Κοινωνία Τετάρτη 19/05/2021, 12:37
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινδυνεύει η «Γαλάζια Ελευθερία» από τις καθυστερήσεις εμβολίων της J&J;

Κινδυνεύει η «Γαλάζια Ελευθερία» από τις καθυστερήσεις εμβολίων της J&J;

Ερωτήματα για το ενδεχόμενο ανατροπής του σχεδιασμού σχετικά με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος έχει εγείρει η είδηση για καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων της Johnson & Johnson στην Ε.Ε., με την ελληνική κυβέρνηση να εμφανίζεται πάντως καθησυχαστική.

Όπως αποκάλυψε αξιωματούχος της Ε.Ε., μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, την τρέχουσα εβδομάδα η εταιρεία θα παραδώσει μόλις το 50% των δόσεων που έχουν συμφωνηθεί. Η εξέλιξη αυτή άνοιξε τη συζήτηση για ενδεχόμενες αλλαγές στην εμβολιαστική διαδικασία στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό όλων των ενήλικων κατοίκων 19 νησιών με το συγκεκριμένο μονοδοσικό εμβόλιο μέχρι το τέλος Ιουνίου στο πλαίσιο της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία». Η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στην εκστρατεία εμβολιασμού στα νησιά, με στόχο να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν της χώρας και να διασφαλίσει ότι οι ελληνικοί προορισμοί θα είναι όσο το δυνατό πιο θωρακισμένοι και ασφαλείς μετά το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού.

Στα σενάρια που ανακινήθηκαν με αφορμή τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις από την J&J ήταν το ενδεχόμενο να κατευθυνθούν προς τα νησιά εμβόλια που προορίζονταν για την ηπειρωτική Ελλάδα, ή να προστεθούν και εμβόλια άλλων εταιρειών στο πρόγραμμα εμβολιασμού των 19 νησιών.

Ερωτηθείσα νωρίτερα σήμερα σχετικά με την επάρκεια των εμβολίων της Johnson& Johnson, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη υπογράμμισε πάντως ότι δεν έχει εικόνα κάποιου προβλήματος. Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ χθες άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες άνω των 18 ετών των συγκεκριμένων νησιών προκειμένου να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Επισήμανε ακόμη πως ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 40 νησιά και βρίσκονται σε εξέλιξη σε ακόμα 29, προσθέτοντας πως «υπάρχουν νησιά που η πληρότητα και η ανταπόκριση στα ραντεβού είναι μεγάλη και σε άλλα υπάρχει μικρότερη».

Όπως ανέφερε κατά την τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους από την Johnson & Johnson η χώρα ανέμενε 220.000 εμβόλια. «Θα παραδώσει 152.000 εντός του Μαΐου και μετακύλησε 67.000 δόσεις στις 2 Ιουνίου αντί το τέλος Μαΐου» διευκρίνισε, προσθέτοντας πως οι ελληνικές αρχές περιμένουν από την εταιρεία να επιβεβαιώσει τις παραδόσεις του Ιουνίου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News