Κοινωνία Τετάρτη 19/05/2021, 10:17
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθ. Εξαδάκτυλος για απόφαση ΕΜΑΚ: Έπρεπε από την αρχή ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός

Αθ. Εξαδάκτυλος για απόφαση ΕΜΑΚ: Έπρεπε από την αρχή ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός

Καμπανάκι για αυστηρή τήρηση των μέτρων έκρουσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός εξ αρχής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι για πρώτη μέρα χθες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν περισσότερες από τα εξιτήρια, ενώ το προηγούμενο διάστημα συνέβαινε το αντίστροφο.  «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Η πανδημία δεν είναι πίσω μας. Το όποιο άνοιγμα γίνεται, πρέπει να γίνεται με αυστηρότατη τήρηση των μέτρων, με πολλή μεγάλη προσοχή κι έχοντας συνεχώς στη σκέψη μας ότι το πρόβλημα είναι εδώ», προειδοποίησε. 

Ο κ. Εξαδάκτυλος κλήθηκε να σχολιάσει και την απόφαση να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στην ΕΜΑΚ. «Όλη η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι πιο αποφασιστική στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ευθύς εξαρχής. Η υποχρεωτικότητα δεν είναι κάτι καινοφανές. Οι εργαζόμενοι στις κουζίνες των εστιατορίων εδώ και χρόνια έχουν την υποχρέωση να είναι εμβολιασμένοι για ηπατίτιδα. Τα παιδιά στα σχολεία εδώ και χρόνια είναι υποχρεωμένα να είναι εμβολιασμένα για όλες τις παιδικές ασθένειες. Στην προκειμένη περίπτωση, από την αρχή υπάρχει μια διστακτικότητα. Έπρεπε από την αρχή ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό να είναι υποχρεωτικός», ανέφερε.  

Πρόσθεσε δε ότι η απόφαση της ΕΜΑΚ για υποχρεωτικό εμβολιασμό έχει μια σαφέστατη λογική, αλλά εδώ και πολύ καιρό είμαστε σε μια διχογνωμία στο προς τα πού να προχωρήσουμε. «Τους εμβολιασμούς τους αντιμετωπίζουμε με μια διστακτικότητα, περνάμε μια πανδημία και μια παγκόσμια αναστάτωση μέσα από fake news, τα οποία ανεξέλεγκτα διασπείρονται περισσότερο από τις σοβαρές πληροφορίες. Από την αρχή υπάρχει αμφισβήτηση των πάντων. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ακόμα και ότι δεν υπάρχει ιός. Επιπλέον, τα εμβόλια σε όλο τον πλανήτη έχουν ένα πρόβλημα το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς έχουν πέσει θύματα της επιτυχίας τους. Οι άνθρωποι πίστεψαν και διακίνησαν την ανευθυνότητα ότι τα εμβόλια δεν έχουν χρησιμότητα και δημιουργούν προβλήματα», κατέληξε. 

Η απόφαση της ΕΜΑΚ

Υποχρεωτικό εμβολιασμό του συνόλου των πυροσβεστών που υπηρετούν στην ΕΜΑΚ προβλέπει διαταγή που εξέδωσε σήμερα το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η διαταγή εκδόθηκε με πρωτοβουλία και απόφαση του Αρχηγού του Σώματος Στέφανου Κολοκούρη. 

Ανώτατος αξιωματικός του Σώματος, που ρωτήθηκε σχετικά, διευκρίνισε ότι η ΕΜΑΚ ως ειδική υπηρεσία συμμετέχει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και ως εκ τούτου οφείλει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμη να συμμετάσχει -κατόπιν αιτήματος της Ε.Ε. σε επιχειρήσεις διάσωσης σε όλο τον κόσμο.

Κατά συνέπεια, το προσωπικό της οφείλει να είναι εμβολιασμένο τόσο για κορωνοϊό όσο και για άλλες μεταδοτικές ασθένειες προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

Σε όσους από τους υπηρετούντες στις ΕΜΑΚ δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19, το Αρχηγείο δίνει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 11 Ιουνίου 2021 να τον προγραμματίσουν, εφόσον το επιθυμούν, διαφορετικά, όσοι δεν θέλουν τελικά να κάνουν το εμβόλιο, θα αντικατασταθούν από άλλους πυροσβέστες, που έχουν εμβολιαστεί και αυτοί θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News