ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπροστά μας έχουμε πολύ δρόμο για να επέλθει ισότητα

Η Μαίη Ζαννή μιλά στο moneyreview.gr για τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό στίβο την επόμενη ημέρα

Μπροστά μας έχουμε πολύ δρόμο για να επέλθει ισότητα

Τηλεργασία, ωράρια, ελεύθερος χρόνος, παράλληλες υποχρεώσεις, φροντίδα της οικογένειας, καριέρα, επιχειρείν, ίσες ευκαιρίες, μητρότητα και δικαιώματα… κάθε φύσεως. Η σύγχρονη Ελληνίδα στο προσκήνιο, μίας μεταβαλλόμενης εποχής εξαιτίας της πανδημίας, μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο moneyreview.gr και στην Ελένη Κριτσιδήμα η πρόεδρος και co – founder της Women Act, Μαίη Ζαννή.

– Κυρία Ζαννή, ας ξεκινήσουμε από τη Women Act, για να κατανοήσουν οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες τι ακριβώς είναι. Πώς γεννήθηκε η ιδέα; Σε ποιες και ποιους απευθύνεται; Τί ανταπόκριση βρίσκει;

– Η ιδέα για το ξεκίνημα της Women Act ήταν η επαφή μου με αντίστοιχες οργανώσεις στο πλαίσιο ενός προγράμματος στο οποίο συμμετείχα με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας. Οι σημαντικές γυναίκες που συνάντησα εκεί -από τη Χίλαρυ Κλίντον μέχρι την Κριστίν Λαγκάρντ- με έκαναν να σκεφτώ ότι επιβάλλεται να αναζητήσουμε τρόπους για να δημιουργήσουμε μια ισότιμη κοινωνία μέσα από την αξιοποίηση σπουδαίων γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Σκέφτομαι καμιά φορά, πως η ερώτηση παγίδα είναι «γιατί, κάποια γυναίκα που το επιθυμεί δεν μπορεί να προσφέρει εκτός αυτών των θέσεων;» Η απάντηση είναι ότι μπορεί και ακριβώς επειδή μπορεί καί το έχει αποδείξει, πρέπει να έχει τις ίδιες ευκαιρίες για να τις διεκδικήσει.     

Η Women Act είναι μια οργάνωση που έχει σαν στόχο της να αναδείξει σπουδαίες γυναίκες απελευθερώνοντας το δυναμικό τους. Γυναίκες οι οποίες δραστηριοποιούνται γύρω μας και -παρά το γεγονός ότι επιτυγχάνουν σπουδαία πράγματα- δεν επιδιώκουν ή δεν καταφέρνουν να βρούν την θέση τους στη δημόσια σφαίρα. Φέρνοντας στο προσκήνιο θετικά παραδείγματα και δικτυώνοντάς τες μέσα από τα γνωστά πλεόν Women Act Aperitifs αλλά και ενδυναμώνοντάς τες χάρις στις Ακαδημίες Ηγεσίας που υλοποιούμε, προσφέρουμε ένα περιβάλλον που δίνει στις συμμετέχουσες πολλαπλά εναύσματα για να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους.

Με λίγα λόγια, η Women Act απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να πάνε παρακάτω, προσφέροντας όμως, ταυτόχρονα, στο κοινωνικό σύνολο, είτε μέσα από την επαγγελματική τους ιδιότητα είτε συμμετέχοντας στα κοινά. Ας πούμε, λοιπόν, ότι είμαστε ένα incubator για κάθε γυναίκα που μπορεί να δει τον εαυτό της να ηγείται στη δημόσια σφαίρα. Και πιστέψτε με, είναι πολλές οι γυναίκες αυτές. Κυρίως στην περιφέρεια όπου οι κοινωνικοί περιορισμοί καθιστούν σχεδόν απαγορευτική την ανέλιξη μιας γυναίκας σε θέσεις εξουσίας.

