο χώρο δεν τοποθετείται κάθισμα. 

–          1,20 εκατοστά όταν στον ενδιάμεσο χώρο τοποθετούνται καθίσματα μόνο στο ένα εκ των δύο τραπεζιών. 

–          1,80 εκατοστά όταν στον ενδιάμεσο χώρο τοποθετούνται καθίσματα και στα δύο τραπέζια. 

Οι παραπάνω κανόνες εξακολουθούν να ισχύουν και για τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης, όπως ίσχυαν έως τώρα. 

Τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στους εξωτερικούς σε κάθε τραπέζι θα επιτρέπεται να κάθονται έως 6 άτομα, απαγορεύεται η μουσική, ενώ δεν επιτρέπονται οι όρθιοι πελάτες. Στους εσωτερικούς χώρους επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες από κορωνοϊό (με την προσκόμιση πάντα του σχετικού πιστοποιητικού), ενώ στην περίπτωση των εξωτερικών χώρων και υπό την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση δεν έχει επιλέξει να είναι covid free επιτρέπεται και η είσοδος σε μη εμβολιασμένους με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού PCR ή rapid test. 

«Καταστροφική και εξοργιστική» χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), ειδικά μάλιστα καθώς αυτή δεν συνοδεύεται από μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις του κλάδου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κλάδος θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. 

«Ο κλάδος της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων βρίσκεται σε αναβρασμό και παράλληλα αντιμέτωποι με ακυρώσεις κρατήσεων, μετά την ανακοίνωση των μέτρων, και μάλιστα την ίδια ώρα που οι υποχρεώσεις μας συσσωρεύονται κάνοντας αβέβαιη την επιβίωσή μας. Ως ΠΟΕΣΕ θεωρούμε εμπαιγμό την κατ’ εξαίρεση λειτουργία των καταστημάτων εστίασης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, χωρίς μουσική! Δεν ζητάμε χάρη. Την επιβίωση των επιχειρήσεων μας και των εργαζόμενων σ’ αυτές, απαιτούμε από την Κυβέρνηση. ‘Το κανείς μόνος του’ αναζητούμε από τον κ. Πρωθυπουργό, γιατί είμαστε ολομόναχοι. Γιατί ‘το κανείς μόνος του’ απαιτεί θυσίες. Το ‘μόνος του’ όμως απαιτεί αντοχές,  οι οποίες έχουν δυστυχώς εξαντληθεί εδώ και καιρό!», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ. 

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλει και η πρωτοβουλία Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καθώς σε χθεσινή ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: «Προφανώς στην κυβέρνηση διέφυγε ότι στην απεργία της 16ης Νοέμβρη, έκλεισε το 95% των καταστημάτων. Να είστε σίγουροι – κύριοι της κυβέρνησης – πως η κήρυξη και πραγματοποίηση της απεργίας της 16ης Νοεμβρίου δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και  η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων βρίσκετε στις επάλξεις για νέες και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις». 

Διαβάστε επίσης: 

Εστίαση: Ούτε φέτος θα έρθει ο Άγιος Βασίλης για τους επαγγελματίες του κλάδου

Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς έως τις 2.00 και χωρίς μουσική – Απαγορεύονται τα πάρτι

Σε ισχύ τα νέα μέτρα: Τι προβλέπεται για εστίαση, τηλεργασία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News