Κοινωνία Τετάρτη 17/03/2021, 10:50
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρεμβάσεις για την εξάλειψη των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων

Μ. Συρεγγέλα: Πλαίσιο για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής

Φωτ. Unsplash (Gabrielle Henderson)

Την ενσωμάτωση της αρχής της ισότητας των φύλων στο σύνολο των εθνικών πολιτικών δράσεων υπογράμμισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μ. Συρεγγέλα μιλώντας στην 65η Σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών.

Η κ. Συρεγγέλα σημείωσε πως «η πανδημία του κορωνοϊού διόγκωσε τις ανισότητες που βιώνουν οι γυναίκες σε πολλούς τομείς της ζωής και ελλοχεύει ο κίνδυνος να αντιστραφεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον τομέα της ισότητας των φύλων». Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, όλα τα κράτη-μέλη πρέπει «να ενισχύσουν τις προσπάθειες, να αναλάβουν δράσεις και να μοιραστούν καλές πρακτικές».

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, είπε ότι προωθούνται παρεμβάσεις με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών. «Η χώρα μας», τόνισε η κ. Συρεγγέλα, «έχει υιοθετήσει μία σειρά από μέτρα που ενδυναμώνουν τις γυναίκες να ασχοληθούν σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, μέτρα που καταπολεμούν κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες, μέτρα που σέβονται τη διαφορετικότητα και αντιμετωπίζουν τη βία και κακοποίηση κατά των γυναικών».

Στη διάρκεια της ομιλίας της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε και στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, σημειώνοντας ότι θα δημιουργηθεί το πλαίσιο για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. «Η Ελλάδα δημιουργεί το κατάλληλο υπόβαθρο για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και σε θέσεις λήψης αποφάσεων και προχωρά σε δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας», υπογράμμισε η κ. Συρεγγέλα.

«Είναι σημαντικό κατά την περίοδο της ανάκαμψης να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις πολλαπλές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Η πανδημία είναι μία ευκαιρία για την πλήρη και ουσιαστική ισότητα των φύλων», κατέληξε η υφυπουργός.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News