Μπροστά μας έχουμε πολύ δρόμο για να επέλθει ισότητα-1

Η πρόεδρος της Women Act, M. Zαννή με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ και την κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη. Φωτ. Πάνος Κονιός 

Οι γυναίκες, με εξαιρετική ανθεκτικότητα, ανταπεξήλθαν στις πρωτόγνωρες συνθήκες

– Zούμε, ξαφνικά, λόγω της Covid-19, κάτω από νέες συνθήκες. Πώς επηρεάζουν αυτές τη σύγχρονη, εργαζόμενη Ελληνίδα και κατά πόσο ανταπεξέρχεται η ίδια στις απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί από και για την καθημερινότητά της;

– Αν μπορούσαμε να μιλήσουμε με όρους που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για τη διαχείριση κρίσεων, θα λέγαμε ότι οι εργαζόμενες Ελληνίδες στην περιοδο της πανδημίας ήταν εκείνες που έφεραν σε πέρας το άγραφο σχέδιο «επιχειρησιακής συνέχειας» αυτής της χώρας σε οικογενειακό και όχι μόνο επίπεδο. Το λογικό βέβαια δεν είναι αυτό. Γιατί μπορεί μεν οι γυναίκες να επέδειξαν εξαιρετική ανθεκτικότητα, η οποία τους επέτρεψε συνεχίσουν και να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, η πραγματικότητα όμως είναι πως η επιβάρυνσή τους υπήρξε μεγάλη.

Οι έρευνες που έγιναν την περίοδο αυτή απέδειξαν σαφώς ότι η ενασχόληση της γυναίκας με τη μη αμειβόμενη εργασία στο σπίτι, με τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, αποτελεί τροχοπέδη στην επαγγελματική και προσωπική της εξέλιξη. Σε μια κοινωνία που προοδεύει στηρίζοντας τα μέλη της, η έννοια του «παραδοσιακού» ρόλου δεν θα πρέπει να έχει θέση.

Και τα δύο φύλα θα πρέπει να αναλαμβάνουν από κοινού τις ευθύνες που τους αναλογούν ενώ, από την πλευρά της, η πολιτεία θα πρέπει να νομοθετεί προς όφελος και τον δύο, δημιουργώντας υποστηρικτικές δομές και παρέχοντας τα μέσα για την υγιή και ισότιμη εξέλιξή τους.

– Η μέση Ελληνίδα που καταπιάνεται με την επιχειρηματικότητα, τι δυσκολίες αντιμετωπίζει λόγω του φύλου της;

– Παρά το γεγονός ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα έχει να παρουσιάσει σημαντικές επιτυχίες, υπάρχει -όπως φαίνεται- ένα σπουδαίο κεφάλαιο γυναικείας δημιουργικότητας, ταλέντου και ικανοτήτων, που παραμένει αναξιοποίητο. Στη Women Act έχουμε κατ’ επανάληψη φιλοξενήσει γυναίκες που δημιούργησαν κερδοφόρες επιχειρήσεις ξεκινώντας από το μηδέν, φιλοδοξώντας να αναδείξουμε τον σημαντικό να αναδείξουμε τον σημαντικό ρόλο της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία της χώρας.

Εκτιμώ ότι με ή χωρίς την επιβάρυνση της πανδημίας, μια γυναίκα επιχειρηματίας αντιμετωπίζει δυσκολίες που συνδέονται κυρίως με την εξισορρόπηση των οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, κάτι που δεν ισχύει για τους άνδρες.

Επιπλέον, η περιορισμένη εξοικείωση των γυναικών με πρότυπα επιχειρηματικής δραστηριότητας αποθαρρύνουν την ενασχόλησή τους με αυτή.

Η πανδημία είναι ευκαιρία να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα

– Πιστεύετε ότι η υγειονομική κρίση θα επηρεάσει προς το καλύτερο ή το χειρότερο την κατάσταση;

– Ίσως, τελικά, η πανδημία να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλους μας -γυναίκες, άνδρες, την πολιτεία- και μέσα από τη δυσκολία της πρόσφατης αυτής περιόδου να επιδιώξουμε να βελτιώσουμε -και γιατί όχι- να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα που τόσο χρόνια παρατηρούμε, συζητάμε αλλά δεν αγγίζουμε.

– Υπάρχουν εν τέλει διακρίσεις στον επαγγελματικό στίβο και πώς μπορούν να εξαλειφθούν;

– Ασφαλώς και υπάρχουν διακρίσεις στον επαγγελματικό τομέα, οι οποίες εδράζονται αφενός στην έλλειψη πολιτικών ισότητας αφετέρου στην ασύνειδη προκατάληψη που χρειάζεται χρόνο και παιδεία για να αλλάξει.

Η διαφορετικότητα και η αποδοχή είναι δύο βασικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και περιβάλλοντος.

Όλες και όλοι έχουμε ακούσει στον περίγυρό μας την ιστορία κάποιας επαγγελματία που έμεινε στάσιμη στην εργασία της, υποβιβάστηκε ή έχασε τη θέση της επειδή επέλεξε να κάνει ένα παιδί και να λείψει τον πρώτο καιρό μετά τη γέννησή του.

Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσο πιο δύσκολο είναι αυτό για τους μονογονείς.

Σε αυτό το σημείο η παρέμβαση της πολιτείας είναι καθοριστικής σημασίας. Η δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου που εξασφαλίζει ισοτιμία στον εργασιακό τομέα είναι θεμελιώδης.

Ας δούμε για παράδειγμα την άδεια πατρότητας. Δεν είναι μόνο ότι εξασφαλίζει το δικαίωμα σε έναν μονογονέα, είναι ότι παρέχει σε κάθε άνδρα γονέα τη δυνατότητα να βρεθεί δίπλα στο παιδί του στην αρχή της ζωής του «εκπαιδεύοντας» τον ταυτόχρονα στον ρόλο αυτό και αλλάζοντάς ουσιαστικά ένα στερεότυπο αιώνων.

Μπροστά μας έχουμε πολύ δρόμο για να επέλθει ισότητα-2

Όλες οι ιδρύτριες της Women Act, μιας οργάνωσης που έχει σαν στόχο της να αναδείξει σπουδαίες γυναίκες απελευθερώνοντας το δυναμικό τους. Φωτ. Women Act

 

Το πρόβλημα είναι ότι οι γυναίκες «μαθήτευσαν» σε υποστηρικτικούς ρόλους

– Συναντάμε γυναίκες στη Διοίκηση;

– Αρκετές και πολύ αξιόλογες, όχι όμως όσες θα αντιστοιχούσαν στις αριθμητικές αναλογίες του φύλου μας. Το πρόβλημα με τις γυναίκες είναι ότι έχουν «μαθητεύσει» σε υποστηρικτικούς ρόλους και αυτό συχνά αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα όταν απαιτείται διεκδίκηση για την κατάκτηση ενός αξιώματος ή μιας θέσης. Από την άλλη και όσες βγαίνουν μπροστά δυναμικά βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σειρά στερεοτυπικές διακρίσεις που ακουμπούν το φύλο και όχι την αξία, τις ικανότητες ή την προσφορά τους.

Στη Women Act δουλεύουμε πολύ για να στηρίξουμε τις γυναίκες στην κατεύθυνση αυτή και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα -τόσο στην Ελλάδα- μετά την ανάδειξη της κ. Σακελλαροπούλου στο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας -όσο και στο εξωτερικό- με την ψήφιση της Κάμαλα Χάρις ως Αντιπροέδρου των Η.Π.Α. είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική.

– Μητρότητα και καριέρα. Ακούμε, συχνά, γυναίκες να αρνούνται ένα από τα δύο για χάρη του άλλου. Γιατί; Μπορούν να συνδυαστούν;

– Νομίζω ότι αυτό έχει πια περιοριστεί. Αφενός, γιατί δεν είναι πλέον ταμπού να έχεις βοήθεια -εκτός της οικογένειας- στο μεγάλωμα του παιδιού, αφετέρου γιατί οι ίδιες οι γυναίκες συνειδητοποιούν το πόσο σημαντικό είναι να νιώθουν δημιουργικές, εξελίξιμες και ανεξάρτητες οικονομικά.

Ωστόσο, οι υποστηρικτικές δομές μιας πολιτείας είναι ο καταλύτης σε αυτή την εξίσωση. Θεωρώ ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι γυναίκες δεν θα είχαν λόγο να μπουν στη διαδικασία μιας τέτοιας επιλογής.

Τελικά, πόσο δρόμο έχουμε μπροστά μας για να επέλθει πλήρης ισότητα των δύο φύλων στον εργασιακό κι επιχειρηματικό τομέα;

Αρκετό όπως δείχνουν τα πράγματα. Όχι όμως χωρίς ορίζοντα. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα οι γυναίκες στην Ευρώπη απέχουν σχεδόν 60 χρόνια από την κατάκτηση της ισότητάς τους με τους άνδρες.

Επιπλέον, η πανδημία μπορεί να επιβραδύνει κι άλλο την εξέλιξη αυτή καθώς οι γυναίκες εξακολουθούν να προσφέρουν άμισθη εργασία στο σπίτι. Το σημαντικό όμως είναι ότι η συζήτηση έχει πλέον ανοίξει και η πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια μη απόκρισης σε κάτι τόσο σημαντικό.

Τώρα είναι η στιγμή οι κυβερνήσεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων κάνοντας ένα βήμα πιο μπροστά από τις κοινωνίες, δημιουργώντας ένα ισότιμο μέλλον για όλους.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News