ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο 20% η ανοσία τέλος Μαΐου — Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια σους 40 -44 ετών

Στο 20% η ανοσία τέλος Μαΐου — Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια σους 40 -44 ετών

Η επιστροφή στην κανονικότητα, η επανάκαμψη του τουρισμού και η επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά δεν μπορεί να πραγματωθεί, χωρίς ανοσία στον πληθυσμό. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, τόσο στο κεντρικό σχέδιο Ελευθερία όσο και σε αυτό που ξετυλίγεται στα νησιά με την κωδική ονομασία «Γαλάζια Ελευθερία».

Εως τώρα έχουν γίνει  4.716.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση ενώ πάνω από 1.743.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί όπου θα επιμερίζονται ως εξής: πάνω από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση (ποσοστό 34%) και περισσότεροι από 2.000.000 θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό 20%).

Άνοιξε για όλα τα εμβόλια η πλατφόρμα στους 40 -44

Από σήμερα το πρόγραμμα εντείνεται καθώς άνοιξε για όλα τα εμβόλια η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, ενώ θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ηλικίες 35-39 έως την Τετάρτη, ίσως και την Τρίτη.Ο σχεδιασμός είναι κάθε τρεις μέρες να ανοίγει η πλατφόρμα για μία νέα ηλικιακή ομάδα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η συγκεκριμένη απελευθέρωση θα αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά καθώς έως τώρα οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες που εμβολιάζονταν αποκλειστικά με εμβόλια της Astra Zeneca, τα οποία όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος δεν κέρδισαν συνολικά την εμπιστοσύνη, αφού οι πολίτες ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Το βλέμμα στα νησιά

Την ίδια ώρα το βλέμμα της κυβέρνησης στρέφεται στα νησιά, καθώς ο τουρισμός έχει ανοίξει και σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το στοίχημα της σεζόν, τόσο οικονομικά όσο και υγειονομικά θα κερδηθεί στην νησιωτική Ελλάδα. Εώς τώρα η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» όπως έχει ονομαστεί βαίνει ικανοποιητικά, υπάρχουν ωστόσο και αγκάθια. Όπως έχει πει ο γ.γ Μάριος Θεμιστοκλέους υπάρχουν 5 – τουλάχιστον – νησιά που τα ραντεβού είναι χαμηλά και πρέπει να αυξηθούν.

Πρόκειται για την Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, την Λέσβο, την Λήμνο και την Σάμο. Η καθολική αύξηση των ποσοστών είναι κομβική, καθώς πρόκειται για το σύνολο του πληθυσμού, όλων των κατοίκων των διαμενόντων και των εργαζόμενων άνω των 18 ετών. Η κυβέρνηση πάντως ήδη ρίχνει όλα τα όπλα στην θωράκιση των νησιών, καθώς έχουν ενισχυθεί όλες οι δομές υγείας  -τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία- έχουν αυξηθεί οι δυνατότητες  testing και – εφόσον χρειαστεί – οι δυνατότητες διακομιδών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News