«ΦΡΕΝΟ» ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Ευρεία συζήτηση για το τι μέτρα επιπλέον θα μπορούσαν να ληφθούν ώστε να αναχαιτιστεί η έξαρση της πανδημίας γίνεται τα τελευταία 24ωρα τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και μεταξύ των ειδικών.

Με δεδομένο πως βρισκόμαστε εν μέσω θέρους και δεν μπορεί να επιστρατευτούν «ακραία» μέτρα τα οποία θα αλλάξουν τον ρυθμό που έχει μπει η κοινωνική και οικονομική ζωή, αναζητούνται πιο ήπιες παρεμβάσεις πάνω σε δύο άξονες: τον έλεγχο της πανδημίας και την αύξηση του εμβολιασμού. Πάνω στον πρώτο άξονα αναμένεται να κινηθούν και οι εισηγήσεις της Επιτροπής που ήδη από χθες έχει συζητήσει συγκεκριμένο πλάνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MR oι ειδικοί αναμένεται να προτείνουν την αυστηροποίηση των τεστ για όσους εργάζονται στον τουριστικό κλάδο. Η εισήγηση θα είναι για υποχρεωτικό rapid test και όχι self test σε όσους εργάζονται σε ξενοδοχεία, εστίαση, μπαρ και καφέ, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Tο κόστος δεν θα το πάρουν βεβαίως οι εργαζόμενοι, καθώς υπάρχουν κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ που κάνουν διαγνωστικά τεστ δωρεάν. Είναι ανοικτό πάντως το ενδεχόμενο το ένα από τα δύο τεστ να επιβαρύνει την επιχείρηση ως ένα επιπλέον μέσο πίεσης ώστε να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι.

Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι εάν το υποχρεωτικό τεστ για τους εργαζόμενους θα είναι καθολικό ή θα εφαρμοστεί στις περιοχές που παρουσιάζουν έξαρση κρουσμάτων όπως είναι η Μύκονος ή το Ρέθυμνο.

Ένα ακόμα μέτρο που είναι στα τραπέζι είναι η μείωση του ωραρίου στις περιοχές με μεγάλο ιικό φορτίο. Μία πρόταση είναι να υπάρχει όριο έως τη μία το βράδυ για κυκλοφορία, κάτι για το οποίο πάντως δεν συμφωνούν άπαντες. Σε κάθε περίπτωση όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης αποσκοπούν στον μεγάλο στόχο που δεν είναι άλλος έως το τέλος του καλοκαιριού να έχει πιαστεί ο επιθυμητός στόχος του 70% -75% ανοσίας.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News