Κοινωνία Τετάρτη 9/06/2021, 22:56
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεργία την Πέμπτη: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Απεργία την Πέμπτη: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σε απεργιακό κλίμα μπαίνει η χώρα την Πέμπτη, καθώς ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ έχουν προκηρύξει 24ωρη γενική απεργία ως αντίδραση στο εργασιακό νομοσχέδιο. Μεγάλη ταλαιπωρία αναμένεται για το επιβατικό κοινό στην Αθήνα, καθώς στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.

Ειδικότερα, χειρόφρενο θα τραβήξουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ) και τα τρόλεϊ. Ακινητοποιημένοι θα παραμεινουν και οι συρμοί ΟΣΕ και Προαστιακού, ενώ η κινητοποίηση επηρεάζει σειρά δρομολογίων την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 – 21:00, λόγω της στάσης εργασίας που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς και στον ΟΣΕ έχουν προγραμματίσει να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η ΓΣΕΕ έχει προγραμματίσει απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης.

Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν, στις 11 το πρωί, στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στη Θεσσαλονίκη έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και στο Ηράκλειο της Κρήτης επίσης στο Εργατικό Κέντρο.

Απεργία την Πέμπτη: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς-1

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Παράνομη κρίθηκε η 24ωρη πανελλαδική απεργία των ναυτεργατικών σωματείων, σύμφωνα με απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά.

Τα ναυτεργατικά σωματεία έχουν ανακοινώσει ότι η απεργία θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα έως 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, ενώ έχουν ανακοινώσει ότι ανεξάρτητα από τη δικαστική απόφαση η 24ωρη κινητοποίηση θα γίνει κανονικά, ενώ θα υπάρξει περιφρούρηση της κινητοποίησης στο λιμάνι του Πειραιά. 

«Οι τρομοκρατικές, εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εφοπλιστών θα βρουν απάντηση στη μαζική, μαχητική περιφρούρηση της απεργίας», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους. Τα ναυτεργατικά σωματεία θα πραγματοποιήσουν απεργιακή προσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά.

Αντίδραση ΓΣΕΕ

«Με μια προκλητική απόφαση για τα δικαστικά χρονικά το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά κάνει δεκτή την αίτηση του Συνδέσμου Εφοπλιστών και απαγορεύει τη συμμετοχή των ναυτεργατών στην αυριανή απεργία που προκήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Πρόκειται για ένα ισχυρό ράπισμα στη Δημοκρατία, μια επικίνδυνη σελίδα για τη δικαιοσύνη και πρωτοφανή πρόκληση για τα συνδικάτα» αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Απεργιά στα ΜΜΕ

Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία εργαζομένων κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου ανακοίνωσε και η ΕΣΗΕΑ καλώντας όλους του δημοσιογράφους που είναι μέλη της να λάβουν μέρος.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωσις Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας» και ότι με τις «προτεινόμενες ρυθμίσεις διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών, προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης και ανοίγει ο δρόμος για ετεροχρονισμένη καταβολή της αποζημίωσης έως και 4 μήνες μετά την απόλυση».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News